15
ΦΕΒ

Κυβέρνηση: Ζητά συναίνεση εν μέσω «Tροϊκού» πολέμου


ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

(k.xristofilopoulos@xrimatriti.gr)

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΧΡΗΜΑ ΤΡΙΤΗ

Στο καθοριστικό ορόσημο της Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου, όπου θα ληφθούν όπως όλα δείχνουν σημαντικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση των μελλοντικών κρίσεων της Ευρωζώνης και την ενδυνάμωση του μόνιμου μηχανισμού στήριξης που οδηγεί σε ισχυρότερη οικονομική διακυβέρνηση καθώς και την προώθηση του συμφώνου ανταγωνιστικότητας των χωρών της Ε.Ε. που αφορούν άμεσα τη χώρα μας, έχει στρέψει την προσοχή της η Αθήνα, καθώς αναμένει να τεθούν για λήψη απόφασης τα ζητήματα της επιμήκυνσης του δανείου και η μείωση μέρους του υπολοίπου χρέους μέσω επαναγοράς ελληνικών ομολόγων με δάνειο απ’ το μηχανισμό.

Ήδη ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ο οποίος όπως λένε πληροφορίες ανησυχεί και για την κατεύθυνση που μπορεί να πάρουν οι εξελίξεις από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, είτε από τα δυσβάσταχτα νέα μέτρα που μπορεί να μας ζητήσουν, για να εντάξουν την Ελλάδα στη μόνιμη λύση που θα ακυρώσει οριστικά τα σενάρια πτώχευσης, είτε επειδή μπορεί να υπάρξει μπλοκάρισμα των αποφάσεων από κάποιες χώρες που διαφωνούν, επισκέπτεται στις 22 Φεβρουαρίου το Βερολίνο όπου θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ , με αντικείμενο των συνομιλιών τη διαπραγμάτευση για τον μηχανισμό στήριξης.

Την επομένη ο Γ. Παπανδρέου θα πάει για τον ίδιο λόγο στη Φινλανδία, η οποία είναι μια από τις εγγυήτριες χώρες του μηχανισμού, καθώς διαθέτει ανώτατη βαθμίδα πιστοληπτικής ικανότητας. Στο εσωτερικό μέτωπο και παρά την τεταμένη κατάσταση που επικρατεί είτε με τη σύγκρουση κυβέρνησης και συνδικάτων, είτε με τα «κινήματα δεν πληρώνω» στα διόδια και στα μέσα μεταφοράς, το Μαξίμου διαμηνύει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν με οποιοδήποτε κόστος, αφ’ ενός γιατί υπήρχαν στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ , είτε γιατί χωρίς αυτές κανένα πρόγραμμα εξυγίανσης της οικονομίας δεν μπορεί να πετύχει, και πως οι θυσίες του λαού θα πήγαιναν χαμένες. Μάλιστα με στόχο να θέσει τους πάντες «ενώπιον των ευθυνών» τους ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον υπουργό Οικονομικών να αποστείλει στους αρχηγούς των κομμάτων επιστολή με την οποία τους ζητάει να προσέλθουν σε διάλογο για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της επόμενης πενταετίας.

Ο υπουργός Οικονομικών υπενθυμίζει στην επιστολή του ότι με βάση τον ψηφισθέντα από τη Βουλή νόμο ορίζεται πλέον ένα νέο δημοσιονομικό πλαίσιο με μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα, με στόχο «έναν συνεπή δημοσιονομικό προσανατολισμό, κάθε χρόνο, για τα επόμενα χρόνια, και συνεπώς εφέτος έως το 2015, ενώ αντίστοιχη σχετική υποχρέωση έως το 2014 περιέχεται και στο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής». Στην επιστολή Παπακωνσταντίνου επισημαίνεται επίσης «η ανάγκη εκπόνησης ενός παρόμοιου μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου, δεδομένου του μεγέθους του δημόσιου χρέους της χώρας μας, με στόχο τη δραστική μείωση των ελλειμμάτων και ανάληψη πρωτοβουλιών που φέρνουν ανάπτυξη, εμβαθύνοντας ταυτόχρονα και στην κοινωνική συνοχή».

Δεδομένου δε ότι αυτές οι αποφάσεις θα καθορίσουν την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια και ξεπερνούν την κοινοβουλευτική θητεία αυτής της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι είναι «απαραίτητο να στηριχθούν από ένα όσο το δυνατό ευρύτερο φάσμα της κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου». Κυβερνητικά στελέχη σχολιάζοντας την πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης τόνιζαν ότι δεν έχουν την ψευδαίσθηση ότι η Ν.Δ. θα ανατρέψει από τη μία μέρα στην άλλη την αντιμνημονιακή πολιτική της, ωστόσο θεωρούν ότι η άρνηση της συναίνεσης για τη σωτηρία της χώρας εκθέτει την αξιωματική αντιπολίτευση στα μάτια των πολιτών και ότι το δίλημμα «υπευθυνότητα ή ανευθυνότητα» την φέρνει όπως λένε σε διαρκώς απολογούμενη θέση.

Κόβει τον ομφάλιο λώρο με την Τρόικα

Το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση μεθοδικά επεχείρησε να απεμπλακεί από την καταστημένη αντίληψη που στην πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας που λέει πως η Τρόικα σχεδιάζει και αποφασίζει και η κυβέρνηση είναι απλώς ένα εκτελεστικό όργανο των εντολών της.

Στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός, παρουσία του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση παίρνει εντολές μόνο απ’ τον ελληνικό λαό. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Γ.Ραγκούση που επέκρινε τους Τροϊκανούς όταν είχαν ασκήσει κριτική στα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη στάση τους απέναντι στο μνημόνιο , αλλά και άλλων κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης, που έθεταν όρια στους αξιωματούχους των δανειστών μας.
 
Η «άστοχη» και «παρεξηγημένη» συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής, ήρθε να πυροδοτήσει μια ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα, με την σφοδρή αντίδραση κυβέρνησης, αντιπολίτευσης, συνδικάτων και κοινωνικών φορέων, κατά των στελεχών της Τρόικας. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, όσο απομακρύνεται ο κίνδυνος πτώχευσης της χώρας, τόσο οι τόνοι της κυβέρνησης έναντι των «αποικιακών συμπεριφορών» των δανειστών μας θα ανεβαίνουν.

Πολλά κυβερνητικά στελέχη επικρίνουν τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, για λάθος επικοινωνιακούς χειρισμούς επειδή δεν έδωσε ο ίδιος συνέντευξη Τύπου πριν από την Τρόικα προκειμένου να εξηγήσει με ποιόν τρόπο σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών να αξιοποιήσει τη δημόσια περιουσία και να μην δοθεί η εντύπωση του ξεπουλήματος της χώρας.

Το υπουργείο Οικονομικών απαντά ότι στη διάρκεια της εβδομάδας υπήρξε τριβή με την τρόικα για το περιεχόμενο της συνέντευξης Τύπου. Λέγεται μάλιστα ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου επέστησε την προσοχή στους επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας να αναφερθούν μόνο στην αξιολόγηση του προγράμματος και να μην επεκταθούν σε άλλα θέματα εκτός των αρμοδιοτήτων τους. Η ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ.Πεταλωτή, που βγήκε κατ’ εντολή του πρωθυπουργού είναι ενδεικτική του κλίματος που θα ακολουθήσει αν υπάρξουν ανάλογες κρίσεις.

Στην ανακοίνωση η κυβέρνηση παραδέχεται ότι υπάρχει σχέδιο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, αλλά υπογραμμίζει με έμφαση ότι αυτό δεν ισοδυναμεί σε καμία περίπτωση με «εκποίηση κρατικής γης»: «Η συμπεριφορά των εκπροσώπων της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ , κατά τη σημερινή τους συνέντευξη, ήταν απαράδεκτη. Τους ζητήσαμε να βοηθήσουν και τιμάμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας. Δεν ζητήσαμε όμως από κανένα να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν τον ρόλο τους. Και αυτό θα το καταστήσουμε σαφές σε όλους τους εταίρους μας. Έχουμε ανάγκη αλλά έχουμε και όρια. Και τα όρια της αξιοπρέπειάς μας δεν τα διαπραγματευόμαστε με κανέναν.
 
Εντολές παίρνουμε μόνο από τον ελληνικό λαό. Ακόμη, η κυβέρνηση επανειλημμένως έχει τοποθετηθεί για την ανάγκη αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, με όρους διαφάνειας, ώστε αυτή να συνεισφέρει στην ανάπτυξη αλλά και στη μείωση του δημόσιου χρέους. Επ’ αυτού έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις καθώς και λεπτομερής σχεδιασμός σε βάθος πολλών ετών. Είναι προφανές βέβαια ότι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει εκποίηση δημόσιας γης. Εξίσου προφανές είναι ότι για τη λήψη αυτών των αποφάσεων μόνη αρμόδια είναι η ελληνική κυβέρνηση». Όπως ήταν φυσικό η ανακοίνωση προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο ΔΝΤ και στην Κομισιόν με επαφές, δηλώσεις και διαρροές και πολλοί άρχισαν να ερμηνεύουν ότι η κρίση κυβέρνησης τρόικας φέρνει κοντά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών με λίστα.

«Η εκλογολογία κάνει ζημιά στη χώρα»

Το Μαξίμου για άλλη μια φορά απέκλειε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς τα κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν ότι ο πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί για το θέμα αυτό με κατηγορηματικό τρόπο καθώς μια εκλογική αναμέτρηση αυτή τη στιγμή μόνο προβλήματα θα προκαλούσε στη χώρα την ώρα μάλιστα που όπως λένε, το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων προχωρά και οι πολίτες δεν έχουν δει ακόμα τα αποτελέσματα της εφαρμογής του στην καθημερινότητά τους.

Ωστόσο πολιτικοί αναλυτές δεν αποκλείουν να υπάρξουν καταιγιστικές εξελίξεις και προς αυτή την κατεύθυνση αν μπλοκαριστεί η συνολική λύση που αναμένεται να αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος Μαρτίου. Πάντως στελέχη κοντά στον πρωθυπουργό θεωρούσαν ότι η εκλογολογία που όπως έλεγαν σε αυτή τη φάση μόνο ζημιά κάνει στη χώρα, εκπορεύεται από τη Ν.Δ., η οποία έχοντας τεράστια εσωτερικά προβλήματα, προσπαθεί να συσπειρώσει το χώρο της και να αποτρέψει φυγόκεντρες τάσεις προς ιδεολογικά συγγενή κόμματα.
Produced by