20
ΦΕΒ

Ο Παπανδρέου είχε ζητήσει από το 2009 παρέμβαση του ΔΝΤ


Τον Δεκέμβριο του 2009, δύο μόλις μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές , ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε ζητήσει παρέμβαση του ΔΝΤ στην Ελλάδα, αν και δημοσίως απέρριπτε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», την αποκάλυψη αυτή κάνει ο επικεφαλής του Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν, σε ντοκιμαντέρ του γαλλικού καναλιού Canal+, που θα μεταδοθεί τον επόμενο μήνα. Μάλιστα, ο Στρος Καν υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη που του έδειξε ο κ. Παπανδρέου.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον επικεφαλής του ΔΝΤ, απάντησε στον έλληλα πρωθυπουργό ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα δεχτούν τη μονομερή παρέμβαση του Ταμείου σε μία χώρα της Ευρωζώνης.


Ο κ. Παπανδρέου έθεσε το θέμα στους Ευρωπαίους ομόλογους του στη Συνοδό Κορυφής της 11ης Δεκεμβρίου 2009, και εισέπραξε την κατηγορηματική τους άρνηση, όπως είχε προβλέψει ο επικεφαλής του Νομισματικού Ταμείου.

Ερωτώμενο από την εφημερίδα το ΔΝΤ απάντησε ότι δεν σχολιάζει προσωπικές συζητήσεις του επικεφαλής του.Την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή προκάλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή", σύμφωνα με το οποίο τον Δεκέμβριο του 2009 ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε ζητήσει την παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ελλάδα.

Το δημοσίευμα επικαλείται ντοκιμαντέρ του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου "Canal+" που θα μεταδοθεί τον προσεχή μήνα και στο οποίο ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν φέρεται να αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός του έθεσε την ιδέα προσφυγής στο Ταμείο, αναφορά που ο Γάλλος πολιτικός θεωρεί ως δείγμα της εμπιστοσύνης του κ. Παπανδρέου στο πρόσωπό του.

Ο κ. Στρος Καν, κατά το δημοσίευμα της "Καθημερινής", αναφέρει ακόμη ότι η απάντησή του στον Έλληνα πρωθυπουργό ήταν πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες δε θα δεχτούν σε καμιά περίπτωση τη μονομερή παρέμβαση του Ταμείου σε μια χώρα της ευρωζώνης, κάτι που, σύμφωνα με τον Γάλλο πολιτικό, επιβεβαιώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. της 11ης Δεκεμβρίου 2009, όταν ο κ. Παπανδρέου έθεσε το θέμα και υπήρξε αρνητική αντίδραση από τους ομολόγους του.

"Όλοι θυμόμαστε τις τεράστιες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και ιδιαίτερα του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου να αντιμετωπίσει με τον πλέον άμεσο τρόπο το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας το οποίο αποκαλύφθηκε μετά τις εκλογές του 2009", ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε σχετική ανακοίνωση με την οποία σχολίασε το δημοσίευμα.

"Το μέγεθος του προβλήματος η Ν.Δ. το απέκρυπτε επιμελώς από όλους" και "αποκαλύφθηκε μετά τις εκλογές, μαζί με τις βίαιες αντιδράσεις των αγορών για την κατάσταση αυτή", πρόσθεσε, συμπληρώνοντας: "Με λεπτούς χειρισμούς, με ψυχραιμία και περίσσια αποφασιστικότητα, καταφέραμε σε εποχές πολύ δύσκολες για τη χώρα μας, να δημιουργηθεί η γνωστή λύση του τριμερούς μηχανισμού δανεισμού και στήριξης μας και η υπαγωγή μας σε αυτόν".

Κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο "αυτό που σήμερα είναι το ζητούμενο για την Ευρώπη, δηλαδή η δημιουργία ενός μόνιμου παρόμοιου μηχανισμού, εμείς το κατορθώσαμε, επιχειρώντας σ΄ ένα εξαιρετικά δύσκολο κλίμα αναξιοπιστίας για τη χώρα μας, έτσι όπως την παρέδωσε η Ν.Δ. και φθάσαμε σήμερα, απαλλαγμένοι από τις προσωρινές δανειακές μας ανάγκες, να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η Ελλάδα".

"Η πορεία αυτή", κατέληξε ο κ. Πεταλωτής, "ούτε αυτονόητη, ούτε εύκολη ήταν. Είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και συμπυκνωμένης κατανόησης από τον ελληνικό λαό και την κυβέρνησή μας".

