07
ΦΕΒ

Aναγκαίος ο δημοσιονομικός κανόνας στο Σύνταγμα


Εφ’ όλης της ύλης παρέμβαση στην πολιτική επικαιρότητα έκανε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, σε συζήτηση που είχε το μεσημέρι με πολιτικούς συντάκτες στα γραφεία του κόμματος, στη Λεωφόρο Συγγρού.

Η κα Μπακογιάννη εκτίμησε ότι δεν είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς όπως είπε για να γίνουν εκλογές πρέπει να υπάρξει κάποια μορφή κατάρρευσης. Η πρόεδρος της ΔΗ.ΣΥ. προέβλεψε ότι τρία θέματα θα προκαλέσουν μεγάλες συζητήσεις στην Ευρώπη:

- Το θέμα της συνταγματικής καθιέρωσης δημοσιονομικού κανόνα, για το οποίο επισήμανε ότι «είναι σημαντικό να αυτοδεσμευτούμε για τις επόμενες γενιές ότι δεν θα πάθουν ό,τι πάθαμε εμείς».

- Το θέμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, για το οποίο τάχθηκε κατά της μείωσής τους.

- Το φορολογικό, όπου έκανε και πάλι λόγο για την ανάγκη μείωσης της φορολογίας.

Ειδικά για το θέμα της καθιέρωσης δημοσιονομικού κανόνα στο Σύνταγμα, η κα Μπακογιάννη σημείωσε ότι αν η κυβέρνηση το αρνηθεί «έχει χάσει στις διαπραγματεύσεις», και τόνισε ότι στην περίπτωση που καθιερωθεί δημοσιονομικός κανόνας στο Σύνταγμα θα στείλουμε δυνατό μήνυμα.

Η κα Μπακογιάννη εμφανίστηκε βέβαιη ότι το κόμμα της θα μπει στη Βουλή, και μάλιστα με ποσοστό που θα εκπλήξει, όπως είπε, ενώ τόνισε πως στη Δημοκρατική Συμμαχία «δεν υπάρχει επετηρίδα και όσοι έρχονται είναι αποφασισμένοι να δώσουν μάχη για τις ιδέες τους». Ερωτηθείσα, δε, αν την προβληματίζει το γεγονός ότι βουλευτές της Ν.Δ. που θεωρούνταν κοντά της δεν την ακολούθησαν στο εγχείρημά της, σχολίασε ότι «για δύο από αυτούς εξεπλάγην, αλλά σήμερα αυτό είναι καλύτερο, γιατί ένα καινούργιο κίνημα πρέπει να στέλνει μηνύματα ειλικρίνειας και όχι δημαγωγίας». Παράλληλα, έστειλε μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι «οι πολιτικές συμπεριφορές κρίνονται», ενώ έκανε ειδική αναφορά στα οικονομικά της ΔΗ.ΣΥ., ξεκαθαρίζοντας ότι το μίσθωμα του κεντρικού κτηρίου είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο και πως το κόμμα κάνει οικονομική εξόρμηση με κουπόνια.

Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο η ΔΗ.ΣΥ. να μετάσχει σε ένα κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας, είπε ότι αυτό «θα το αποφασίσει ο λαός και οι δυνατότητες προγραμματικών συγκλίσεων», αν και σημείωσε ότι «δεν δίνεις στήριξη σε ένα κυβερνητικό σχήμα για να πάρεις καρέκλες» και ότι «με τη σημερινή ηγεσία της Ν.Δ. πολύ δύσκολα βλέπω προγραμματική σύγκλιση». Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι οι διαφορές της με τον Αντώνη Σαμαρά είναι «πολιτικές και όχι προσωπικές» και άσκησε κριτική στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχολιάζοντας ότι  «Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή ακούω μία άποψη και Τρίτη, Πέμπτη, Σαββατοκύριακο άλλη. Αυτό οφείλεται στη λογική ότι θέλουμε να εισπράξουμε και από το χωροφύλακα και από τον αστυφύλακα». Χαρακτήρισε, μάλιστα, «στρατηγικό και πολιτικό λάθος της Ν.Δ.» την παραπομπή του Κώστα Σημίτη σε Προανακριτική για τη Siemens , τονίζοντας ότι «για να παραπεμφθεί ένας πρώην πρωθυπουργός πρέπει να υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες ενδείξεις, που τον αφορούν και όχι γενικώς ότι συνεργάτες του έχουν κάνει λαδιά, που στην περίπτωση αυτή είμαι σίγουρη ότι έχουν κάνει».

Αίσθηση προκάλεσαν τα όσα είπε η πρόεδρος της ΔΗ.ΣΥ. για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. «Είμαι η μόνη που δεν φτύνω τους ανθρώπους, που δεν είναι πια στην εξουσία», είπε χαρακτηριστικά η κα Μπακογιάννη, τονίζοντας ότι «είναι δικό του θέμα» το πότε ο πρώην πρωθυπουργός θα αποφασίσει να μιλήσει και σχολιάζοντας πως «ο καθένας διαχειρίζεται την ιστορία του με απόλυτα δικά του κριτήρια». Όπως είπε, σέβεται την επιλογή του Κώστα Καραμανλή και δεν τη σχολιάζει.
Produced by