22
ΜΑΡ

Μπρος πόλωση και πίσω εκλογές


ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ
(k.xristofilopoulos@xrimatriti.gr)

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΧΡΗΜΑ ΤΡΙΤΗ
Ο προβληματισμός που επικρατεί στο Μαξίμου από τις αντιδράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη δυνατότητα που παρέχεται στο μηχανισμό στήριξης να αγοράζει ομόλογα χωρών που δεν έχουν δυνατότητα να βγουν στις αγορές, που εκφράζονται πιο έντονα από τη Φιλανδία και τη Γερμανία, αλλά και η πόλωση που διαφαίνεται στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό από τις έντονες αντιπαραθέσεις στη βουλή πρωθυπουργού και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που σε κάποιες στιγμές έφθασαν σε προσωπικό επίπεδο στέλνοντας στις καλένδες κάθε ελπίδα για συναίνεση, αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τις πολιτικές εξελίξεις το προσεχές διάστημα.

Μπορεί το ενδεχόμενο ανασχηματισμού να μην έχει φύγει από την ατζέντα, ωστόσο η αναζωπύρωση του ενδεχομένου πρόωρων εκλογών, από ένα «τεχνικό ζήτημα» όπως ελέχθη από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο το ενδεχόμενο ψήφισης από τη Bουλή του δεύτερου μνημονίου με αυξημένη πλειοψηφία των 180 εδρών.

Δύο λύσεις υπάρχουν σε αυτή την περίπτωση.

Ή συμφωνεί και η αξιωματική αντιπολίτευση, ακυρώνοντας στην πράξη την αντιμνημονιακή της ρητορεία ή καταψηφίζεται η νέα συμφωνία και φυσικά δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τις εκλογές .

Φυσικά δεν πέρασε απαρατήρητη από τα κυβερνητικά στελέχη η άμεση αντίδραση του εκπροσώπου τύπου της Ν.Δ. όταν ερωτήθηκε τί θα κάνει σε μια τέτοια περίπτωση το κόμμα του.

Η άποψη που εξέφρασε είναι ότι όταν ψηφίστηκε το αρχικό μνημόνιο , «το μείζον», δεν κρίθηκε σκόπιμο να υπάρξει αυξημένη πλειοψηφία άρα δεν υπάρχει λόγος τώρα να γίνει για το έλασσον.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις από τους επιτελείς του να ζητήσει από τη Βουλή να συναινέσει με αυξημένη πλειοψηφία, και γιατί το πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, και γιατί θα αναγκάσει έτσι τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδίως της αξιωματικής να «φερθούν υπεύθυνα» όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, και κυρίως να αναλύσουν τις δικές τους «άλλες λύσεις» για επίλυση του οικονομικού προβλήματος της χώρας.

Είναι πολύ πιθανόν λοιπόν το «τεχνικό ζήτημα» να είναι τελικά η αφορμή για προσφυγή στις κάλπες καθώς κανένας δεν θέλει να τις χρεωθεί και ίσως μόνο στην πραγματικότητα η κυβέρνηση να τις θέλει, επιχειρώντας ηρωϊκή έξοδο απ’ τα προβλήματα, εφ’ όσον και η ίδια έρθει σε αδιέξοδο, μέσω αντιδράσεων, πολιτικής έντασης και πόλωσης, που θα θέσει σε κίνδυνο την κοινωνική ειρήνη και θα φρενάρει κάθε προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις.

Προάγγελος εξελίξεων

Προάγγελο εξελίξεων προς αυτή την κατεύθυνση αποτέλεσε η έντονη αντιπαράθεση που είχαν στη Βουλή ο Γ. Παπανδρέου και ο Αντ. Σαμαράς , κατά τη συζήτηση ενημέρωση των κομμάτων για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και τις επιπτώσεις που θα έχουν για το ελληνικό πρόβλημα.

Η αντιπαράθεση των δύο ανδρών ήταν τόσο σφοδρή που δεν άφησε κανένα περιθώριο για εθνική συναίνεση «ούτε στα αυτονόητα» όπως μας έλεγε έμπειρος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ .

Ο ίδιος βουλευτής θεωρούσε πιθανό το σενάριο των πρόωρων εκλογών λόγω των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει καθημερινά η κυβέρνηση τόσο από το εξωτερικό απ’ όπου της ζητούνται διαρκώς νέα μέτρα, όσο και στο εσωτερικό όπου οι πάντες θεωρούν επιτακτική ανάγκη τις μεταρρυθμίσεις, αντιδρούν ωστόσο αμέσως αν αφορούν και αγγίζουν το δικό τους βόλεμα.

Ο πρωθυπουργός πάντως διαμηνύει σε όλους τους τόνους στα στελέχη της κυβέρνησης ότι στο μυαλό του δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο και θεωρεί τις κάλπες εν μέσω της προσπάθειας για τη σωτηρία της οικονομίας, καταστροφικές.

