04
ΜΑΡ

Παπανδρέου- Ράσμουσεν: Πρέπει να πάρει τη σωστή απόφαση η ΕΕ


«Δεν έχει την πολυτέλεια να μην πάρει σωστές αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου» η ΕΕ σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) Πωλ Νιρουπ Ράσμουσεν σε κοινή συνέντευξη Τύπου.


Την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση και τη δυσκολία στη λήψη αποφάσεων επέρριψαν και οι δυο στη συντηρητική πλειοψηφία της Ευρώπης και κυρίως στην Άνγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί . "Η Ευρώπη βρίσκεται σε λάθος σχέδια", τόνισε ο πρόεδρος του ΕΣΚ.

Ο κ. Ράσμουσεν ανέφερε ότι το ΕΣΚ θα παρουσιάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο απέναντι στο σχέδιο ανταγωνιστικότητας των συντηρητικών το οποίο αφορά τόσο στην ανάπτυξη όσο και στα δημοσιονομικά.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Ράσμουσεν είπε ότι οι συντηρητικοί ηγέτες δεν πρέπει να κοιτάζουν μόνο τα χρήματα αλλά και το μέλλον της Ευρώπης. Ενώ ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πάρει θαρραλέες αποφάσεις και πρόσθεσε ότι η κρίση στην χώρα μας δεν είναι μοντέλο για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Όπως τόνισαν οι κκ. Παπανδρέου και Ράσμουσεν το Σύμφωνο ανταγωνιστικότητας δεν είναι απάντηση στην κρίση. Η Ευρώπη τόνισαν έχει δυνατότητες να δημιουργήσει την ηρεμία που θεωρούν απαραίτητη οι αγορές, αλλά οι συντηρητικές ηγεσίες δεν προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα.

Απαντώντας σε ερώτηση για την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και αν αυτός μπορεί να διώξει τις αγορές από την Ευρώπη ο κ. Ράσμουσεν είπε ότι με ένα ελάχιστο ποσοστό που προτείνεται από τους σοσιαλιστές μπορούν να εξευρεθούν 340 έως 350 δισ. ευρώ.

Παράλληλα επικαλέστηκε μελέτες σκοπιμότητας που έχει κάνει το ΕΣΚ, σύμφωνα με τις οποίες οι αγορές δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν την Ευρώπη, γιατί και πάλι θα συνεχίζουν να κερδίζουν χρήματα. Ταυτόχρονα πρόσθεσε, η Ευρώπη θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την κρίση. Κάλεσε επίσης την κ. Μέρκελ να αλλάξει στάση και να καταλάβει ότι η Γερμανία χρειάζεται γείτονες με καλές οικονομίες και όχι με οικονομίες σε κρίση. "Είναι προς το συμφέρον τόσο των χωρών όσο και της Ευρώπης", είπε.

Οι κκ. Παπανδρέου και Ράσμουσεν ρωτήθηκαν για την απουσία από τη Σύνοδο του ΕΣΚ των πρωθυπουργών της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, την οποία απέδωσαν στις πιέσεις που δέχονται από τις αγορές αυτή την περίοδο. Ο κ. Παπανδρέου μάλιστα ανέφερε ότι αδίκως οι δύο χώρες στοχοποιούνται και ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να σταματήσει την επιδρομή εναντίον τους με την έκδοση ευρωομολόγου. Επίσης τόνισε ότι δεν χρειάζεται και δεν πρέπει η Ισπανία και η Πορτογαλία να "σπρωχθούν" στο μηχανισμό στήριξης.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πόσο σημαντική είναι η ημερομηνία για την Ελλάδα η 25η Μαρτίου, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό σταθμό, αλλά η Ελλάδα, σε περίπτωση που οι αποφάσεις δεν θα είναι οι αναμενόμενες, θα προχωρήσει και θα στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις. Πρόσθεσε, όμως, ότι αυτό που έχει σημασία είναι ότι με τις αποφάσεις θα επηρεαστεί θετικά ή αρνητικά όλη η Ευρώπη και επανέλαβε ότι η Σύνοδος Κορυφής είναι μια ευκαιρία να αλλάξει σελίδα η Ευρώπη που δεν έχει την πολυτέλεια να μην πάρει σωστές αποφάσεις.Μήνυμα αισιοδοξίας, σταθερότητας και αποφασιστικότητας έστειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ .

«Δεν κάνουμε πίσω», είπε ο Γιώργος Παπανδρέου, «η δική μας φυγή δεν είναι ούτε οι εκλογές ούτε να εγκαταλείψουμε αλλά φυγή προς τα εμπρός».

Εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και στην κυβέρνηση Καραμανλή. Απαντώντας στις κατηγορίες για συνομιλίες που είχε με τον Ντομινίκ Στρος Καν, είπε: Με κατηγορούν πως έψαχνα χρήματα για την πατρίδα . Ποιος θα τα πλήρωνε; Ο Σαμαράς; Ο Καραμανλής; Ο Αλογοσκούφης; Ο Ρουσσόπουλος; Ο Βουλγαράκης;

Διαβεβαίωσε πως «είμαστε στο σωστό δρόμο οι θυσίες θα πιάσουν τόπο». «Αφήνουμε πίσω όσους φωνάζουν αποτυχία και προχωράμε μπροστά»


Αναφερόμενος στις επικείμενες Συνόδους Κορυφής, τόνισε πως «είναι μια ελληνική και ευρωπαϊκή μάχη. Καλώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμβάλουν στην προσπάθεια και εγώ θα κάνω το καλύτερο.Η Ευρώπη πρέπει να πάρει γενναίες αποφάσεις που θα φανούν στις αγορές», είπε.


