13
ΜΑΡ

Tέλος στην εκλογολογία έβαλε ο πρωθυπουργός


Τέλος στην εκλολογία και στα σενάρια για ανασχηματισμό έβαλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με την εισήγησή του στην έναρξη του έκτακτου Υπουργικού Συμβουλίου που συγκάλεσε το απόγευμα της Κυριακής.

Από εδώ και στο εξής, τόνισε, είναι αποκλειστικά στο χέρι μας να σωθεί η χώρα και να πάμε μπροστά. Είμαστε, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, στη μέση της φουρτούνας και πρέπει να παραμείνουμε αταλάντευτοι στην πορεία μας.

Σημαντικό σταθμό για τη χώρα μας, αλλά και για την Ευρώπη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, όπου ενημέρωσε τα μέλη της κυβέρνησης για τις αποφάσεις των Βρυξελλών.

Ο κ. Παπανδρέου απένειμε τα εύσημα στους Έλληνες πολίτες για τις προσπάθειες που καταβάλλουν όλο αυτό το διάστημα, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση πάλεψε πολύ σκληρά αλλά τίποτα δεν θα γινόταν αν οι πολίτες δεν έβαζαν καθημερινά πλάτη.

Χαρακτήρισε θετική και τη στάση της αντιπολίτευσης από την οποία ωστόσο ζήτησε να έχει εποικοδομητική στάση στο εξής.

Χαρακτηριστικά τόνισε ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση και οι πολίτες να δίνουν μάχη και κάποιοι να λένε στους πολίτες ότι είναι κορόιδα και δεν πρέπει να συνεχίσουν την προσπάθεια.

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς μεγαλύτερη αφοσίωση στο έργο που ανέλαβε η κυβέρνηση και επεσήμανε ότι οι αντιδράσεις των κατεστημένων συμφερόντων θα συνεχιστούν, αλλά υπενθύμισε ότι «εμείς είμαστε αντιεξουσιαστές στην εξουσία και όχι υπερασπιστές των κατεστημένων συμφερόντων».

Επίσης, ζήτησε περισσότερη δουλειά, σύνεση και υπομονή, ενώ απευθυνόμενος εντός και εκτός της κυβέρνησης, τόνισε ότι «χρειάζεται ενότητα για να καταφέρουμε να φτάσουμε στο στόχο μας».

Αρχικά ωστόσο να σημειωθεί ότι ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τα συλλυπητήρια του αλλά και της κυβέρνησης στον Ιαπωνικό λαό και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποστείλει βοήθεια και ειδικά τις ειδικές μονάδες διάσωσης, ενώ είναι σε διαρκή επαφή με την Ιαπωνική κυβέρνηση προκειμένου να συνδράμει τις όποιες προσπάθειες γίνονται εκεί.

Αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής για την βόρεια Αφρική και στην ετοιμότητα όλων των χωρών για να συνδράμουν στη δημοκρατική μετάβαση των χωρών της Βόρειας Αφρικής. Μίλησε για επανάσταση των πολιτών στις χώρες της βόρειας Αφρικής τις οποίες δεν τις επέβαλε κανένας αλλά και για υποχρέωση των άλλων χωρών να ανταποκριθούν στην ανάγκη για βοήθεια.

Όπως είπε, οι πολίτες αυτών των χωρών ασφυκτιούσαν κάτω από καθεστώτα αυταρχικά, πελατειακά και αδιαφανή. Επίσης καταδίκασε τη βία από το καθεστώς της Λιβύης και αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο δημιουργίας μεταναστευτικών ρευμάτων προς την Ευρώπη από τις χώρες της βόρειας Αφρικής. Ο ρόλος της Ελλάδας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είναι σημαντικός και θα αξιοποιηθεί η σχετική εμπειρία της, ενώ να ενδυναμωθεί και η FRONTEX.


Produced by