22
ΜΑΡ

ΔΗ.ΣΥ.: Απόλυτα επιτυχής η πρώτη Προσυνεδριακή Συνδιάσκεψη


Μεγάλη ικανοποίηση επικρατεί στη Δημοκρατική Συμμαχία για τα αποτελέσματα της πρώτης Προσυνεδριακής Συνδιάσκεψης του κόμματος, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας, στον Πειραιά. Ενόψει του ιδρυτικού Συνεδρίου του Μαΐου, στόχος αυτής της πρώτης Συνδιάσκεψης ήταν να καθοριστούν η πολιτική στρατηγική του κόμματος αλλά και οι βασικές θέσεις του για την οικονομία και την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση.

Η ηγεσία και τα στελέχη της ΔΗ.ΣΥ. στέκονται ιδιαίτερα στη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, καθώς τουλάχιστον 1.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στην Αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του ΣΕΦ και παρακολούθησαν τις εργασίες της Προσυνεδριακής Συνδιάσκεψης. Στην ομιλία της, η πρόεδρος της ΔΗ.ΣΥ. κα Ντόρα Μπακογιάννη, χαρακτήρισε τη μεγάλη συμμετοχή «σημάδι ελπίδας και αισιοδοξίας για το μέλλον του τόπου, σε μια εποχή γενικευμένης απαξίωσης της πολιτικής», προσθέτοντας ότι «η μικρή αλλά δυνατή φλόγα που ανάψαμε στο Γουδί, πριν από μόλις τέσσερις μήνες, θα βάλει σιγά-σιγά φωτιά στα θεμέλια του λαϊκίστικου συστήματος που μας οδήγησε ως τα όρια της χρεοκοπίας. Μια νέα, κινηματική, διαδικασία είναι σε εξέλιξη». Όπως είπε, «η Δημοκρατική Συμμαχία ξεκίνησε δυναμικά και θα πάει πολύ μακριά».

Στην τοποθέτησή της η κα Μπακογιάννη άσκησε έντονη κριτική τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση, ιδιαίτερα στη Ν.Δ., ενώ σε ό,τι αφορά την πολιτική φυσιογνωμία της ΔΗ.ΣΥ. τόνισε χαρακτηριστικά: «Είμαστε το μόνο κεντρώο-κεντροδεξιό κόμμα και, καλώς ή κακώς, άλλο δεν υπάρχει. Μόνον εμείς κρατάμε ψηλά τη σημαία των φιλελεύθερων ιδεών».

Για την κυβέρνηση σημείωσε ότι «το ΠΑ.ΣΟ.Κ., αφού τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του επιβάρυνε ακόμα περισσότερο την κατάσταση, ξεκίνησε με τα εύκολα: οριζόντιες περικοπές επί δικαίων και αδίκων. Μόλις πλησίασε να αγγίξει τον σκληρό πυρήνα των προβλημάτων ο “μεταρρυθμιστικός ζήλος” του πάγωσε!», ενώ για τη Ν.Δ. εκτίμησε ότι «ο ευρωπαϊσμός και ο φιλελευθερισμός τώρα –υπό τη νέα της ηγεσία– έχουν μεταβληθεί σε ερείπια. Η παρέα της ηγετικής ομάδας έχει φέρει πλήρως στα μέτρα της αυτό που κάποτε εξέφραζε μια μεγάλη παράταξη. Συγχέουν το “λαϊκό” με το “λαϊκίστικο”, το αντιμνημονιακό με το φιλευρωπαϊκό».

Η κα Μπακογιάννη εμφανίστηκε βέβαιη για την εκλογική επιτυχία της ΔΗ.ΣΥ., ενώ σχολιάζοντας τις τελευταίες δημοσκοπήσεις αναρωτήθηκε: «Δεν τους έγινε μάθημα η Κρήτη; Μιλούσαν για 5 έως 6 τοις εκατό για τον Συνδυασμό που στηρίξαμε. Και πήραμε 18%!», συμπληρώνοντας «Μια φράση τους λέω μόνο: Περιμένετε τις εκλογές , όποτε κι αν γίνουν».

«Απαιτείται επαναστατική, φιλελεύθερη προσέγγιση»

Τέλος, η κα Μπακογιάννη κατέθεσε τις θέσεις του κόμματός της για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά και για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πολιτικής. Πρότεινε σαρωτικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με στόχο, όπως είπε, την «απελευθέρωση της δημιουργικής δύναμης του Έλληνα απ’ την ασφυκτική κρατική γραφειοκρατία». Τόνισε, δε, ότι απαιτείται «επαναστατική, φιλελεύθερη προσέγγιση» και ζήτησε:

- Τολμηρή και ευρεία μείωση του κράτους.
- Επιστροφή των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων στην ιδιωτική οικονομία.
- Νομοθετική και, αργότερα, συνταγματική κατοχύρωση των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.
- Υποχρεωτική δημιουργία πλεονασμάτων στις καλές περιόδους.
- Πρόσθετο δανεισμό μόνο με πλειοψηφία 180 βουλευτών.

Παράλληλα, πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση της ανεργίας και την ανακούφιση των χαμηλοσυνταξιούχων, μεταξύ των οποίων τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% για να ευνοηθούν οι προσλήψεις , αλλά και την επιστροφή της 13ης και 14ης σύνταξης στους συνταξιούχους που λαμβάνουν το ΕΚΑΣ στο ύψος των 500 ευρώ, που θα χρηματοδοτηθεί από μέρος της εξοικονόμησης στην υπερκατανάλωση φαρμάκων και των ιατρικών υλικών.

Το επόμενο διάστημα η κα Μπακογιάννη θα συνεχίσει τις περιοδείες σε όλη τη χώρα, ενώ ορόσημο για τη Δημοκρατική Συμμαχία θεωρείται το ιδρυτικό Συνέδριο του Μαΐου, το οποίο η ηγεσία του κόμματος εκτιμά πως μπορεί να αποτελέσει δυναμική αφετηρία ανόδου, που θα αποτυπωθεί και στις δημοσκοπήσεις.

Produced by