25
ΙΑΝ

“Ψήνεται” η Προανακριτική για Siemens


Το δρόμο για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης της Siemens , με τη σύσταση Προκαταρκτικής (Προανακριτικής) Επιτροπής της Βουλής, άνοιξε η κατάθεση χθες στον Πρόεδρο του σώματος του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση, το οποίο δεν περιλάμβανε διαφοροποιήσεις από όσα είχαν γίνει γνωστά σε σχέση με τα προτεινόμενα για περαιτέρω έρευνα πρόσωπα.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Σήφης Βαλυράκης, πέρα από ένα σημαντικό αριθμό ομόφωνων πορισματικών αναφορών, τα κόμματα καταλήγουν και σε 4 κοινά αποδεκτές θέσεις. Συγκεκριμένα:

1. Η Επιτροπή ομόφωνα διαπίστωσε την ύπαρξη ενός οργανωμένου εγκλήματος που σχετίζεται με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και δεν εμπίπτει για την παραγραφή στις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης Υπουργών.

2. Οι δικαστικοί λειτουργοί που χειρίστηκαν την υπόθεση από τον Απρίλιο του 2005, όφειλαν από καιρού να είχαν προχωρήσει σε βάθος την εξέταση συγκεκριμένων εμπλεκομένων προσώπων είτε αυτά είναι οι γνωστοί δωροδοκήσαντες, πρώην στελέχη της Siemens είτε παρένθετα φυσικά πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο στην νομιμοποίηση του μαύρου χρήματος.

3. Με ομόφωνη απόφαση η Επιτροπή υπολογίζει κατ' εκτίμηση ότι η ζημία που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο από την παράνομη αυτή δραστηριότητα ανέρχεται στο ποσόν των 2 δισ. ευρώ τουλάχιστον.

4. Η Επιτροπή ομόφωνα προτείνει την άσκηση αγωγών αποζημίωσης και την επιβολή προστίμων καθ' όλων των εμπλεκομένων φυσικών και νομικών προσώπων.

Τα επόμενα στάδια στην υπόθεση προβλέπουν αρχικά την κατάθεση αιτήματος από 60 βουλευτές για τη συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής στην Ολομέλεια της Βουλής. Στη συνέχεια, αναμένεται να κατατεθεί πρόταση που θα υπογράφεται από 30 βουλευτές –πιθανότατα του ΠΑΣΟΚ –, προκειμένου να συσταθεί Προανακριτική.

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ακόμα 14 πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. είναι συνολικώς οι προτεινόμενοι από τα δύο μεγάλα κόμματα, ωστόσο δεν είναι δεδομένο ότι θα βρίσκονται όλοι στην πρόταση για Προανακριτική.

Produced by