16
ΜΑΡ

Γ. Παπανδρέου: Ανάγκη για ευρύτερη συναίνεση


Την υπευθυνότητα και τη συμβολή όλων των πολιτικών δυνάμεων αλλά και τη συστράτευση των πολιτών για να προχωρήσουν οι μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα, ζήτησε ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, ενημερώνοντας την εθνική αντιπροσωπεία για τα όσα επιτεύχθηκαν κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 11ης Μαρτίου.

Είχε προηγηθεί αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους, με τον Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για μικροκομματική πολιτική και για λυσσαλέα, όπως είπε, επίθεση, όσο προχωρούν οι στόχοι της χώρας.

«Ταυτίζεστε όλο και περισσότερο με την κυβέρνηση Καραμανλή,», είπε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον Αντώνη Σαμαρά. Κατήγγειλε τη Νέα Δημοκρατία ότι διπλασίασε το χρέος της χώρας και επεσήμανε χαρακτηριστικά «Από τη ΝΔ κατάλαβα ότι το πρόβλημά της είναι ο ΛΑΟΣ».

Πάντως, ο πρωθυπουργός κάλεσε τη ΝΔ να πάρει μέρος στο διάλογο για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μέχρι το 2014 και τόνισε απευθυνόμενος προς όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, πως είναι αποφασισμένος να συνεχίσει το διάλογο για ευρύτερη συναίνεση, προκειμένου να διασφαλιστεί η ηρεμία στο εσωτερικό της χώρας και να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές.

Χαρακτήρισε μάλιστα ως μεγάλο στοίχημα την αύξηση των εξαγωγών και την προσέλκυση τουριστών.

Σφοδρή επίθεση Σαμαρά

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της Βουλής, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό και τη κυβέρνηση ότι οι ίδιοι είναι το πρόβλημα της οικονομίας της χώρας, ότι μόνη λύση είναι η αλλαγή των όρων του μνημονίου και η στροφή στην ανάπτυξη.

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να πανηγυρίζει γιατί όλα αυτά τα οποία κερδήθηκαν και τα οποία σαφώς συνιστούν μία ανακούφιση είχαν προαποφασιστεί από νωρίτερα.

Αντιθέτως πρόσθεσε με την ακολουθούμενη πολιτική ανοίγει ο δρόμος για αλλεπάλληλα νέα μνημόνια, ώστε να συνεχιστεί η εξάρτηση.


«Η κυβέρνηση λέει ψέματα και τη μισή αλήθεια σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση της Ελλάδας στο Ευρωσυμβούλιο», τόνισε από την πλευρά της η γενική γραμματέας του ΚΚΕ , Αλέκα Παπαρήγα, προβλέποντας νέα, «πιο βάρβαρα» μέτρα για τους εργαζόμενους.

«Αυτά που πήραμε ως Ελλάδα είναι θετικά. Το θέμα που μπαίνει, είναι αυτός ο νέος βατήρας: Θα μπορέσει η κυβέρνηση που έρχεται να το διεκπεραιώσει - να διαχειριστεί αυτή τη νέα ευκαιρία;», σημείωσε στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης .

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι δεν συμμερίζεται «την αισιοδοξία του πρωθυπουργού για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής», υποστηρίζοντας ότι αυτό που κατάφερε η κυβέρνηση ήταν «να βάλει θηλιά στο λαιμό των Ελλήνων».

Produced by