08
ΦΕΒ

Σαμαράς: «Η αγορά διψά για ρευστότητα»


ΤOY ΓΙΑΝΝΗ ΛΙΑΡΟΥ
(yiannis.liaros@xrimatriti.gr)

Μπορεί ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, την περασμένη Πέμπτη, να έθεσε ψηλά στην αντιπολιτευτική ατζέντα τα θέματα της μετανάστευσης, της ασφάλειας και της Παιδείας, ωστόσο στη Συγγρού γνωρίζουν ότι τα θέματα της οικονομίας θα παραμείνουν στην πρώτη γραμμή και το επόμενο διάστημα και θα καθορίσουν εν πολλοίς τις πολιτικές εξελίξεις.

Για το λόγο αυτό, ο κ. Σαμαράς θα συνεχίσει να ρίχνει το βάρος του αντιπολιτευτικού λόγου του στα θέματα της οικονομίας, καθώς εκτιμά ότι, υπό την πίεση και των κοινωνικών αντιδράσεων για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, το πεδίο αυτό μπορεί να αποδειχθεί προνομιακό για το κόμμα του, αλλά και για την προσπάθεια του ίδιου να χτίσει το ηγετικό του προφίλ.

Στο πλαίσιο αυτής της τακτικής εντάσσεται και η συνάντηση που είχε ο κ. Σαμαράς χθες με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο. Στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο ανδρών βρέθηκαν τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα το ζήτημα της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος.

«Η αγορά διψά για ρευστότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ν.Δ. μετά τη συνάντηση, στη διάρκεια της οποίας είχε την ευκαιρία να επαναλάβει στον επικεφαλής της ΤτΕ την πάγια θέση του ότι δεν πρέπει να θιγεί ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα έχει αύριο στη Φρανκφούρτη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, η οποία εντάσσεται στην «Εκστρατεία Εξωστρέφειας» που κήρυξε ο κ. Σαμαράς από το βήμα της Κ.Ο., αλλά και στον γενικότερο κύκλο επαφών που θα έχει με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, σε μία προσπάθεια να στείλει το μήνυμα ότι ο ίδιος και το κόμμα του είναι σταθερά προσανατολισμένοι στις ιδέες της Ε.Ε. και ότι δεν ισχύει η εικόνα του μηδενιστή που κάποιοι επιχείρησαν να δημιουργήσουν για εκείνον εξαιτίας της αντιμνημονιακής θέσης του.

Στο πεδίο της οικονομίας εντοπίζεται και η κόντρα που ξέσπασε χθες ανάμεσα στη Ν.Δ. και την κυβέρνηση, με αφορμή δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη, ο οποίος κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την οικονομία, ενώ σχολιάζοντας την κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση στην κυβερνητική πολιτική, δήλωσε πως τα κόμματα δεν έχουν στη διάθεσή τους τα σωστά στοιχεία. Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ. Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος σχολίασε ότι «τα στοιχεία που έχουν τα κόμματα είναι τα στοιχεία τα οποία έχουν κατατεθεί επίσημα» και θύμισε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει «πλήρεις και πολύ συγκεκριμένες θέσεις» για την οικονομία, τονίζοντας:

«Επί ένα χρόνο προσφέρουμε συνεχείς προτάσεις στην κυβέρνηση. Με ελάχιστες εξαιρέσεις μέτρων, τα οποία και αυτά τα πήρε με τεράστια καθυστέρηση, ο κ. Παπανδρέου ακολουθεί μια πολιτική ασφυξίας, που διαλύει και την οικονομία και τον κοινωνικό μας ιστό. Είναι, επομένως, παράλογο, αν όχι κωμικό, να δηλώνει η κυβέρνηση ότι θα μας καλέσει για να ακούσει τις απόψεις μας. Τις προτάσεις μας τις ξέρει. Αν θέλει και αν μπορεί, ας τις ακολουθήσει!».
Produced by