21
ΦΕΒ

Για «φιλικές συζητήσεις» μιλά ο Ντοµινίκ Στρος-Καν


Να απαλύνει τις εντυπώσεις από την αποκάλυψη που έκανε για την προσφυγή της Ελλάδος στο ΔΝΤ που όπως δήλωσε είχε συζητήσει με τον Γιώργο Παπανδρέου τον Δεκέμβριο του 2009 επιχείρησε ο Ντοµινίκ Στρος-Καν στο ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε από το γαλλικό κανάλι Canal+ για τη ζωή του, εν όψει της πιθανής υποψηφιότητάς του για την προεδρία της Γαλλίας.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου έκανε λόγο για δύο «φιλικές συζητήσεις» που είχε µε τον Γιώργο Παπανδρέου. Σύμφωνα με «Νέα» που επικοινώνησαν µε ανθρώπους της παραγωγής του συγκεκριµένου ντοκιµαντέρ, οι οποίοι έχουν πλήρη γνώση των δηλώσεων του Στρος-Καν. 

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ είπε ότι στις αρχές Δεκεµβρίου του 2009, ο Έλληνας πρωθυπουργός τού τηλεφώνησε επειδή είχε διατελέσει υπουργός Οικονοµικών της Γαλλίας την περίοδο 1997-1999, επί πρωθυπουργίας Λιονέλ Ζοσπέν. «'Mon ami, Dominique, µου είπε ο Γιώργος , εσύ που τα έχεις ζήσει όλα αυτά και είχες θετικά αποτελέσµατα, έχεις κάποια λύση να µου προτείνεις;'», φέρεται να λέει στην εκποµπή ο Στρος-Καν.

Ο ίδιος διευκρινίζει ότι αισθάνθηκε άσχηµα για το γεγονός ότι ο φίλος του αντιµετώπιζε ένα τόσο µεγάλο πρόβληµα και προσθέτει ότι την ίδια περίοδο ο Γιώργος Παπανδρέου µιλούσε διαρκώς τηλεφωνικά τόσο µε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ και τον πρόεδρο της ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ όσο και µε άλλους ηγέτες και στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειµένου να διαµορφωθεί η καλύτερη δυνατή πολιτική για τη στήριξη της ελληνικής οικονοµίας.

Ακολούθησε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ και δύο ηµέρες πριν από τα Χριστούγεννα του 2009, ο Γιώργος Παπανδρέου τηλεφώνησε και πάλι στον Στρος-Καν «στενοχωρηµένος, επειδή διαπίστωσε ότι οι Ευρωπαίοι δεν συµφωνούν µεταξύ τους για το θέµα της Ελλάδας», σύµφωνα µε την αφήγηση του επικεφαλής του ΔΝΤ. «Δυστυχώς, οι Ευρωπαίοι έχασαν τρεις µήνες και δισεκατοµµύρια ευρώ επειδή µε την ασυνεννοησία τους επέτρεψαν στους κερδοσκόπους να σπεκουλάρουν» ήταν το σχόλιο του Στρος-Καν, έτσι όπως έχει καταγραφεί στο ντοκιµαντέρ, το οποίο θα προβληθεί στη γαλλική τηλεόραση τον Μάρτιο.

Πάγκαλος: Ιδιωτική η συζήτηση Παπανδρέου- Ντοµινίκ Στρος-Καν

Δια μέσου του αντιπροέδρου της Θ. Πάγκαλου απάντησε η κυβέρνηση στα πυρά που δέχθηκε για όσα είπε ο Ντοµινίκ Στρος-Καν για τις συζητήσεις που είχε με τον Γιώργο Παπανδρέου για την προσφυγή της Ελλάδος στο ΔΝΤ τον Δεκέμβριο του 2009.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε με δηλώσεις του στο Mega το πρωί της Δευτέρας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος. Σύμφωνα με τον κ. Πάγκαλο, πρόκειται ιδιωτική συζήτηση του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής του ΔΝΤ και, με δεδομένη την κατάσταση της οικονομίας εκείνη την περίοδο, «θα ήταν παράλογο να μην συζητήσει το θέμα» μαζί του. «Είναι λανθασμένη η προσπάθειά μας να μεταβάλλουμε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε 'μπαμπούλα'» είπε ο κ. Πάγκαλος.


Produced by