08
ΜΑΡ

Αποφασισμένος ο πρωθυπουργός


Συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης  είχε σήμερα ο πρωθυπουργός, πριν από την αναχώρησή του με πρώτο σταθμό το Παρίσι και κατόπιν τις Βρυξέλλες, όπου θα διεξαχθεί η έκτακτη σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την απόφασή του να συγκρουστεί στις συνόδους κορυφής της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν χρειαστεί, επαναβεβαίωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, κατά τη σημερινή συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, σύμφωνα με πληροφορίες.

"Σεβόμαστε τις διαφορετικές προσεγγίσεις των πολιτικών δυνάμεων γι αυτό και οι συναντήσεις έχουν στόχο τη συνεννόηση για τη στήριξη της εθνικής προσπάθειας, ενόψει της Συνόδου Κορυφής. Χρειάζεται ανάληψη ευθύνης από όλες τις πολιτικές δυνάμεις", επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

"Εμείς από την πλευρά μας είμαστε υποχρεωμένοι να υποστηρίξουμε ότι η μόνη λύση είναι η λύση πακέτο, οτιδήποτε άλλο δεν αποτελεί λύση, κι εγώ σε αυτή τη μάχη θα δώσω τη μάχη", υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Παρασκευής.


Κουβέλης: Να διεκδικήσουμε συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος

«Ο κ. Πρωθυπουργός με ενημέρωσε για τα ζητήματα που αφορούν στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου. Υποστηρίζουμε ότι η διεκδίκηση της χώρας πρέπει να είναι συγκεκριμένη, σαφής, με ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο», τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης , μετά τη συνάντηση του με τον κ. Γ. Παπανδρέου.

«Πρέπει να υπάρξει μια συνολική αντιμετώπιση του χρέους, με αναδιάρθρωση η οποία θα αφορά και στην επιμήκυνση και στο επιτόκιο και σε κάθε περίπτωση στην έκδοση ευρωομολόγου. Δεν θα αποτελεί τη λύση, αλλά θα δίνει μια σημαντική ανάσα στην ελληνική οικονομία, με ταυτόχρονη αντιμετώπιση όλων εκείνων των ζητημάτων που αφορούν στην αλλαγή του περιεχομένου της πολιτικής στο εσωτερικό της χώρας, για τη δίκαιη κατανομή των βαρών. Δεν αντέχει άλλο η ελληνική κοινωνία. Δεν μπορεί τα έσοδα να εξασφαλίζονται από τη μοναδική πηγή της περικοπής των αποδοχών, της απομείωσης της μισθωτής εργασίας, της περικοπής των συντάξεων και των δαπανών του κοινωνικού κράτους.

Πρέπει να εκκινήσει ταχύτατα η παραγωγική διαδικασία, η οποία βρίσκεται καθηλωμένη. Πρέπει ο πρωθυπουργός να διεκδικήσει με επιμονή στη Σύνοδο Κορυφής τη συνολική ρύθμιση του χρέους. Μόνο με ένα τέτοιο τρόπο είναι δυνατόν να διαμορφωθούν συνθήκες για την αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης της ελληνικής κοινωνίας».

Ερωτηθείς για το αν παρέχει στην κυβέρνηση συναίνεση, ο Φ. Κουβέλης απάντησε:

“Ο πρωθυπουργός οφείλει να διεκδικήσει με σαφήνεια, επιμονή και συστηματικότητα τη συνολική αντιμετώπιση όλου του χρέους της Ελλάδας. Πρέπει να διεκδικήσει την οικονομική διακυβέρνησή της Ευρώπης, διότι διαφορετικά δεν θα μπορέσει να υπάρξει απάντηση στο μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει, όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά συνολικότερα για την Ευρώπη. Το ελληνικό πρόβλημα έχει την ιδιαιτερότητά του, αλλά ταυτόχρονα είναι και ευρωπαϊκό ζήτημα”.

Ερωτηθείς για το αν συζήτησε το θέμα της απεργίας των μεταναστών, ο Φ. Κουβέλης απάντησε:

“Υποστηρίξαμε ότι πρέπει να εξαντληθεί κάθε περιθώριο ανθρωπιστικής παρέμβασης, προκειμένου να μην θρηνήσουμε θύματα”.


Μπακογιάννη: Να πούμε την αλήθεια στο λαό

«Η Ελλάδα προσέρχεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση. Έχουμε όλοι κοινούς στόχους. Δυστυχώς όμως τα Κόμματα είναι βαθιά διχασμένα», επεσήμανε η Ντόρα Μπακογιάννη, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό.

