09
ΦΕΒ

Να ενισχυθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία


Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και η αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων στην Ευρωζώνη μέσα από ένα ενιαίο μηχανισμό, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν απόψε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, στη Φρανκφούρτη.

Η συνάντηση, που διήρκεσε 1 ώρα και 5 λεπτά, έδωσε την ευκαιρία στον κ. Σαμαρά να παρουσιάσει στον πρόεδρο της ΕΚΤ τις θέσεις του για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επισήμανε την ανάγκη για τολμηρές πρωτοβουλίες στο εσωτερικό, ενώ τόνισε ότι η πολιτική που ακολουθεί αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δεν έχει αναπτυξιακή διάσταση. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ευρωομολόγου, ως “εργαλείου” όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά συνολικά για την Ευρωζώνη. Ο κ. Σαμαράς ευχαρίστησε τον κ. Τρισέ για την αγορά από την ΕΚΤ των ελληνικών ομολόγων όσο διαρκεί η κρίση, ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να ενισχύσει τη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας.

Αναλυτικά, σε δήλωση που έκανε μετά τη συνάντηση, ο κ. Σαμαράς τόνισε:

«Είχα την ευκαιρία σήμερα να συναντηθώ με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Τρισέ και να συζητήσω μαζί του τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις. Εξελίξεις που απαιτούν, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συντονισμένες και ολοκληρωμένες λύσεις για την αντιμετώπιση του χρέους και σε εθνικό επίπεδο, τολμηρές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του χρέους, του ελλείμματος και της ύφεσης. Επανέλαβα τη δεδομένη θέση μας για τη σημερινή Οικονομική Πολιτική της Κυβέρνησης, που είναι χωρίς καμία αναπτυξιακή διάσταση. Πρόβαλα τις δικές μας προτάσεις. Συζητήσαμε, όμως, κυρίως το ζήτημα της ρευστότητας στην Ελληνική Οικονομία. Ζήτησα από τον κ. Τρισέ να συνεχίζει την αναγκαία αυτή παροχή χρηματοδότησης προς τις Ελληνικές τράπεζες. Καλώ, όμως, και τον κ. Παπανδρέου να διασφαλίσει ότι η παροχή αυτή θα διοχετευτεί στην πραγματική οικονομία, κάτι που δεν γίνεται μέχρι σήμερα».

Τον κ. Σαμαρά συνοδεύουν στη Φρανκφούρτη οι αναπληρωτές τομεάρχες Οικονομίας της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας και Νότης Μηταράκης.
Η συνάντηση του προέδρου της Ν.Δ. με τον Ζαν Κλοντ Τρισέ εντάσσεται στην “εκστρατεία εξωστρέφειας” που ξεκίνησε ο κ. Σαμαράς, με στόχο να ενισχύσει το ηγετικό του προφίλ αλλά και να στείλει το μήνυμα στους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους ότι ο ίδιος και το κόμμα του είναι σταθερά προσανατολισμένοι στις ιδέες της Ε.Ε. και ότι δεν ισχύει η εικόνα του μηδενιστή που κάποιοι επιχείρησαν να δημιουργήσουν για εκείνον εξαιτίας της αντιμνημονιακής θέσης του.

Ο κ. Σαμαράς θα συνεχίσει τις επαφές του στο εξωτερικό και στο πλαίσιο αυτό την ερχόμενη Δευτέρα θα επισκεφτεί τη Μαδρίτη, όπου θα έχει επαφές με τον ομόλογό του στην ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος, Μ. Ραχόι . Αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλα ταξίδια του κ. Σαμαρά μέσα στο Μάρτιο σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως το Λονδίνο και το Παρίσι, ενώ σχεδιάζει να επισκεφτεί ακόμα το Ισραήλ και την Κίνα.
Produced by