25
ΙΑΝ

Πρέσινγκ στον Παπανδρέου με αιχμή τα ελληνοτουρκικά


Σε προσωπική αντιπαράθεση μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά εξελίχθηκε η χθεσινοβραδινή, προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τα εθνικά θέματα, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου της Ν.Δ. Ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διασταύρωσαν τα ξίφη τους κυρίως για τα ελληνοτουρκικά, αλλά και γενικότερα για την κυβερνητική πολιτική στα εθνικά θέματα, σε σχέση και με την οικονομική κρίση.

Ο κ. Παπανδρέου περιέγραψε ως στοίχημα για την κυβέρνηση τον «νέο πατριωτισμό» και τόνισε ότι πάγια θέση του είναι ότι «η εξωτερική πολιτική πρέπει να ενώνει τους Έλληνες», ζητώντας από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να πουν «όχι» σε τεχνητές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των Ελλήνων. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην κατάσταση που παρέλαβε πριν από 15 μήνες, κάνοντας λόγο για «ελλείμματα παντού», κυρίως όμως για «έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας». Όπως είπε, ο ίδιος έδωσε μάχη και πέτυχε «να σπάσει την απομόνωση».

Ειδικά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση έχει συμβάλει ώστε οι δύο χώρες να συνομιλούν χωρίς να υπάρχουν οι εντάσεις προηγούμενων δεκαετιών, κάνοντας λόγο για βήματα προόδου από την πλευρά της Τουρκίας, αν και παραδέχθηκε ότι οι προκλήσεις από την πλευρά της γείτονος δεν έχουν εκλείψει. Υπερασπίστηκε, δε, τη στάση του κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν φοβάται και ποτέ δεν φοβήθηκε να πει ανοιχτά τη γνώμη του και επαναλαμβάνοντας ότι «οι απειλές πολέμου είναι ανώφελη τακτική» και ότι «η στάση μας απέναντι στις προκλήσεις στο Αιγαίο δεν αλλάζει, οι πιλότοι μας είναι πάντα εκεί». Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε τη στήριξη της κυβέρνησης στην προσπάθεια της Τουρκίας να γίνει πλήρες μέλος Ε.Ε., εφόσον, όπως τόνισε, εκπληρώσει όλα τα κριτήρια. Επίσης, εξέφρασε τη στήριξή του στις προσπάθειες του Δημήτρη Χριστόφια για επανένωση Κύπρου . Κλείνοντας, ο κ. Παπανδρέου τόνισε προς όλα τα κόμματα ότι «την ώρα της πιο μεγάλης κρίσης, όλοι πρέπει να φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων».

Σαμαράς: Η κρίση δεν θα διαλύσει τη χώρα

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς ξεκινώντας την ομιλία του και ενόψει της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ την Τετάρτη, στην οποία ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τις προτάσεις του για την ενίσχυση της διαφάνειας, κάλεσε όλες τις δυνάμεις της Βουλής «να ζητήσουμε από την ελληνική Δικαιοσύνη έλεγχο του πόθεν έσχες όλων όσων έγιναν υπουργοί ή υφυπουργοί από το 1974 έως σήμερα», σημειώνοντας ότι αυτός είναι «ο μόνος τρόπος για να ανακτήσει την αξιοπιστία του ο πολιτικός κόσμος».

Σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έστειλε στην κυβέρνηση μήνυμα ότι «η κρίση δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για να υποκύψουμε σε πιέσεις», αλλά και ότι «τα εκβιαστικά διλήμματα δεν οδηγούν πουθενά». Όπως είπε, «ο λαός πρέπει να πάρει στα χέρια του την ανάπτυξη και όχι να την παραχωρήσουμε σε διεθνείς μηχανισμούς οικονομικής διακυβέρνησης». Ο κ. Σαμαράς πρότεινε τη θέσπιση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης από τη χώρα μας, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει άμεσα με την Κύπρο και να το επιδιώξουμε με την Αίγυπτο και τη Λιβύη. Παράλληλα, τόνισε ότι η αποδοχή της θέσης ότι το Αιγαίο είναι ειδικού καθεστώτος θάλασσα, «ημίκλειστη» όπως είπε, «ισοδυναμεί με αυτοπαραίτηση από δικαιώματα που μας αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο» και κάτι τέτοιο δεν είναι αποδεκτό από τη Ν.Δ.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία, είπε απευθυνόμενος στον κ. Παπανδρέου: «Στο Ερζερούμ μιλήσατε στη Σύνοδο των Τούρκων πρέσβεων. Πριν από ένα χρόνο κάνατε το ίδιο με τους Σέρβους πρέσβεις. Κάποια στιγμή ελπίζω να βρείτε το χρόνο να μιλήσετε και με τους Έλληνες διπλωματικούς», συμπληρώνοντας ότι «υπάρχουν τεράστια προβλήματα», για τα οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αδρανεί. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «από την πολλή ελληνοτουρκική φιλία, σε λίγο θα βλέπουμε από τα Φάληρο τα τουρκικά πλοία και θα τους κουνάμε το μαντήλι». Μάλιστα ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «μυστική διπλωματία», τονίζοντας ότι «αν ήμουν εγώ στη θέση σας, αν είχα μιλήσει εγώ με τον Τούρκο πρωθυπουργό επί 2 ώρες χωρίς να ενημερώσω κανέναν, φαντάζεστε τι θα είχε γίνει;». Χαρακτήρισε, δε, «μεγάλη εκδούλευση στην Τουρκία» την πρόταση του ΥΠ.ΕΞ. Δ. Δρούτσα για Σύνοδο Ε.Ε. – Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι «ουσιαστικά προτείναμε την αναβάθμιση της Τουρκίας σε στρατηγικό εταίρο της Ε.Ε.», ενώ την ίδια ώρα η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της έναντι της Ελλάδας.

Τέλος, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «υπερβάλλοντα ζήλο» σε ό,τι αφορά τη στήριξη της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ε.Ε., αποδίδοντας εμμέσως πλην σαφώς ενδοτισμό στην κυβέρνηση σε θέματα όπως η λαθρομετανάστευση ή η Χάλκη. «Η κρίση δεν θα αφήσουμε να διαλύσει τη χώρα», κατέληξε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Αίσθηση προκάλεσε κατά τη συνεδρίαση η απόλυτη σύμπλευση του Γ. Καρατζαφέρη με τον Α. Σαμαρά. Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. χαιρέτισε τις θέσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως μια «στροφή» της Νέας Δημοκρατίας στην πατριωτική γραμμή. Ο κ. Καρατζαφέρης τάχθηκε υπέρ της θέσπισης και της οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Δριμύτατη κριτική στον πρωθυπουργό για τους χειρισμούς του άσκησαν τόσο η Αλέκα Παπαρήγα όσο και ο Αλέξης Τσίπρας , που ζήτησαν αλλαγή πολιτικής τόσο στα εθνικά θέματα όσο και στο εσωτερικό της χώρας.

Produced by