Ειδικότερα, όπως τόνισε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, «η Νέα Δημοκρατία, το Κομμουνιστικό Κόμμα και o ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν και υποστηρίζουν την αντι-Μνημονιακή τους λογική, η δε Κυβέρνηση ακόμα και σήμερα δε λέει την πλήρη αλήθεια στον ελληνικό λαό.

Έχει αρχίσει από τα εύκολα, κόβοντας μισθούς και συντάξεις , αλλά τώρα που έρχονται τα δύσκολα, που είναι οι πραγματικές διαρθρωτικές αλλαγές και η σύγκρουση με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ουσιαστικά κάνει βήμα σημειωτόν, για να μην πω ότι κάνει πίσω.

Έφτασε η ώρα να πούμε όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Έφτασε η ώρα να ξέρει ο κόσμος ότι σήμερα πρέπει να προχωρήσουμε το ταχύτερο δυνατόν στη μείωση του κράτους για να έχουμε αποτελέσματα και για να μην πληρώνουν οι πολλοί, τα λάθη των λίγων.

Η πρόταση της Δημοκρατικής Συμμαχίας είναι το διαπραγματευτικό πακέτο, το οποίο θα έρθει ως Σύμφωνο στη Βουλή των Ελλήνων, να συμφωνηθεί και να ψηφιστεί από 180 Βουλευτές, καθ' ότι θα αφορά μία θητεία πολύ πέραν της κυβερνητικής θητείας της σημερινής».


Καρατζαφέρης: Συνιστώ επιθετικό παιχνίδι

 «Στις 25 Μαρτίου δεν διακυβεύεται το μέλλον της Ελλάδος. Διακυβεύεται το μέλλον της Ευρώπης. Κατά πόσο δηλαδή θα είμαστε, όλη η Ευρώπη, μια Γερμανική επαρχία. Το αμυντικό παιχνίδι των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑ.ΣΟ.Κ δεν απέδωσε, έχουμε γνωρίσει μόνον ήττες και υποβαθμίσεις», τόνισε ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρης μετά τη συνάντηση μιας ώρας με τον Γ.Παπανδρέου.

« Εγώ συνιστούσα και συνιστώ επιθετικό παιχνίδι. Η επιθετική πολιτική μπορεί να φέρει καλύτερα αποτελέσματα. Το να διεκδικείς για την πατρίδα σου δεν είναι ποτέ ταπεινωτικό», συνέχισε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων αν θα στηρίξει την Εθνική προσπάθεια ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρης απάντησε:
«Μόνο αν η Ελλάδα γίνει επιθετική. Όχι με διάθεση άμυνας. Μέχρι στιγμής ακούω μόνο αμυντικά συστήματα για άλλη μια φορά. Θα πάμε επιθετικά».

Τσίπρας: "Όχι" στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας

Την απόρριψη του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, την διεξαγωγή δημοψηφίσματος και την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους στο πλαίσιο της ΕΕ πρότεινε στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας .


Όπως υποστήριξε, το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας στην ουσία είναι ένα Ευρωπαϊκό Μνημόνιο , πιο σκληρό ακόμη, και χωρίς χρονικό ορίζοντα, πράγμα που όπως είπε σηματοδοτεί το τέλος της διαπραγμάτευσης.

«Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς να λάβει υπόψη της την λαϊκή βούληση που, μπορεί να δώσει ισχύ στην διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας», τόνισε χαρακτηριστικά.Παπαρήγα: Δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση 

 «Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε προτάσεις στην κυβέρνηση, που στην ουσία είναι με ποιο σχοινί, αν θα είναι μεταξωτό ή τρίχινο, θα κρεμάσουν τον ελληνικό λαό», τόνισε η κα Παπαρήγα μετά τη συνάντηση της με τον πρωθυπουργό.

Όπως εκτιμά η κα Παπαρήγα, « θα υπάρχει κάποια συμφωνία στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ελεγχόμενη χρεοκοπία, όποια όμως συμφωνία και αν υπάρχει και οποιαδήποτε παραλλαγή, ένα το κρατούμενο είναι: νέα, δυσβάσταχτα και αβάσταχτα μέτρα κατά του ελληνικού λαού και κατά των λαών της Ευρώπης».

«Επομένως, συναίνεση δεν μπορεί να υπάρξει, έρχονται τα χειρότερα και όσο πιο προετοιμασμένος είναι ο λαός να τα αντιμετωπίσει αγωνιστικά, ενωτικά, πολιτικά και αποφασιστικά, από καλύτερες θέσεις θα μπορέσει να βλέπει το αύριο», πρόσθεσε.


