01
ΜΑΡ

Πρώτος στόχος της Ν.Δ. ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΛΙΑΡΟΥ
(yiannis.liaros@xrimatriti.gr)

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΧΡΗΜΑ ΤΡΙΤΗ

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και στο πρόσωπό του συνολικά η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, αποτελούν τον υπ’ αριθμόν 1 στόχο των αντιπολιτευτικών πυρών της Ν.Δ., στην προσπάθεια της να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τη διογκούμενη απογοήτευση και την οργή των πολιτών για την κυβερνητική πολιτική, οι οποίες εκτιμά ότι αποτυπώνονται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Στη Συγγρού, αποτιμώντας τις δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν στον Kυριακάτικο Τύπο, της MRB στη Real News και της Marc στο Έθνος, κάνουν λόγο για «σταθερά ευρήματα της τελευταίας περιόδου» και συγκεκριμένα για απογοήτευση και οργή των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση, την οποία χαρακτηρίζουν αναποτελεσματική, χωρίς σχέδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας. Εκτιμούν, μάλιστα, ότι το κλίμα για την κυβέρνηση θα επιδεινωθεί, καθώς όλα δείχνουν ότι η λήψη νέων σκληρών μέτρων, κατ’ εφαρμογή του Μνημονίου, είναι αναπόφευκτη.

Στη Ν.Δ. στέκονται ιδιαίτερα στη σημαντική μείωση της διαφοράς από το ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι οι πολίτες επιζητούν πλέον ένα άλλο σχέδιο και μία νέα προοπτική ελπίδας για την έξοδο της χώρας από τη δίνη της οικονομικής κρίσης. Απαντώντας, δε, στους αναλυτές που αναφέρουν ότι τα ποσοστά της Ν.Δ. δεν έχουν αυξηθεί, αλλά η διαφορά έχει μειωθεί επειδή η κυβέρνηση καταγράφει ραγδαία φθορά, τα στελέχη της Συγγρού ξεκαθαρίζουν ότι το κόμμα τους δεν ακολουθεί την τακτική του «ώριμου φρούτου» έναντι της κυβέρνησης. Μάλιστα η ηγεσία της Ν.Δ. μελετά τρόπους για να δείξει ότι έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να οδηγήσει τις πολιτικές εξελίξεις, «σύροντας» την κυβέρνηση σε αυτές.

Στο πλαίσιο αυτό, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να καταθέσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών. Οι σχετικές εισηγήσεις προς τον Αντώνη Σαμαρά πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα από τη στιγμή που έχει φουντώσει και το μέτωπο στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης εναντίον του «Τσάρου» της Οικονομίας.

Στη Συγγρού εκτιμούν ότι αν ξεδιπλώσουν την τακτική τους την κατάλληλη στιγμή, είναι πολύ πιθανό να επιφέρουν ένα σοβαρό πλήγμα στην κυβέρνηση, το οποίο μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στο πολιτικό σκηνικό. Ωστόσο, η ηγεσία της Ν.Δ. είναι προς το παρόν προσεκτική και κρατά κλειστά τα χαρτιά της για το χρόνο που θα εκδηλώσει τις κινήσεις της, αν και δηλώνει ανοιχτά ότι το ενδεχόμενο μίας πρότασης μομφής κατά του Γ. Παπακωνσταντίνου βρίσκεται υπό εξέταση.

Για την ώρα, ο υπουργός Οικονομικών έχει μπει στο στόχαστρο όχι μόνο της ηγεσίας αλλά και του συνόλου των στελεχών της Ν.Δ., που έχουν λάβει οδηγίες από το επικοινωνιακό επιτελείο του κόμματος, να «χτυπάνε» τον κ. Παπακωνσταντίνου με κάθε ευκαιρία. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, στη Συγγρού έχουν δημιουργήσει και ένα «ανθολόγιο» δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών, που εκτιμούν ότι εκθέτει τον ίδιο και την κυβέρνηση. Σε αυτό περιλαμβάνονται δημόσιες δηλώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου από τις 24 Ιουνίου 2010, στη Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, όταν δήλωνε ότι «είναι η στιγμή που είμαστε πιο αισιόδοξοι. Περάσαμε τα πιο δύσκολα…», έως και τη συνέντευξη Τύπου της περασμένης Πέμπτης, όταν παρουσίασε το « Μνημόνιο Νο 4» αναφέροντας ότι «είμαστε στο μέσον της ύφεσης».

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται σε δηλώσεις του που ανέφεραν ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα και ότι επιτυγχάνονται οι στόχοι που έχουν τεθεί από το Μνημόνιο, κυρίως δε στη δήλωσή του ότι «αν χρειαστεί να πάρουμε νέα μέτρα σημαίνει ότι εγώ έχω αποτύχει». Με βάση αυτή την τελευταία δήλωση, από τη Συγγρού τονίζουν στον κ. Παπακωνσταντίνου «την υποχρέωσή του απέναντι στην ελληνική κοινωνία να πράξει αυτό για το οποίο δεσμεύεται»…

Πρόβλημα πολιτικής

Πάντως παρά τα σφοδρά πυρά που δέχεται ο υπουργός Οικονομικών από την αξιωματική αντιπολίτευση, στη Ν.Δ. ξεκαθαρίζουν ότι το πρόβλημα δεν είναι «προσωπικό» με τον κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά αφορά συνολικά την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, της οποίας είναι ο κύριος εκφραστής. Σημειώνουν, μάλιστα, ότι δεν έχουν αμφιβολία πως ακόμα κι αν αλλάξει η ηγεσία του οικονομικού επιτελείου, δεν πρόκειται να αλλάξει η κυβερνητική πολιτική. Γι’ αυτό τα στελέχη της Συγγρού κάνουν λόγο για συνταγή που απέτυχε παταγωδώς και για δικαίωση των εκτιμήσεων της Ν.Δ., τονίζοντας ότι η χώρα βαλτώνει στο φαύλο κύκλο της ύφεσης και του χρέους και προβλέποντας νέα, σκληρότερα μέτρα, με μορφή καταιγίδας.

