08
ΜΑΡ

Ν.Δ.: Ώρα για επανεκκίνηση παντού


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΛΙAΡΟΥ
(yiannis.liaros@xrimatriti.gr)

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΧΡΗΜΑ ΤΡΙΤΗ

Με μήνυμα «η χώρα χρειάζεται επανεκκίνηση παντού» και με ένα ξεκάθαρο «όχι» σε κάθε μορφής συναίνεση στην κυβερνητική πολιτική εφαρμογής του Μνημονίου, προσέρχεται ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς στη σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου .
 
Η στάση αυτή αναδείχθηκε από όλες τις παρεμβάσεις του προέδρου αλλά και των στελεχών της Ν.Δ. το τελευταίο διάστημα, με αποκορύφωμα τη συνέντευξη του κ. Σαμαρά στο «Βήμα της Κυριακής».

Ερμηνεύοντας το μήνυμα της συνέντευξης αυτής, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης δήλωσε χθες ότι «το μήνυμα του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά είναι ξεκάθαρο: Η χώρα χρειάζεται επανεκκίνηση παντού. Επανεκκίνηση στην οικονομία, την ασφάλεια, τη μεταναστευτική πολιτική, την υγεία, την παιδεία. Επανεκκίνηση που να εγγυάται Ανάπτυξη, Ελπίδα και Αξιοπρέπεια. Για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα».
Η ηγεσία της Ν.Δ. τηρεί επιφυλακτική στάση σε ό,τι αφορά τη σκοπιμότητα των συναντήσεων που ζήτησε να έχει ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς, λίγο πριν τις κρίσιμες Συνόδους της Ε.Ε., στις 11 και, κυρίως, στις 25 Μαρτίου, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένεται να δρομολογήσουν εξελίξεις στο ευρωπαϊκό αλλά και στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό. Στελέχη της Ν.Δ. εκτιμούν ότι μέσα από τις σημερινές συναντήσεις ο πρωθυπουργός αναζητά είτε «άλλοθι συναίνεσης» για την επιβολή νέων σκληρών μέτρων, κατ’ εφαρμογή του Μνημονίου, είτε «άλλοθι αδιαλλαξίας της αντιπολίτευσης» για την αδυναμία του να εφαρμόσει την πολιτική που του ζητά η Τρόικα. Δεν λείπουν, μάλιστα, και εκείνοι που κάνουν την εκτίμηση ότι ο κ. Παπανδρέου ενδεχομένως και να προκαλέσει ένα αδιέξοδο κατά τις συναντήσεις του με τους αρχηγούς, ώστε να δημιουργήσει οδό διαφυγής μέσω πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Παράλληλα, η Ν.Δ. παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τη χθεσινή, αιφνιδιαστική εξέλιξη με την νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά τρεις βαθμίδες από τη Moody's, εκτιμώντας ότι μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων.

Σε κάθε περίπτωση, από τη Συγγρού ξεκαθαρίζουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς είπε «ναι» στην πρόσκληση του πρωθυπουργού γιατί έτσι όφειλε να κάνει ως εκ του θεσμικού ρόλου του και της κρισιμότητας των περιστάσεων, ωστόσο η Ν.Δ. έχει ήδη πει ξεκάθαρα «όχι» στο διάλογο για το « Μνημόνιο 4», καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι αναζητά «συνενόχους» για την άσκηση μίας πολιτικής που καθημερινά αποδεικνύεται αδιέξοδη. Μάλιστα, απαντώντας ουσιαστικά στο κάλεσμα συναίνεσης του πρωθυπουργού, ήδη πριν από τη συνάντηση, ο κ. Σαμαράς με τη συνέντευξή του στο «Βήμα» διεμήνυσε ότι η ευκαιρία για συναίνεση χάθηκε, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι «η εποχή της συναίνεσης ήταν πέρσι» και κατηγορώντας την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό ότι όταν πριν από ένα χρόνο η Ν.Δ. έτεινε χείρα συνεργασίας, εκείνος την απέρριψε και προχώρησε στην υπογραφή του Μνημονίου χωρίς καμία διαπραγμάτευση.

«Παίζουν όλα τα σενάρια»

Στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι αρχής γενομένης από τις σημερινές συναντήσεις του πρωθυπουργού, ξεκινά ένα κρίσιμο 20ήμερο για τη χώρα, με αποκορύφωμα της Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου. Έως τότε, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, με κύρια σενάρια είτε την προκήρυξη πρόωρων εκλογών είτε έναν ευρύτατο ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ανάλογα με τα αποτελέσματα, τα κέρδη και τις ζημίες για τη χώρα από τις αποφάσεις των Ευρωπαίων. Στη Συγγρού, πάντως, δηλώνουν έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο, τονίζοντας μάλιστα ότι οι πρόωρες εκλογές είναι καλοδεχούμενες, αν και δεν τις ζητούν. Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Σαμαράς, ξεκαθάρισε ότι ο λόγος που δεν ζητά εκλογές είναι ότι «δεν θέλουμε να γίνουμε μέρος του προβλήματος (…). Εμείς είμαστε έτοιμοι να λύσουμε το πρόβλημα της χώρας. Όταν θα έλθει η ώρα και εφόσον θα το θελήσει ο ελληνικός λαός».