Μίλησε για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν προωθηθεί. «Έχουμε κάνει έργο που δεν δικαιούται κανείς να υποτιμά. Ως εδώ και μην παρέκει η διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Όλα είναι στο χέρι μας όσο μας στηρίζει η κοινωνία να παραδώσουμε μια αλλαγμένη πατρίδα».


Περί συντονισμού, υποστήριξε πως ενυπάρχουν φέουδα στο κράτος λόγω του συστήματος δημόσιας διοίκησης. « Κάνουμε το καλύτερο και λάθη και εντάσεις υπάρχουν αλλά η πορεία μας είναι σταθερή βαδίζουμε μπροστά για τις μεγάλες αλλαγές που είναι υπόθεση όλων μας». 

Παρέμβαση Ράσμουσεν

 « Οι σοσιαλιστές, τόνισε, δημιουργούν γέφυρες μεταξύ του μέλλοντος και των καθημερινών συνθηκών και γι΄ αυτό πρέπει να κατανοήσουμε ότι πρέπει να φτιάξουμε αυτή τη γέφυρα με το μέλλον, διαφορετικά άλλοι θα αποφασίσουν το μέλλον για εμάς», τόνισε ο  ο Πωλ Νιρούπ Ράσμουσεν, πρώην πρωθυπουργός Δανίας και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Ράσμουσεν υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ υπό τον Γ. Παπανδρέου θα μπορέσει να καθοδηγήσει την Ελλάδα και να τη βγάλει από την κρίση και επεσήμανε ότι η επιτυχία και η μοίρα της χώρας μας είναι η επιτυχία και η μοίρα των υπόλοιπων στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος του ΕΣΚ είπε ότι στη συνάντηση των ηγετών του κόμματος, απόψε και αύριο, θα παρουσιάσει ένα σχέδιο εναλλακτικό εκείνου των Ά. Μέρκελ και Ν. Σαρκοζί. Σύμφωνα με αυτό, αν παράλληλα με την προσοχή στη δημοσιονομική εξυγίανση υπάρχει και περιθώριο για τις επενδύσεις, "στα επόμενα δέκα χρόνια θα υπάρξει μια τεράστια διαφορά μεταξύ της δικής τους και της δικής μας Ευρώπης", όπως είπε.

"Σε μια δική μας Ευρώπη σε πέντε χρόνια θα δημιουργούνταν 8 εκατ. θέσεις εργασίας", ανέφερε ο κ. Ράσμουσεν και πρόσθεσε ότι δεν μιλάει για όνειρα, ιδέες και ιδανικά αλλά για "το πού βρισκόμαστε ως σοσιαλιστές και πού θέλουμε να πάμε".

Αναφερθείς στο σύμφωνο ανταγωνιστικότητας που προτείνει η Γερμανία, σημείωσε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος έχει τη γνώμη ότι ένα κράτος συμπεριφέρεται όπως μια ιδιωτική εταιρεία και έχει τις ίδιες απαιτήσεις που θα είχε μια τέτοια, δηλαδή να μειωθούν ακόμα περισσότερο οι μισθοί παράλληλα με αύξηση της παραγωγικότητας και περικοπές σε δαπάνες. "Εγώ λέω στην Άνγκελα Μέρκελ ότι κάνει λάθος. Η ανταγωνιστικότητα ενός κράτους είναι πολύ διαφορετική από εκείνη μιας επιχείρησης", τόνισε.

Επιπλέον, υποστήριξε ότι οι Έλληνες και η Ελλάδα έχουν διπλή πίεση, εξηγώντας ότι ήδη πριν αναλάβει το ΠΑΣΟΚ τη διακυβέρνηση της χώρας, υπήρχε πρόβλημα και στη συνέχεια ήρθε η οικονομική κρίση.

Ο κ. Ράσμουσεν υπενθύμισε ότι το Φεβρουάριο του περασμένου έτους και όταν οι αγορές επιτίθονταν στη χώρα ζητώντας πολύ υψηλά επιτόκια , το ΕΣΚ ζήτησε να υπάρξει ένα οικονομικό μέσο που θα επέτρεπε στην Ελλάδα να μην πληρώσει ένα τρομερό επιτόκιο για τα δάνεια που έπρεπε να λάβει. "Η Ελλάδα όμως έχασε 6 μήνες γιατί δίστασε η Άνγκελα Μέρκελ και πολύ αργά και καθυστερημένα αποφάσισε ότι ίσως κάτι έπρεπε να γίνει για να βοηθηθεί η Ελλάδα", επεσήμανε.

Επιπλέον, τόνισε ότι ανάμεσα στους δύο δρόμους που μπορεί να πάρει η Ευρώπη, εκείνον της λιτότητας, των συντηρητικών, ή των Σοσιαλιστών, "η δική μας κατεύθυνση δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα αλλά είναι βιώσιμη".

"Όταν έχουμε εμείς την πλειοψηφία στην Ευρώπη θα υπάρξει μια νέα Ευρώπη και πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί πολύ σύντομα", ανέφερε ο κ. Ράσμουσεν, εκφράζοντας την βεβαιότητά του ότι θα τα καταφέρει η χώρα μας παρά τις δυσκολίες και χαρακτήρισε τον κ. Παπανδρέου "πραγματικό ηγέτη", με το σκεπτικό ότι "οι πραγματικά καλοί ηγέτες δείχνουν την ποιότητά τους όταν τα πράγματα είναι δύσκολα".
Produced by