Για το λόγο αυτό σε όλες τις συσκέψεις ζητάει από τους υπουργούς επιτάχυνση των αλλαγών που έχει ο κάθε ένας αναλάβει, καθώς είναι κοινό μυστικό ότι το τελευταίο δίμηνο η κυβερνητική μηχανή έχει χάσει ρυθμούς, καθώς τα βλέμματα όλων ήταν στραμμένα προς τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.

Μάλιστα αμέσως μετά τη σύγκρουση στη Βουλή με τους πολιτικούς αρχηγούς ο κ. Παπανδρέου είχε στο πρωθυπουργικό γραφείο του στη Βουλή σειρά συναντήσεων με έντονο πολιτικοοικονομικό ενδιαφέρον, ενώ ζήτησε από τους στενούς του συνεργάτες πλήρη «λίστα» για τα επόμενα βήματα που προτείνουν, προειδοποιώντας τους ουσιαστικά ότι ο πήχης της αποτελεσματικότητας μπαίνει ακόμη πιο ψηλά.

Αν και έχει διαψεύσει με κατηγορηματικό τρόπο τα σενάρια περί ανασχηματισμού, οι γνωρίζοντες λένε ότι εξακολουθεί να δέχεται εισηγήσεις για τη βελτίωση της κυβερνητικής εικόνας - δηλαδή της αποτελεσματικότητάς της.

Εξόρμηση ενημέρωσης με περιοδείες στην περιφέρεια

Παράλληλα προς τις παροτρύνσεις προς τους ολιγωρούντες υπουργούς ο Γ. Παπανδρέου ξεκινάει περιοδείες, στην περιφέρεια και συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς με σκοπό να περιορίσει τις αντιδράσεις για τις επιχειρούμενες μεταρρυθμίσεις, παράλληλα με σειρά συνεντεύξεων σε ΜΜΕ με τις οποίες θα προσπαθήσει να κεφαλαιοποιήσει τις θετικές για τη χώρα μας αποφάσεις της Ε.Ε.

Στην πραγματικότητα ο Γ. Παπανδρέου παίρνει το παιχνίδι επάνω του και καθώς αποτελεί το ισχυρό χαρτί της χώρας στο εξωτερικό, θεωρεί ότι και στο εσωτερικό θα κατορθώσει να κινητοποιήσει όλες τις παραγωγικές δυνάμεις προς μια νέα προοπτική συμμαχιών απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τόπος, έχοντας μάλιστα στα χέρια του μετρήσεις που δείχνουν ενίσχυση της εικόνας του μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.

Ο Γ. Παπανδρέου πιστεύει σύμφωνα με συνεργάτες του, ότι αν δεν υπάρξουν δυσμενείς διεθνείς εξελίξεις, η χώρα σύντομα θα βρει το δρόμο της - αν φυσικά δεν υπάρξουν αυτοκτονικές τάσεις με παράλογες αντιδράσεις κατεστημένων που θα οδηγήσουν σε ακύρωση του προγράμματος σωτηρίας.

Η πιο δύσκολη πολιτικά περίοδος

Μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα σε υπουργική σύσκεψη για την πρόοδο των διαβουλεύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και τον ευρύτερο κυβερνητικό προγραμματισμό, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε την περίοδο που διανύει η χώρα ως την πιο «δύσκολη πολιτικά περίοδο».

«Τώρα μπαίνουμε στην καρδιά των προβλημάτων» ανέφερε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι «εχθρός στην προσπάθεια δεν είναι μόνο τα διάφορα κατεστημένα συμφέροντα, αλλά οι νοοτροπίες που έχουν καλλιεργηθεί για χρόνια».

Επισήμανε πως πρέπει να γίνουν αλλαγές στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και να εφαρμοστούν οι αλλαγές που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση «γιατί ξέρουμε ότι οι νόμοι, ιδιαίτερα εδώ στην Ελλάδα, δεν αρκούν.

Πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια αντίληψη που επικρατεί ευρύτερα, αλλά και τη γραφειοκρατία με την αδράνεια και τις αντιστάσεις της».
Ως εχθρό της προσπάθειας που καταβάλλει η κυβέρνηση αναγνώρισε εκτός από κάποια πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα και κατεστημένα, διάσπαρτα, άλλα ισχυρότερα και άλλα λιγότερο, και τις νοοτροπίες που έχουν καλλιεργηθεί χρόνια, την αδράνεια, την ακινησία και τη δύναμη της συνήθειας, που και αυτή πρέπει να σπάσει, όπως είπε.

Ο Γ. Παπανδρέου εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο στόχος της κυβέρνησης επιτυγχάνεται όταν οι πολίτες αισθάνονται ότι συγκρούεται με τα κακώς κείμενα, ότι δεν συμβιβάζεται και δεν υποχωρεί.

Εξαίρεσε ωστόσο τις διαδικασίες αναζήτησης ευρύτερων κοινωνικών συναινέσεων.

Έθεσε ως εναρκτήρια ημερομηνία της νέας αυτής προσπάθειας την επόμενη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου, οπότε κάλεσε τους υπουργούς να συζητήσουν λεπτομερώς τις πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρουν και να φτιάξουν το χρονοδιάγραμμα των επόμενων μηνών.

Produced by