03
ΦΕΒ

«Προέχει η σταθερότητα της περιοχής»


Συνεχώς παρακολουθείται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ενώ υπό διαβούλευση βρίσκονται με όλα τα κράτη της ΕΕ δράσεις για τη σταθερότητα στην περιόχή, τόνισε ο υφυπουργός εξωτερικών, Δημήτρης Δολλής, απαντώντας στην ερώτηση της ημέρας του ΧΡΗΜΑ Online.


«Η Ελλάδα κι όλες οι γειτονικές χώρες παρακολουθούν με ανησυχία τα γεγονότα στην Αίγυπτο που μπορεί να αλλάξουν τον γεωπολιτικό χάρτη στην περιοχή. Η χώρα μας είναι έτοιμη ν’ αντιμετωπίσει μια αλλαγή στις ισορροπίες δυνάμεων στη Μέση Ανατολή;»

Η απάντηση του κ. Δολλή:

Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη περιοχή και φυσικά στη φίλη Αίγυπτο. Όπως γνωρίζετε, με τη χώρα αυτή μας συνδέουν μακροχρόνιοι δεσμοί, όχι μόνο πολιτικοί, αλλά ιστορικοί και πολιτιστικοί, χωρίς να ξεχνούμε ότι εκεί φιλοξενούνται, συμμετέχοντας δραστήρια στην οικονομική ανάπτυξη της Αιγύπτου, χιλιάδες ομογενείς μας. Επίσης, υπάρχει και η συνεχής επί χιλιετίες μόνιμη εκεί παρουσία και δράση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, της Ιεράς Μονής του Σινά και άλλων ιερών της Ορθοδοξίας καθιδρυμάτων.

Αυτή την ώρα η σκέψη μας είναι πρωτίστως κοντά τους.

Ελπίζουμε ότι η έξοδος από την πρόσφατη κρίση, θα βρει την Αίγυπτο ενωμένη και σταθερή, με ανανεωμένους και σύγχρονους θεσμούς, μέσα από διάλογο, χωρίς προσφυγή στη βία, για το καλό των Αιγυπτιακού λαού και του συνόλου της περιοχής. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για τη χώρα μας και το σύνολο των εταίρων μας προέχει η σταθερότητα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, την οποία επιδιώκουμε με συνεχή παρακολούθηση της κατάστασης και με ανάληψη δράσεων που βρίσκονται ήδη υπό διαβούλευση με όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα άλλωστε να σημειώσω ότι η χώρα μας, καθώς διατηρεί άριστες σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής, είναι έτοιμη, αν της ζητηθεί, να προσφέρει τις υπηρεσίες της προς την κατεύθυνση της σταθεροποίησης, που τονίζω και πάλι, μόνο θετικό αντίκτυπο θα έχει όχι μόνο για την Αίγυπτο, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Produced by