08
ΦΕΒ

Τι έδειξε η δημοσκόπηση της GPO


Την κρίση αξιοπιστίας που μαστίζει το πολιτικό σκηνικό της χώρας αλλά και την αγωνία που διακατέχει την ελληνική κοινωνία για το μέλλον της επιβεβαιώνουν τα ευρήματα της δημοσκόπηση της GPO που έγινε για λογαριασμό του Μega. Η δημοσκόπηση δείχνει, ότι :

1. Τη συνεχή συρρίκνωση της απήχησης των δύο μεγάλων λεγόμενων κομμάτων. ΠΑΣΟΚ(25,2%) και ΝΔ (20,1%) μαζί συγκεντρώνουν πλέον το 45,3%. Ένα χρόνο νωρίτερα τον Ιανουάριο του 2010 δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας έδειχνε ότι μαζί τα δύο μεγάλα κόμματα ΠΑΣΟΚ(40,3%) και ΝΔ ( 29,3%) μαζί είχαν 69,3%. Έχασαν δηλαδή μέσα σε δεκατρείς μήνες 24% της δύναμης του,

2. Το ΠΑΣΟΚ διατηρεί μια απόστασης ασφαλείας με πέντε ποσοστιαίες μονάδες όχι γιατί δεν πείθει ως κυβέρνησης αλλά γιατί δεν υπάρχει στα μάτια της κοινωνίας εναλλακτική εξουσίας από την αντιπολίτευση και ιδίως από την αξιωματική.

3. Οι πολίτες αναζητούν νέα ηγεσία. Στο συμπέρασμα αυτό οδηγεί ότι καταλληλότερος για την πρωθυπουργία είναι ο «κανένας» με 39,2% και ακολουθούν Γιώργος Παπανδρέου 37,8% και ο Αντώνης Σαμαράς με 23%.

4. Οι ηγεσίες των κομμάτων της μείζονος αντιπολίτευσης δεν έχουν βρει το τρόπο, παρά το κλίμα αποδοκιμασίας που υπάρχει για τους δύο μεγάλους μονομάχους του σκηνικού, να προσεγγίζουν τους απογοητευμένους πολίτες να αμφισβητήσουν την διάταξη των πολιτικών δυνάμεων που υπάρχει στο σκηνικό. Τα χαμηλά ποσοστά που συγκεντρώνουν τα μικρά κόμματα αποδεικνύει ότι στην συνείδηση των πολιτών έχουν καταγραφεί ως μέρος του προβλήματος που έχει η χώρα.

5. Μεγαλώνει το κλίμα απογοήτευσης στην κοινωνία. Το 63,9% δεν είναι αισιόδοξο για την πορεία της χώρας. Το 85% υποστηρίζει πως θα μειωθεί το εισόδημά του μέσα στο 2011 και το 35,2% πιστεύει ότι θα χάσει την δουλειά του. Το 64% εκτιμά πως θα υπάρξουν μεγάλες κοινωνικές αναταραχές.

6. Οι πολίτες έχουν πεισθεί ότι οι δανειστές πλέον παίρνουν όλες τις αποφάσεις για την χώρα. Η τρόικα πιστεύει πως κυβερνά το 60,5% των ερωτηθέντων

7. Σε όλους τους πολιτικούς ανεξαιρέτως ρίχνονται οι μεγαλύτερες ευθύνες για την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας. Χαρακτηριστικά το 52,9% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ευθύνονται οι πολιτικοί για την κατάσταση στην οικονομία

8. Στην κοινωνία έχει δημιουργηθεί ένα πλειοψηφικό ρεύμα κατά των απεργιακών κινητοποιήσεων. Το 55,3% διατυπώνουν αρνητική άποψη για τις απεργίες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, 60,7% επικρίνει την στάση των γιατρών και το 66,2% τους φαρμακοποιούς.

9. Η κοινωνία παρά το γεγονός ότι λέει «όχι» στις πρόωρες εκλογές δεν πιστεύει ότι τελικά θα τις αποφύγουμε. Στο συμπέρασμα αυτό οδηγεί το ότι το 80,9% των ερωτηθέντων υποστηρίζει πως δεν πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές, ωστόσο 4 στους 10 εκτιμούν πως θα γίνουν μέσα στο 2011.

10. Η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας πιστεύει πλέον ότι τα πολιτικά κόμματα συγκάλυψαν τα σκάνδαλα. Σχεδόν όλοι ερωτηθέντες σε ποσοστό 94,5% απάντησαν ότι υπήρξε συγκάλυψη των σκανδάλων σε Βατοπαίδι και Siemens με ευθύνη των πολιτικών κομμάτων σε ποσοστό 68,3%.

Αναλυτικά στην δημοσκόπηση της GPO στην πρόθεση ψήφου έδειξε ότι :

Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 25,2%, ΝΔ 20,1%, ΚΚΕ 8,5%, ΛΑ.Ο.Σ 6,2%, ΣΥΡΙΖΑ 2,9%, Δημοκρατική Συμμαχία 2,9%, Οικολόγοι 2,6%, Δημοκρατική Αριστερά 2,4%, Αδιευκρίνιστη ψήφος 29,4%. Το 66,2% των ερωτηθέντων κρίνει αρνητικά το έργο της Κυβέρνησης, (43,8% ήταν τον Ιανουάριο του 2010). Το 70,9% κρίνει αρνητικά το έργο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θετικά μόλις το 28,1%.

Produced by