Η Ν.Δ. για το δημοσίευμα της "Καθημερινής'' σχετικά με το ΔΝΤ


Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης, σε δήλωση του σχετικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή", σύμφωνα με το οποίο τον Δεκέμβριο του 2009 ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε ζητήσει την παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ελλάδα, κατηγορεί τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή ότι «διαψεύδονται, εκτίθενται και αναζητούν προφάσεις».

Κατά τον κ. Μιχελάκη, το δημοσίευμα «επιβεβαιώνει με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο, αυτά που υποστήριζε από τότε η Νέα Δημοκρατία και υποψιαζόταν ολόκληρος ο Ελληνικός λαός:Ότι πρώτον: Ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του συνειδητά οδήγησαν τη χώρα στο Μνημόνιο , φουσκώνοντας στην αρχή το έλλειμμα και απαξιώνοντας στη συνέχεια την Ελληνική οικονομία, με τις δηλώσεις περί “Τιτανικού”, “διεφθαρμένης χώρας” κ.λπ. Και ότι δεύτερον: Ο κ. Παπανδρέου συνειδητά αποπροσανατόλιζε τον Ελληνικό λαό, ενώ παρασκηνιακά είχε επιλέξει να οδηγήσει τη χώρα στο ΔΝΤ».

Ο κ. Μιχελάκης αναφέρεται στη «συνέντευξη Τύπου, μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, στις 11 Δεκεμβρίου 2009, ο κ. Παπανδρέου έλεγε κατά λέξη: “…Βεβαίως, τα σενάρια για την προσφυγή μας στο IMF, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν υπάρχουν...”» και προσθέτει ότι «ένα μήνα αργότερα, στις 14 Ιανουαρίου 2010, ο πρωθυπουργός συνέχιζε να εμπαίζει τους Έλληνες, δηλώνοντας ότι “δεν υπάρχει περίπτωση να προσφύγουμε στο ΔΝΤ. Δεν το έχουμε ανάγκη”».

«Εξάλλου όλη εκείνη την κυβερνητική μεθόδευση αποκάλυψε, το Μάιο του 2010, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Σαχινίδης και -ίσως άθελά του- “άδειασε” τον πρωθυπουργό, δηλώνοντας, τότε, όσα δηλώνει τώρα και ο επικεφαλής του ΔΝΤ. Έλεγε συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ: “Όταν ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ τη διακυβέρνηση της χώρας, διαπίστωσε ότι η μόνη εναλλακτική επιλογή που είχε ήταν να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο”, προσθέτοντας ότι “το ΔΝΤ ήταν η πρώτη επιλογή και μόνη που υπήρχε από τις 5 Οκτωβρίου και μετά”!», συμπληρώνει ο εκπρόσωπος της ΝΔ .

Ο κ. Μιχελάκης καλεί την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργός να «μην τολμήσουν, όμως, να πουν ότι δεν μπορούσε τότε η χώρα να δανειστεί. Διότι και τον Οκτώβριο και το Δεκέμβριο του 2009, τα spreads ήταν ακόμη χαμηλά και οι αγορές προσέφεραν δάνεια, τα οποία όμως η κυβέρνηση αρνείτο να πάρει».

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ ερωτά: «Γιατί, τελικά, ενώ ο κ. Παπανδρέου γνώριζε από τότε την κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας, καθυστέρησε τόσους μήνες να πάρει μέτρα;», για να συνεχίσει λέγοντας ότι «τώρα δεν υπάρχει πλέον καμιά αμφιβολία: Είναι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που κορόιδεψε τον Ελληνικό λαό με το “λεφτά υπάρχουν”, που απαξίωσε την ελληνική οικονομία με τις δηλώσεις περί “Tιτανικού” και “διαφθοράς”, και που την οδήγησε τελικά στο ΔΝΤ και στο Μνημόνιο, υποθηκεύοντας την αξιοπρέπεια των Ελλήνων».

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ καταλήγει αναφέροντας: «Μετά από όλα αυτά, ο κ. Παπανδρέου υποχρεούται να απαντήσει: Πρώτον, γιατί παραπλάνησε τον Ελληνικό λαό; Και, δεύτερον, γιατί δεν αναζήτησε πρώτα λύση μέσα στους Ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, προτού επιλέξει να μας οδηγήσει στο ΔΝΤ ;».


Produced by