08
ΦΕΒ

Η «συνολική λύση» επαναφέρει σενάρια και πυροδοτεί εξελίξεις


ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ (k.xristofilopoulos@xrimatriti.gr)

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΧΡΗΜΑ ΤΡΙΤΗ

Σε μια περίοδο σημαντικών αποφάσεων και γεγονότων με επίκεντρο τις Βρυξέλλες και άμεση επίδραση στο εσωτερικό της χώρας καθώς η συνολική λύση που προωθείται για την κρίση χρέους των χωρών της Eυρωζώνης η οποία θα αποφασιστεί έως την 25η Μαρτίου, απομακρύνει οριστικά τον κίνδυνο της πτώχευσης και φέρνει σε ευνοϊκή θέση την κυβέρνηση, καθώς, όπως λένε στελέχη της, οι προσπάθειές της για τη σωτηρία της χώρας απέδωσε καρπούς.
Ήδη το νέο σκηνικό που διαφαίνεται να διαμορφώνεται, έχει και τις πρώτες σημαντικές επιδράσεις στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ , όπου οι αντιδράσεις των βουλευτών που στηρίζουν παρασκηνιακά τη διατήρηση των προνομίων στα κλειστά επαγγέλματα, κυρίως επειδή προέρχονται επαγγελματικά από την αντίστοιχη συντεχνία, έχουν αρχίσει να συντονίζονται με τη λογική των γρήγορων και δραστικών αλλαγών.

Καθώς μάλιστα η αισιοδοξία έχει επιστρέψει σε τμήμα της Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος έχει αρχίσει να διαμορφώνεται μια τάση που σαν κύριο στόχο έχει να επισημαίνει τα πισωγυρίσματα της κυβέρνησης και να ζητάει επίμονα και δημόσια την επιτάχυνση των μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που όπως λένε δεν τις υπαγορεύει το μνημόνιο , αντιθέτως κρίνονται απαραίτητες γιατί η δημοσιονομική εξυγίανση, και ο περιορισμός της σπατάλης στο δημόσιο τομέα, δεν χρειαζόταν μνημόνιο για να γίνει καθώς υπάρχει στο πρόγραμμα του κόμματος.

Ήδη βουλευτές όπως οι κ.κ. Φλωρίδης, Καρτάλης και Αλευράς, κατέστησαν σαφές ότι θα παρεμβαίνουν άμεσα όταν παρατηρούν ολιγωρίες της κυβέρνησης και θα επισημαίνουν δημόσια τα λάθη και τις παραλήψεις. Μάλιστα άφησαν σαφείς αιχμές με επιστολή τους κατά του οικονομικού επιτελείου, λέγοντας ότι η κυβέρνηση παρά τις πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις, δεν διαπραγματεύεται με την Ε.Ε. όσα θα μπορούσε να αποσπάσει προς όφελός της.

Στην επιστολή τους κατέληξαν με την ελπίδα ότι οι προτάσεις τους θα συνοδευθούν από την ταχεία κατάρτιση - αναθεώρηση των χωροταξικών σχεδίων για τον τουρισμό, τις ΑΠΕ, τη βιομηχανία, τα μεγάλα αστικά κέντρα και την ύπαιθρο» αφήνοντας έτσι σαφείς αιχμές για καθυστερήσεις και για άλλους υπουργούς.
 
Η ανακούφιση πάντως που προκάλεσε στο κυβερνητικό στρατόπεδο η «συνολική λύση» μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η σχετική ανάσα που παίρνει η κυβέρνηση με την αλλαγή κλίματος, αναζωπύρωσε τη «φιλολογία» περί πρόωρων εκλογών κάτι για το οποίο μιλάνε ήδη ως ενδεχόμενο πολλοί βουλευτές της αντιπολίτευσης, ιδίως της αξιωματικής που θεωρούν πως η κυβέρνηση θα εκμεταλλευτεί την ευρωπαϊκή λύση και θα αιφνιδιάσει προπαγανδίζοντας ότι έσωσε τη χώρα και κυρίως την ευρωπαϊκή της προοπτική.

Το ενδεχόμενο αυτό πάντως απέκλεισε κατηγορηματικά κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, λέγοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις αλλαγές που έχει δρομολογήσει. Ο πρωθυπουργός έδειχνε ικανοποιημένος από την τροπή που παίρνουν τα πράγματα στην Ε.Ε. καθώς ήταν πάντα υπέρμαχος της πιο στενής οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης, προσήλθε μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες αποφασισμένος να θέσει τα προβλήματα που ενδέχεται να δημιουργήσει στην περιοχή μια παρατεταμένη ακυβερνησία στην Αίγυπτο και γενικότερα στη Βόρεια Αφρική και οι επιπτώσεις που θα προκύψουν για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη από τα κύματα των παράνομων μεταναστών που θα εισρεύσουν.

Σε ότι αφορά την συνολική λύση στο πρόβλημα του χρέους και στο λόγο που γίνεται στη χώρα μας για πρόσθετα μέτρα ως αντάλλαγμα στην ευρωπαϊκή ομπρέλα προστασίας από την πτώχευση, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι νέα μέτρα δεν χρειάζονται καθώς το μεγαλύτερο μέρος τους έχουν ήδη ληφθεί από τη χώρα μας. «Το θετικό σε αυτή τη συζήτηση», είπε ο κ. Παπανδρέου ως προς τις διαπραγματεύσεις που έγιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες της Συνόδου, «είναι ότι από αυτά που ειπώθηκαν σε αυτό το τραπέζι το 90%-95% το έχουμε ήδη κάνει.