Όσο για το αν έθεσε θέμα μεταναστών, είπε ότι για άλλη μια φορά επανέλαβε πως πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για το ζήτημα αυτό πριν είναι αργά, «πολύ περισσότερο που βλέπουμε με ποιους δυστυχισμένους ανθρώπους έχουμε να κάνουμε, όταν προτιμούν να πηδήξουν στη θάλασσα μέσα στο κρύο προκειμένου να γλιτώσουν τη βίαιη επιστροφή στις πατρίδες τους».


Α. Σαμαράς: “Όχι” σε νέα σκληρά μέτρα

Την πάγια θέση της Ν.Δ. για την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του Μνημονίου, υπογράμμισε ο Αντώνης Σαμαράς σε δηλώσεις που έκανε από τα γραφεία του κόμματος στη Λεωφόρο Συγγρού, λίγο μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

Αναλυτικά, στη δήλωσή του ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανέφερε:

«Στη συνάντησή μας, ο κ. Παπανδρέου με ενημέρωσε για την πρόθεσή του να θέσει στις επόμενες συναντήσεις Κορυφής της Ε.Ε., τα ζητήματα διαχείρισης του Χρέους. Του απάντησα ότι η Ν.Δ. στήριξε εξαρχής και στηρίζει αποφασιστικά, υπεύθυνα και σε κάθε ευκαιρία:

Πρώτον, το Ευρωομόλογο,
Δεύτερον, το Αναπτυξιακό Ευρωπαϊκό Ομόλογο,
Τρίτον, την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του Δανείου των 110 δισ.,
Τέταρτον, τη μείωση του κόστους δανεισμού
Και, πέμπτον, την επαναγορά των ελληνικών Ομολόγων.

Τις θέσεις αυτές, μάλιστα, τις προώθησα και συνεχίζω να τις προωθώ και προς τους αξιωματούχους της Ε.Ε. (Τρισέ, Ρομπάι , Γιούνκερ , Μπαρόζο, Όλι Ρεν, Μαρτένς), που ήδη έχω συναντήσει, αλλά και προς τους Ομολόγους μου στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ιδιαίτερα εκείνων των χωρών που αντιμετωπίζουν παρόμοια με την Ελλάδα προβλήματα, όπως είναι η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία .

Όμως, έχω επανειλημμένα τονίσει, ότι η ικανοποίηση αυτού του πακέτου, σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να συνδεθεί με νέα, σκληρά μέτρα για την Ελληνική Οικονομία.

Και είναι για μας αυτονόητο, ότι ακόμα και αν εξασφαλίζαμε ευνοϊκές αποφάσεις για τη διαχείριση του χρέους, όπως π.χ. για την επιμήκυνση, κάτι τέτοιο από μόνο του δεν θα μας έλυνε το πρόβλημα.

Γιατί το πρόβλημα σήμερα είναι η ασφυξία που προκαλεί στην ελληνική οικονομία το ίδιο το Μνημόνιο. Και βασική του λύση, είναι η δραστική αλλαγή των όρων του Μνημονίου».


Άτυπη υπουργική σύσκεψη υπό τον Γ. Παπανδρέου πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου
, ενόψει των Συνόδων Κορυφής της 11ης και 25ης Μαρτίου. "Ή θα έχουμε λύση-πακέτο, συνολική λύση ή δεν θα έχουμε λύση. Αυτή είναι η θέση μας" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου στην εισήγησή του. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η λύση -πακέτο είναι η λύση "που θα βοηθήσει την Ευρώπη, την Ευρωζώνη , το ευρώ και βεβαίως, την Ελλάδα και τις άλλες χώρες που χτυπιούνται από τις αγορές", προσθέτοντας ότι "δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι, αυτό απαιτεί εκ μέρους μας και την αυστηρή τήρηση των στόχων και των δεσμεύσεών μας, όπως και των αλλαγών που πρέπει να γίνουν. Όπως υπάρχει και από την ΕΕ συνολικά η ευθύνη να διαμορφώσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον γα το Ευρώ, επομένως και για την διαχείριση του χρέους, προκειμένου να πειστούν οι αγορές".

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι διαμορφώνεται στην βάση των αποφάσεων του Φεβρουαρίου, αναφέρθηκε σε διάφορα στοιχεία όπως η οικονομική διακυβέρνηση, το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας με πρόταση Μέρκελ-Σαρκοζί, ο μελλοντικός ευρωπαϊκός μηχανισμός και η διαχείριση του χρέους Ελλάδας-Ιρλανδίας και επανέλαβε επιτακτικά ότι "θέση μας είναι ότι πρέπει να υπάρχει ένα συνολικό πακέτο-λύσης και εδώ θα δώσουμε την μάχη".
Produced by