22
ΦΕΒ

Ανεβάζει τους τόνους η Νέα Δημοκρατία


Ικανοποίηση επικρατεί στη Ν.Δ. για τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο και καταγράφουν σημαντική μείωση της διαφοράς του κόμματος από το ΠΑΣΟΚ . Στη Συγγρού εκτιμούν ότι η εκλογική φθορά της κυβέρνησης θα εξελιχθεί σταδιακά σε κατάρρευση και γι’ αυτό επιχειρούν να προβάλουν τη Ν.Δ. ως την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας, υπέρ της οποίας τείνει να διαμορφωθεί πλειοψηφικό ρεύμα .

Η έλλειψη συντονισμού στο εσωτερικό της κυβέρνησης –για την οποία μιλούν πλέον ανοιχτά ακόμα και στελέχη της–, η κατάσταση της οικονομίας, οι αντιδράσεις των συνδικάτων, αλλά και η τελευταία αποκάλυψη, διά στόματος Ντομινίκ Στρος Καν, ότι ο Γ. Παπανδρέου είχε ζητήσει παρέμβαση του ΔΝΤ στην Ελλάδα ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2009, δύο μόλις μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης και ενώ δημοσίως απέρριπτε ένα τέτοιο σενάριο, διαμορφώνουν ένα κλίμα που, όπως εκτιμά η ηγεσία της Ν.Δ., μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα και τις πολιτικές ισορροπίες υπέρ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από τη Συγγρού στέκονται ιδιαίτερα στα ποιοτικά στοιχεία των πρόσφατων δημοσκοπήσεων, που δείχνουν ότι στην αντίληψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών τη χώρα κυβερνά η Τρόικα, αλλά ότι την ίδια ώρα οι περισσότεροι πιστεύουν πως υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με τις «αποκαλύψεις» του κ. Στρος Καν, οι οποίες σύμφωνα με τη Ν.Δ. δημιουργούν μείζον ζήτημα για την αξιοπιστία του πρωθυπουργού, θα καθορίσουν την αντιπολιτευτική ατζέντα του κόμματος για το επόμενο διάστημα.

Με δεδομένο ότι για την ηγεσία της Ν.Δ. το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών παραμένει ανοικτό, η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να ακολουθήσει έναντι της κυβέρνησης την τακτική της… γάτας με το ποντίκι, καταγγέλλοντας συστηματικά την αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί την κατάσταση της χώρας, χωρίς όμως να ζητά ευθέως εκλογές . Στη Συγγρού ξεκαθαρίζουν ότι δεν τους αφορά η τακτική του «ώριμου φρούτου» και γι’ αυτό δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων στο ΠΑΣΟΚ. Αυτό, όμως, από την άλλη πλευρά δεν σημαίνει ότι προτίθενται να χρεωθούν την πρόωρη προσφυγή της χώρας στις κάλπες.

Στην οικονομία πέφτει το βάρος

Ορόσημο για τη Ν.Δ. –και όχι μόνο– θεωρείται η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. στις 25 Μαρτίου, από τις αποφάσεις της οποίας θα κριθούν εν πολλοίς οι εξελίξεις στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό. Έως τότε, το βάρος της πολιτικής αντιπαράθεσης πέφτει στην οικονομία και στις κοινωνικές αντιδράσεις για την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική .

Τα στελέχη της Συγγρού θα εντείνουν την κριτική στο οικονομικό επιτελείο αλλά και προσωπικά στους κ.κ. Γιώργο Παπανδρέου και Γιώργο Παπακωνσταντίνου, κάνοντας λόγο για λανθασμένες επιλογές μιας κυβέρνησης που εγκλωβίστηκε στην ψευδαίσθηση των μνημονιακών στόχων, του ερασιτεχνισμού της και των επικίνδυνων ιδεοληψιών της.

Η Ν.Δ. εστιάζει την κριτική της στις κρατικές δυσλειτουργίες, όπως η αδυναμία να καταβληθούν τα χρωστούμενα από τρέχουσες πληρωμές που θα έπρεπε να έχουν δοθεί σε εργαζόμενους (καθυστέρηση σε συντάξεις , εφάπαξ) και επιχειρήσεις (επιστροφή ΦΠΑ, οφειλές Ταμείων σε φαρμακεία) και τα οποία ξεπερνούν τα 3,5 δισ. ευρώ, εντείνοντας την ασφυξία της αγοράς.

Παράλληλα, στο στόχαστρο της Συγγρού μπαίνει η επί της ουσίας μη εφαρμογή του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, καθώς από τις συνολικά 25.000 αιτήσεις υπαγωγής, έλαβαν έγκριση μόνο 50. Και φυσικά, η Ν.Δ. δίνει ιδιαίτερο βάρος στην πάγια θέση της για την ανάγκη αναπτυξιακής πολιτικής, εκτιμώντας ότι η βουτιά του δείκτη της ανάπτυξης στο -6,6% το τελευταίο τρίμηνο του 2010, καθώς και οι δυσοίωνες προβλέψεις της ΤτΕ για το τρέχον έτος καταγράφουν μια οδυνηρή πραγματικότητα, για την οποία η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύψει την αλήθεια. Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε και η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, το περασμένο Σάββατο, με την οποία τόνισε ότι: «H κυβέρνηση έχει περιέλθει σε κατάσταση ημιδιάλυσης και ημιπαράλυσης» και επισήμανε ότι: «Δεν πρόκειται απλώς για κάποιες αρρυθμίες κυβερνητικού έργου, πρόκειται για μαζεμένα και αλλεπάλληλα κρούσματα σύγχυσης και παλινωδιών».

Σημαία η «αποκάλυψη» Στρος Καν

Στο στόχαστρο της Ν.Δ. έχει μπει ο πρωθυπουργός και με αφορμή την αποκάλυψη του επικεφαλής του ΔΝΤ ότι ήδη από το Δεκέμβριο του 2009 ο Γ. Παπανδρέου είχε ζητήσει την παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα. Στη Συγγρού εκτιμούν ότι, παρά την προσπάθεια του κ. Στρος Καν να αμβλύνει τις εντυπώσεις με διευκρινιστικές δηλώσεις που μιλούν για «φιλικές συζητήσεις», προκύπτει μείζον θέμα αξιοπιστίας του πρωθυπουργού, ο οποίος το ίδιο διάστημα στο εσωτερικό της χώρας απέκλειε ένα τέτοιο σενάριο.

Η Ν.Δ. είναι αποφασισμένη να σηκώσει το θέμα και να το διατηρήσει στην επικαιρότητα, ενώ θα συνεχίσει να ζητά εξηγήσεις από την κυβέρνηση και τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου. Χαρακτηριστική ήταν η χθεσινή δήλωση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος όταν ρωτήθηκε για το θέμα από δημοσιογράφο σχολίασε: «Την κυβέρνηση τη ρωτήσαμε. Τους ρωτήσαμε και δεν απάντησαν. Και δεν χρειάζεται πια να απαντήσουν. Όλοι έχουν καταλάβει».
Produced by