25
ΦΕΒ

Ομολογία αποτυχίας η 3η επικαιροποίηση του Μνημονίου, λέει η Ν.Δ.


Για αποτύπωση των αδιεξόδων της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης κάνει λόγο η Ν.Δ., σχολιάζοντας την 3η επικαιροποίηση του Μνημονίου. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Ν.Δ., Χρήστος Σταϊκούρας , σημειώνει ότι η 3η επικαιροποίηση του Μνημονίου «αναδεικνύει τις κυβερνητικές αδυναμίες, επιβεβαιώνει τις αποκλίσεις στους στόχους για το 2010, ενσωματώνει νέα μέτρα για το 2011, περικλείει περισσότερα “μη-καθορισμένα” μέτρα για το 2012-2014. Επιβεβαιώνει τις ανησυχίες και τις ενστάσεις της Νέας Δημοκρατίας. Καθιστά επιβεβλημένη την αλλαγή της Κυβερνητικής πολιτικής, με έμφαση στην ανάπτυξη».

Η Ν.Δ. κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το δημοσιονομικό έλλειμμα, καθώς όπως επισημαίνει ο κ. Σταϊκούρας, ο στόχος για το 2010 δεν επιτεύχθηκε. «Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα είναι 1,5% του ΑΕΠ υψηλότερο από τους στόχους του Μνημονίου, κυρίως λόγω της υστέρησης των εσόδων. Υπάρχουν μάλιστα ακόμη αμφιβολίες για το αποτέλεσμα του 2010 λόγω της απουσίας στοιχείων για πλήθος δημοσίων οργανισμών, οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης και νοσοκομείων», σημειώνει και προσθέτει: «Απαιτούνται νέα μέτρα ύψους 19,6 δισ. ευρώ (8% του ΑΕΠ) για την περίοδο 2012-2014. Από αυτά, τα 14,5 δισ. ευρώ (6% του ΑΕΠ) είναι “μη-καθορισμένα” μέτρα. Να θυμίσουμε ότι στο Μνημόνιο αυτά ανέρχονταν στα 11 δισ. ευρώ, και πιο πρόσφατα στα 12,8 δισ. ευρώ (περίπου 5% του ΑΕΠ). Συνεπώς υπάρχει περαιτέρω επιβάρυνση ύψους 3,5 δισ. ευρώ (περίπου 1,5% του ΑΕΠ) για την περίοδο 2012-2014, όση ήταν η οριζόντια περικοπή μισθών και συντάξεων για το 2010!».

Σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, ο κ. Σταϊκούρας τονίζει ότι «η κυβέρνηση προσδοκά να αντλήσει 15 δισ. ευρώ (…) Να θυμίσουμε ότι είναι η ίδια Κυβέρνηση η οποία προσδοκούσε τον περυσινό Ιούνιο να εισπράξει 3 δισ. ευρώ και τον Δεκέμβριο 7 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο 2011-2013. Είναι η ίδια Κυβέρνηση η οποία προσδοκούσε να αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις μέσα στο 2010, και τελικά δεν πραγματοποίησε καμία!».

Ο βουλευτής της Ν.Δ. καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι «έρχεται σήμερα και λόγω των αδιεξόδων στην πολιτική της (βαθιά ύφεση, υψηλός πληθωρισμός , διόγκωση της ανεργίας) και στη λειτουργία της (διαχειριστική ανεπάρκεια, προχειρότητα, παλινωδίες, αργά ανακλαστικά, εσωτερικές τριβές) να αναζητήσει “συνενόχους”. Ενώ συνεχίζει να καταφεύγει σε διαδοχικά εκβιαστικά διλήμματα για να επιβάλλει, δήθεν, “μονόδρομους”. Όπως αυτόν της προσφυγής στο ΔΝΤ, που όπως αποδεικνύεται σήμερα ήταν εξαρχής επιλογή της Κυβέρνησης». Και ο κ. Σταϊκούρας καταλήγει: «Τα ψέματα όμως έχουν κοντά ποδάρια...».
Produced by