Εξάλλου, ιδιαίτερο βάρος ρίχνει η Ν.Δ. στην παρουσίαση του επικαιροποιημένου προγράμματός της, το οποίο ονομάζει «Ζάππειο ΙΙ» και αναμένεται να δημοσιοποιηθεί αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, με βάση και τα αποτελέσματα που θα έχουν προκύψει, εφόσον βέβαια δεν έχουν δρομολογηθεί ραγδαίες εξελίξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα θα δίνεται ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη, σε αντιδιαστολή με την πολιτική του Μνημονίου, που κατά τη Ν.Δ. βυθίζει τη χώρα στην ύφεση.

«Σκορποχώρι η κυβέρνηση»

Η οικονομική πολιτική παραμένει πρώτος και κύριος στόχος των αντιπολιτευτικών πυρών της Ν.Δ., με το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής είτε κατά της κυβέρνησης είτε κατά του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου να διατηρείται ανοιχτό και από τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος με τη συνέντευξή του στο «Βήμα» το χαρακτηρίζει «όπλο στα χέρια της αντιπολίτευσης». Στη Συγγρού, στέκονται ιδιαίτερα στα εσωτερικά προβλήματα της κυβέρνησης, με τις συνεχείς κόντρες μεταξύ υπουργών, τις αρρυθμίες και την αδυναμία του πρωθυπουργού να συντονίσει τους υπουργούς του και να ελέγξει τη συνοχή του κυβερνητικού σχήματος. Με κάθε ευκαιρία, τόσο ο εκπρόσωπος του κόμματος όσο και τα στελέχη της Ν.Δ., χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση «σκορποχώρι».

Στη Συγγρού αποτιμούν θετικά και την τελευταία δημοσκόπηση της ALCO για το «Πρώτο Θέμα», που δείχνει –όπως όλες οι δημοσκοπήσεις της τελευταίας περιόδου– την ψαλίδα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. να κλείνει σημαντικά. Ωστόσο, η ηγεσία της Ν.Δ. στέκεται κυρίως στα ποιοτικά στοιχεία και αυτής της έρευνας, που δείχνουν αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής αλλά και των προσώπων κορυφαίων υπουργών, όπως ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο Θεόδωρος Πάγκαλος.

Εναλλακτική πρόταση εξουσίας

Στόχος της Ν.Δ. είναι να εμφανιστεί ως η αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, στη Συγγρού επενδύουν ιδιαίτερα και στην ενίσχυση του ηγετικού και ευρωπαϊκού προφίλ του Αντώνη Σαμαρά. Προς την κατεύθυνση αυτή, θεωρούν εξαιρετικά σημαντική και άκρως επιτυχημένη την παρουσία του προέδρου της Ν.Δ. στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο Ελσίνκι, στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας. Μέσα από τις επαφές που είχε με στελέχη του ΕΛΚ και αξιωματούχους της Ε.Ε. ο κ. Σαμαράς θέλησε να περάσει το μήνυμα ότι παραμένει προσηλωμένος στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, αλλά διαθέτει και την εναλλακτική πρόταση για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, ως πολύ σημαντική αξιολογείται από τη Συγγρού η συνάντηση που είχε ο κ. Σαμαράς με τον εντολοδόχο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Έντα Κένι. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εστίασε στα κοινά σημεία που εντόπισαν οι δύο άνδρες σε ό,τι αφορά την ανάγκη εφαρμογής οικονομικής πολιτικής με αναπτυξιακή διάσταση, δεδομένου ότι η Ιρλανδία βρίσκεται σε ανάλογη θέση με την Ελλάδα. Στόχος του κ. Σαμαρά είναι να παρουσιαστεί ως μέλος μίας νέας «φουρνιάς» Ευρωπαίων ηγετών, που αναδεικνύονται μέσα από την κρίση.