Προς επιβεβαίωση, δε, των εκτιμήσεων αυτών, στη Ν.Δ. προστρέχουν στα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, με βάση τα οποία το 68% των πολιτών θεωρεί ότι η κυβέρνηση πορεύεται πλέον χωρίς σχέδιο και το 78,1% ότι η αποτελεσματικότητα της διαρκώς χειροτερεύει. Εκτιμούν, μάλιστα, ότι η πολιτική που από την πρώτη στιγμή υιοθέτησε η Ν.Δ. απέναντι στο Μνημόνιο, αποτελεί πλέον κοινό τόπο, καθώς μόνο το 18,1% των πολιτών έχει απομείνει να υποστηρίζει σήμερα ότι η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει το συγκεκριμένο Μνημόνιο, ενώ το 40,9% επιζητά άλλους όρους με έμφαση στην ανάπτυξη και το 22,7% συνολική επαναδιαπραγμάτευση.

Έλλειμμα πολιτικής πολυφωνίας…

Στο μεταξύ, η Ν.Δ. έχει περάσει στην αντεπίθεση εναντίον μερίδας των ΜΜΕ, τα οποία κατηγορεί για μεροληψία υπέρ της κυβέρνησης και «αποκλεισμό» της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μετά τις δηλώσεις που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης, όταν μίλησε για «μεροληψία που βγάζει μάτι» από κάποια μέσα ενημέρωσης, χθες επανήλθε στο θέμα παρουσιάζοντας στους πολιτικούς συντάκτες την έκθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, σχετικά με την «πολιτική πολυφωνία» στους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας κατά το 2010. Ο κ. Μιχελάκης επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι από τα στοιχεία της έκθεσης προκύπτει πως το ΠΑΣΟΚ είχε τη μερίδα του λέοντος στη χρονική έκθεση των πολιτικών κομμάτων για ολόκληρο το 2010, με ποσοστά πολύ πιο ψηλά από την εκλογική δύναμη του, τα οποία αποκαλύπτουν μια υπερέκθεσή του από τα ΜΜΕ, την ίδια ώρα που η Ν.Δ. είχε χρόνο προβολής που υπολείπεται των εκλογικών ποσοστών της.

Σύμφωνα, δε, με τον κ. Μιχελάκη, υπερέκθεση υπήρξε και για τον ΛΑ.Ο.Σ. Επιπλέον, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. αναφέρθηκε στην παρουσίαση των πολιτικών αρχηγών, τονίζοντας ότι πρώτος σε προβολή είναι ο πρωθυπουργός, με ποσοστά πολύ υψηλότερα σε σχέση με το 2009, ενώ δεύτερος είναι μεν ο Αντώνης Σαμαράς , ωστόσο τα ποσοστά της προβολής του προέδρου της Ν.Δ. κατά το 2010 έχουν μειωθεί σε σχέση με το 2009.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ν.Δ. θα κρατήσει ψηλά το θέμα της αντιμετώπισης της από μερίδα των ΜΜΕ και θα καταγγέλλει κάθε περίπτωση «αποκλεισμού» της από την τηλεοπτική, κυρίως, προβολή.

«Φούντωσαν» τα σενάρια συνεργασιών

Τροφή σε νέα σενάρια περί συνεργασιών στο χώρο της Κεντροδεξιάς έδωσαν δημοσιεύματα του Σαββατοκύριακου στον Τύπο και στο Διαδίκτυο, που έκαναν λόγο για προχωρημένο «φλερτ» της Ν.Δ. με τον βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. Μάκη Βορίδη, αλλά ακόμα και για «μυστική» συνάντηση των προέδρων των δύο κομμάτων, Αντώνη Σαμαρά και Γιώργου Καρατζαφέρη, με θέμα τη διερεύνηση ενδεχόμενης εκλογικής συνεργασίας. Και μπορεί ο κ. Βορίδης να διέψευσε το δημοσίευμα του Βήματος που τον αφορούσε, ωστόσο με δηλώσεις του χθες στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον «Real FM 97,8», ο Γιώργος Καρατζαφέρης άνοιξε «παράθυρο» συνεργασίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην κατέβει αυτόνομα στις εκλογές , «αναλόγως των συνθηκών» και του χρόνου που η κυβέρνηση θα προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία.

Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. διέψευσε μεν ότι υπάρχουν παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις του κόμματός του με την Ν.Δ. ή ότι υπήρξε συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι «αυτές οι εκλογές έχουν καταλυτική δυναμική που πρέπει να τις εξετάσουμε σε βάθος» και ότι ο ίδιος δεν έχει αγκυλώσεις…
Produced by