11
ΦΕΒ

Σαμαράς: «Δεν θα σας αφήσουμε να διαλύσετε την Ελλάδα»


Παρέμβαση σε υψηλούς τόνους εφ’ όλης της ύλης, με αιχμή τα αγροτικά θέματα, έκανε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή επερώτησης που κατέθεσαν βουλευτές του κόμματός του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σακανδαλίδη, για το θέμα των αποζημιώσεων των βαμβακοπαραγωγών.

Ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για «ημέρες αναβρασμού του αγροτικού κόσμου», τις οποίες απέδωσε σε δύο αίτια, που όπως είπε έχει πυροδοτήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ . «Από τη μια πλευρά, ως κυβέρνηση κάνετε τα ακριβώς αντίθετα από εκείνα που υποσχεθήκατε όλα τα προηγούμενα χρόνια, όταν ήσασταν στην Αντιπολίτευση. Κι από την άλλη, μπροστά στην οργή του αγροτικού κόσμου για τη διάψευση των δικών σας υποσχέσεων, έρχεστε σήμερα και καταφεύγετε σε πρωτοφανείς μεθόδους τρομοκράτησης και καταστολής», είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ., κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην απόφαση του αστυνομικού διευθυντή Σερρών να απαγορεύσει τις συναθροίσεις για να αντιμετωπίσει τις αγροτικές κινητοποιήσεις στην περιοχή.
Σε ό,τι αφορά το θέμα που προέκυψε με την πρωτοβουλία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ. Κώστα Μαρκόπουλου, που ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη για τα όσα συνέβησαν στις Σέρρες, ο κ. Σαμαράς είπε: «…μας προκαλέσατε να υποβάλουμε πρόταση μομφής εναντίον υπουργού σας. Σας γνωστοποιώ ότι παραιτήσεις υπουργών μπορούν να γίνονται και χωρίς πρόταση μομφής. Για λόγους ευθιξίας, ας πούμε…», ενώ ξεκαθάρισε ότι «εμείς δεν ενθαρρύνουμε τους αγρότες να έρχονται από την επαρχία στην Αθήνα, όπως κάνατε εσείς στον Πειραιά, θυμάστε; Γιατί εμείς δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ».

«Το κακό δεν είναι μόνο ότι έτσι μας φέρνετε πίσω σε άλλες εποχές. Το πολύ χειρότερο είναι ότι έτσι επισπεύδετε και διευκολύνετε αυτό που υποτίθεται ότι θέλετε να αποφύγετε: Την κοινωνική έκρηξη!», σχολίασε ο κ. Σαμαράς, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της στον αγροτικό τομέα «το αγροτικό εισόδημα σημειώνει φέτος μείωση κατά 4,3%!».

Ανεβάζοντας τους τόνους, ο πρόεδρος της Ν.Δ. μίλησε για «εμπαιγμό» των αγροτών σε θέματα όπως οι αποζημιώσεις για τις φυσικές καταστροφές, τα φωτοβολταϊκά και τα μεγάλα έργα και τόνισε: «Ξέραμε ότι είστε λαϊκιστές και θυμόμαστε και περιόδους αναλγησίας. Θυμόμαστε τα κατορθώματά σας, όταν ξεφουσκώνατε τα λάστιχα των τρακτέρ. Τώρα, όμως καταλάβαμε και κάτι παραπάνω: ότι το ’χετε χάσει εντελώς. Έχετε χάσει την μπάλα».

Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χώρισε την Ελλάδα σε συντεχνίες και ότι καλλιέργησε και ενθάρρυνε «κάθε είδους συντεχνιακό αίτημα επί δεκαετίες». «Και τώρα, που η Ελλάδα πρέπει να είναι ενωμένη, εσείς διαλύετε την Ελλάδα σε αλληλοσυγκρουόμενες συντεχνίες. Διαλύετε την κοινωνική συνοχή σε μια ώρα δύσκολη. Αποσαρθρώνετε τον κοινωνικό ιστό. Και δεν καταλαβαίνετε ότι με αυτά που κάνετε, στην πραγματικότητα, πυροδοτείτε το χάος!», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναφέρθηκε και στα φαινόμενα «ανυπακοής» και ανομίας, επισημαίνοντας ότι «η μαζική παραβίαση των νόμων οδηγεί στο χάος της αναρχίας και στον εφιάλτη της αυτοδικίας» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κάνετε ό,τι μπορείτε για να πυροδοτήσετε αυτά τα προβλήματα (…) Κι όταν αντιμετωπίζετε τις κοινωνικές αντιδράσεις με εφαρμογή χουντικών μεθόδων, πυροδοτείτε την κοινωνική έκρηξη (…) Δεν είστε μόνο λαϊκιστές, γίνεστε και επικίνδυνοι...».

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε τη θέση του κόμματός του κατά του Μνημονίου, κάνοντας λόγο για επιβεβαίωση των όσων έλεγε η Ν.Δ., προανήγγειλε ότι θα απορρίψει και το «πολύ χειρότερο, Μνημόνιο-ΙΙ» και κατέληξε: «Αυτή τη στιγμή το διακύβευμα είναι η κοινωνική συνοχή, που εσείς διαλύετε τη χώρα μας. Και δεν θα σας αφήσουμε να το κάνετε. Να το θυμάστε. Δεν θα σας αφήσουμε να διαλύσετε την Ελλάδα!».

Produced by