Έχουμε λάβει άμεσα μέτρα, κάνουμε μεγάλες αλλαγές και πέραν του Μνημονίου, που έπρεπε να κάνουμε ακόμη και χρέος να μην είχαμε». Η ελληνική πλευρά προσδίδει βεβαίως μεγαλύτερη βαρύτητα στην επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους. Ο κ. Παπανδρέου για μια ακόμη φορά χαρακτήρισε την επιμήκυνση «δεδομένη» και την ενέταξε ως ένα μέρος ενός πακέτου συνολικής λύσης, που θα αφορά το χρέος όλων των χωρών και όχι μόνο της Ελλάδας. Η συγκεκριμένη αποστροφή ερμηνεύεται και ως μια πρώτη νύξη, ότι η επιμήκυνση ενδεχομένως αφορά όχι μόνον τα 110 δισεκατομμύρια του μηχανισμού στήριξης.

Πάντως το σημαντικότερο πρόβλημα που προκύπτει από το προτεινόμενο από τον Γαλλογερμανικό άξονα σύμφωνο ανταγωνιστικότητας είναι, με δεδομένη τη δημογραφική κατάσταση της χώρας μας, η σύνδεση με το προσδόκιμο ζωής των ορίων συνταξιοδότησης που θα τα πάει στη δική μας περίπτωση στα 67 χρόνια όπως και σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Στην Ελλάδα, το καλοκαίρι, με το νέο ασφαλιστικό τα όρια πήγαν στα 65 χρόνια έπειτα από πολλές αντιδράσεις.

Επικοινωνιακά προβλήματα

Ιδιαίτερος προβληματισμός επικρατεί το τελευταίο διάστημα στο πρωθυπουργικό επιτελείο για την επικοινωνιακή τακτική που ακολουθείται και αφορά τόσο τις μεταρρυθμίσεις και το νομοθετικό έργο, όσο και τις μεγάλες αλλαγές στα οικονομικά μεγέθη της χώρας, που ενώ αποσπούν τα ευνοϊκά σχόλια του διεθνούς Τύπου, τα εγχώρια ΜΜΕ, παρουσιάζουν, όπως λένε, μόνο τα αρνητικά, αποσιωπώντας κατά τη γνώμη τους το σημαντικό έργο που έχει γίνει για να σωθεί η χώρα.

Ήδη σε συσκέψεις υπό των πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων με την επικοινωνία στελεχών, εξετάστηκαν τρόποι για αλλαγή της επικοινωνιακής τακτικής της κυβέρνησης, με έμφαση στα πρώτα θετικά αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης που οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι ήδη φάνηκε φως στο βάθος του τούνελ για μια οικονομία βιώσιμη.

Στην κατεύθυνση αυτή θα αναλάβει πρωτοβουλίες και ο ίδιος ο πρωθυπουργός με στοχευμένες επισκέψεις σε κοινωνικούς φορείς αλλά και περιοδείες ανά την Ελλάδα για να παρουσιάσει το κυβερνητικό έργο και να βελτιώσει την εικόνα της κυβέρνησής του. Οι δύο άξονες που αναμένεται να δώσει βάρος σε αυτή την κατεύθυνση είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας και η βελτίωση τα καθημερινότητας του πολίτη, έστω και μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια, που όπως τονίζουν στελέχη της κυβέρνησης, επιβάλλει η συγκυρία και η οικονομική κατάσταση της χώρας.

Ελλάδα, Κύπρος και ΑΟΖ

Στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. όπως ήταν προγραμματισμένο συζητήθηκε και η πολιτική της Ευρώπης στον τομέα της Ενέργειας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει προτεραιότητες στον ενεργειακό τομέα για τα επόμενα χρόνια.

Τα βασικά ζητήματα είναι η χρηματοδότηση αγωγών μεταφοράς ενέργειας, η διασφάλιση εναλλακτικών πηγών ενεργειακής τροφοδοσίας και η αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας. Ελλάδα και Κύπρος συντονίζουν τον βηματισμό τους, με βάση και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην ευρύτερη περιοχή από τις αλλαγές στον ενεργειακό χάρτη.

Το θέμα απασχόλησε τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Κύπρου στη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες στην Αθήνα την παραμονή της συνόδου. «Όπως σε όλα τα θέματα, έτσι και στα θέματα ενεργειακής πολιτικής ή στα θέματα οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, βρισκόμαστε σε συνεχή συντονισμό μεταξύ μας», επισήμανε ο κ. Παπανδρέου.

Αναφερόμενος στις εκτιμήσεις και τη φημολογία για ενεργειακά κοιτάσματα, σημείωσε ότι όλα αυτά θα πρέπει να εξακριβωθούν. «Σοβαρότητα και προσοχή» από όλους, και από τον πολιτικό και από τον δημοσιογραφικό κόσμο, ζήτησε από την πλευρά του ο κ. Χριστόφιας , προσθέτοντας ότι «με τον θόρυβο που γίνεται σε διάφορα ζητήματα, σκοτώνουμε εν τη γενέσει τους δυνατότητες πολιτικής και οικονομικής εκμετάλλευσης».

Υπενθυμίζουμε ότι η Κύπρος έχει ασκήσει το δικαίωμά της να ορίσει την Αυτόνομη Οικονομική Ζώνη της, από την εποχή που ήταν πρόεδρος ο Τάσος Παπαδόπουλος, ενώ η Ελληνικές κυβερνήσεις δεν έχουν ακόμα ασκήσει αυτό το δικαίωμα, προφανώς για να μην προκαλέσουν την αντίδραση της Τουρκίας.
Produced by