22
ΦΕΒ

Επαφές Παπανδρέου στη Γερμανία


Σειρά επαφών με ηγέτες των πολιτικών κομμάτων της Γερμανίας είχε στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Ειδικότερα, ο έλληνας πρωθυ[πουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, και στη συνέχεια με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD και πρώην υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Όπως προέκυψε από την ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή στους δημοσιογράφους, η ηγεσία του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος εκφράστηκε υπέρ της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης, υπέρ της θέσπισης του ευρωομολόγου, αλλά και του συνολικού πακέτου για την ευρωζώνη . Παράλληλα, συζητήθηκε επίσης και ο ρόλος της Ευρώπης στην ευρύτερη περιοχή, κάτι που ικανοποιεί την Ελλάδα.


Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε και με τον υπουργό Εξωτερικών και πρόεδρο των Φιλελευθέρων Γκίντο Βεστερβέλε, καθώς και με τους δύο προέδρους του κόμματος των Πρασίνων, Τζεμ Έτσντεμιρ και Κλάουντια Ροτ.

Η συνάντηση με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ είναι στις 19:30. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις των δύο ηγετών στους δημοσιογράφους και δείπνο στην καγκελαρία.


Δηλώσεις στήριξης


Ο κ. Σταϊνμάιερ εξερχόμενος από τη συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου τόνισε πως εξέφρασε στον Έλληνα πρωθυπουργό το μεγάλο του σεβασμό για τις δύσκολες αποφάσεις που πήρε και πρέπει να πάρει.

Ο σοσιαλδημοκράτης πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας υπενθύμισε τις "δύσκολες αποφάσεις" που πήρε και το SPD ως κυβέρνηση στη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας, επισημαίνοντας ότι οι καρποί εκείνης της προσπάθειας φάνηκαν με μία χρονοκαθυστέρηση πενταετίας.

"Κατανοώ τη δύσκολη φάση στην οποία βρίσκεται σήμερα η ελληνική κυβέρνηση και ότι χρειάζεται θάρρος και επιμονή για να πετύχει", πρόσθεσε ο κ. Σταϊνμάιερ. "Η κρίση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ευρώπη δεν αντιμετωπίζεται με συνεντεύξεις τύπου, αλλά χρειάζονται θαρραλέες αποφάσεις, για να αποκρουστούν οι επανερχόμενες κάθε μήνα επιθέσεις των αγορών σε μεμονωμένες οικονομίες", σημείωσε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

Επέρριψε δε στη γερμανική κυβέρνηση ότι "δεν έχει το θάρρος να συζητήσει με το λαό όσα είναι σήμερα αναγκαία και ελπίζω ότι πριν το επόμενο Συμβούλιο της ΕΕ δεν θα επιστρέψουμε σε λαϊκισμούς", τόνισε ο κ. Σταϊνμάιερ. Επισήμανε δε ότι "από τη γαλλογερμανική πρόταση για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας λείπει ο τρόπος αντιμετώπισης και μείωσης των αναταράξεων στις ευρωπαϊκές αγορές". 


Παράλληλα, ο ένας εκ των δύο προέδρων του κόμματος των Πρασίνων Τζεμ Έτσντεμιρ επισήμανε το ιδιαίτερα φιλικό κλίμα της συνάντησής του με τον κ. Παπανδρέου. Εκτίμησε ότι η μείωση του χρέους δεν πρέπει να αναμένεται βραχυπρόθεσμα, αλλά θα χρειαστεί χρόνος. "Είναι υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας και όχι ενός μόνον κόμματος", είπε ο κ. Έτσντεμιρ.

Πρόσθεσε ότι συμφωνεί με την πρόταση για τη θέσπιση ευρωομολόγων. Ο κ. Έτσντεμιρ χαρακτήρισε ορθή την αλλαγή γραμμής από την Άγκελα Μέρκελ με την παραδοχή της οικονομικής διακυβέρνησης, καλώντας όμως την καγκελάριο να κάνει και το επόμενο βήμα, αναπτύσσοντας μία στρατηγική που θα διασφαλίζει ότι καμία χώρα-μέλος της ΕΕ δεν θα εξωθείται στο περιθώριο".
Produced by