04
ΜΑΡ

Σύγκρουση κορυφής για τους απεργούς πείνας


Σε μείζον πολιτικό θέμα αναδεικνύεται για την κυβέρνηση το ζήτημα των μεταναστών απεργών πείνας που μεταφέρθηκαν στο Μέγαρο Υπατία, μετά την κατάληψη που είχαν πραγματοποιήσει στη Νομική Σχολή Αθηνών.

Την αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση προκάλεσαν οι δηλώσεις το υπουργού Άμυνας, Ευάγγελου Βενιζέλου, ότι «δεν πρέπει να υπάρξει νεκρός την Υπατία», οι οποίες αμφισβήτησαν ουσιαστικά τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

«Μόνον ο κ. Βενιζέλος μπορεί να διευκρινίσει αν προτείνει τη νομιμοποίηση των παράνομων μεταναστών», παρατήρησε με νόημα ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, μετά τις δηλώσεις Βενιζέλου από το βήμα της Βουλής ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να οδηγηθούμε στο τραγικό σημείο της απώλειας μιας ανθρώπινης ζωής» και τη δέσμευσή του ότι «θα ασκήσει όποια πίεση μπορεί προς τους αρμοδίους συναδέλφους του για να αποτραπεί πάση θυσία και πάση δυνάμει αυτό το ενδεχόμενο».

Όπως δήλωσε στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, σε μια προσπάθεια να θεωρηθεί λήξαν το θέμα, οι δύο υπουργοί επικοινώνησαν μεταξύ τους και κρίθηκε ότι δεν υφίσταται πλέον κανένα πρόβλημα.

Την πρόταση για υπαγωγή των μεταναστών απεργών πείνας στο καθεστώς εξάμηνης ανοχής, το οποίο μπορεί να ανανεωθεί για άλλους έξι μήνες, επανέλαβε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής και προτείνει στη διαδικασία αυτή να συμβάλλουν οι ΜΚΟ αλλά και επιστημονικούς φορείς που υποστηρίζουν τον διάλογο και την εξεύρεση λύσης.

«Σχετικά με τους μετανάστες απεργούς πείνας οι αρμόδιοι επιτελείς του υπουργείου μας έχουν διευκρινίσει προς εκπροσώπους των Μ.Κ.Ο που υποστηρίζουν τον αγώνα τους και έχουν επανειλημμένα προτείνει στους απεργούς την κατά περίπτωση απόφαση αναβολής επιστροφής στη χώρα τους", τονίζει ο υπουργός και διευκρινίζει:

"Η απόφαση αναβολής απομάκρυνσης από τη χώρα σημαίνει για κάθε αλλοδαπό απεργό πείνας στο κτίριο Υπατία γραπτή βεβαίωση με εξάμηνη ισχύ που δικαιολογεί τη διαμονή στην Ελλάδα. Μετά την παρέλευση του εξαμήνου η βεβαίωση μπορεί να ανανεώνεται μετά από νέα κρίση αν συνεχίσει να είναι ανέφικτη η απομάκρυνση.

Επισημαίνεται επίσης ότι η γραπτή βεβαίωση για τη μη εκτέλεση της απόφασης επιστροφής γίνεται μόνο εάν οι μετανάστες απεργοί πείνας καταγραφούν και τακτοποιηθούν μέσω των αστυνομικών αρχών".

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, τόνισε ότι "όση είναι η υποχρέωσή μας να μην χαθεί ούτε μια ανθρώπινη ζωή, άλλη τόσο είναι η υποχρέωση να μην εκβιάζεται η χώρα" και απέκλεισε τη νομιμοποίηση.


Produced by