Πάντως και στο εσωτερικό της Ν.Δ. δεν λείπουν οι διαφορετικές φωνές, που εκφράζουν προβληματισμό για τη σκληρή στάση του κόμματος απέναντι στην πρόσκληση της κυβέρνησης για διάλογο, εκτιμώντας ότι δεν ταιριάζει σε ένα φιλελεύθερο κόμμα όπως η Ν.Δ. αυτή η απόλυτη άρνηση, για την οποία εξακολουθεί να εγκαλεί το ΠΑΣΟΚ την περίοδο που ήταν αντιπολίτευση. Κάποιοι, μάλιστα, θεωρούν ότι δημιουργείται έτσι ένα προνομιακό πεδίο δράσης για τον Γιώργο Καρατζαφέρη, ο οποίος παρουσιάζεται να τηρεί μία πιο «εθνικά υπεύθυνη» στάση, που μπορεί να κάνει ζημιά στη Ν.Δ. «στέλνοντας» ψηφοφόρους της στο ΛΑ.Ο.Σ., με βάση και τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, που δείχνουν τους πολίτες να τάσσονται υπέρ της συναίνεσης.
Από την πλευρά του, ωστόσο, ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να βάλει τέλος στη συζήτηση περί ιδεολογικής ταυτότητας της Ν.Δ., ξεκαθαρίζοντας ότι όλα τα κεντροδεξιά κόμματα της Ευρώπης είναι λαϊκά κόμματα και ότι η αντίδρασή του στην κυβερνητική πολιτική οφείλεται ακριβώς στο ότι αυτή δεν υπηρετεί τις ανάγκες της φιλελεύθερης πολιτικής που έχει στόχο την ανάπτυξη.

«Ναι» και «όχι» στα σενάρια συνεργασιών

Τροφή σε νέα σενάρια προεκλογικών ή μετεκλογικών συνεργασιών δίνει η συνεχιζόμενη εκλογολογία, αλλά και η ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού, όπως καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Μιλώντας στον «Τύπο της Κυριακής» ο Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε ανοιχτός στο ενδεχόμενο να συμμετείχε ο ΛΑ.Ο.Σ. σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, αν και εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός φοβάται τις πρόωρες εκλογές και πιθανότατα δεν θα τις αποτολμήσει.

Την ίδια ώρα, πάντως, ο Αντώνης Σαμαράς λέει «όχι» σε κυβέρνηση συνεργασίας, τονίζοντας ότι η Ν.Δ. είναι υπέρ των «καθαρών κυβερνητικών λύσεων» και απορρίπτοντας τα σενάρια ακυβερνησίας, καθώς όπως λέει ο ελληνικός λαός δεν παγιδεύεται σε αυτά. Μάλιστα ο πρόεδρος της Ν.Δ., μιλώντας στο «Βήμα» πήρε για μία ακόμα φορά αποστάσεις από τη συζήτηση περί συνεργασίας με το ΛΑ.Ο.Σ. Αν και απέφυγε να χαρακτηρίσει το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη «άκρο», όπως είχε κάνει ο Κ. Καραμανλής , ωστόσο στέκεται ιδιαίτερα στο θέμα της στήριξης που παρείχε στο Μνημόνιο, ενώ κάνει λόγο και για «καθημερινές μεταμορφώσεις» του ΛΑ.Ο.Σ.

Από την πλευρά της, η Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτηρίζει «εξαιρετικά επικίνδυνη» για την οικονομία τη συζήτηση για πρόωρες εκλογές αυτή την ώρα, ωστόσο επιμένει στην εκτίμηση ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ο τελευταίος πρωθυπουργός μονοκομματικής κυβέρνησης και επισημαίνει ότι όποτε κι αν γίνουν εκλογές θα υπάρξουν μεγάλες εκπλήξεις και το πολιτικό σκηνικό δεν θα είναι ίδιο με το σημερινό.

Εθνική συνεννόηση

Για τους αγαθούς στόχους που έχει ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με την πρόκληση που απέστειλε για τις διαδοχικές συναντήσεις που θα έχει σήμερα με τους πολιτικούς αρχηγούς, με… μενού την οικονομία, προσπαθούν να μας πείσουν τα κυβερνητικά στελέχη. Από την άλλη, τα περισσότερα στελέχη της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για ένα ακόμα επικοινωνιακό παιχνίδι του πρωθυπουργού. Τις προθέσεις που έχει ο πρωθυπουργός ουδείς μπορεί να τις γνωρίζει. Μπορεί να έχουν δίκιο στις εκτιμήσεις που κάνουν για το θέμα αυτό τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Οι προθέσεις, όμως, που έχει ο πρωθυπουργός ή οι λογαριασμοί που κάνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καμία σχέση δεν έχουν με τις ανάγκες που έχει σήμερα ο τόπος ή με όσα περιμένουν από την ηγεσία τους τώρα οι πολίτες. Η θέση της χώρας σήμερα, η συγκυρία, ένα δείχνει: ότι τίποτε άλλο δεν πρέπει να μας απασχολεί από την εθνική συνεννόηση. Όλα τα άλλα έχουν να κάνουν με την πίτα της εξουσίας.
Produced by