31
ΜΑΡ

Στη Βουλή η δικογραφία για τα υποβρύχια


Το… δρόμο για τη Βουλή πήρε η δικογραφία για την υπόθεση των τεσσάρων υποβρυχίων τύπου 214, που προμηθεύτηκε το ελληνικό Δημόσιο με απευθείας ανάθεση στη γερμανική HDV και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, για την αναζήτηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών τριών πρώην πολιτικών προϊσταμένων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, της περιόδου 2002 έως το καλοκαίρι του 2009.Συγκεκριμένα, οι αρμόδιοι Εισαγγελείς του Οικονομικού Τμήματος και η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ελένη Ράικου, διαβιβάζουν στον Άρειο Πάγο με τελικό αποδέκτη το Κοινοβούλιο, το τμήμα της δικογραφίας των υποβρυχίων που αφορά ενδεχόμενη ποινική εμπλοκή των πρώην υπουργών, κυρίων Γιάννου Παπαντωνίου, Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου και Βαγγέλη Μεϊμαράκη, που θήτευσαν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας από το 2002 έως το 2009.


Η αποστολή της δικογραφίας κρίνεται απαραίτητη καθώς νέα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στο Οικονομικό Τμήμα από την έρευνα του ΣΔΟΕ και από το υπουργείο Άμυνας, σηματοδοτούν για τους Εισαγγελείς λόγους για την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Το νέο υλικό που τέθηκε υπόψην των εισαγγελικών λειτουργών εντοπίζει δεδομένα για μη ενεργοποίηση ρητρών των αρχικών συμβάσεων σε εκπρόθεσμες παραδόσεις και μη τήρηση συμβατικών υποχρεώσεων, κακοκτεχνίες στην κατασκευή προβλεπομένων, με συμβάσεις για τα αντισταθμιστικά ωφέλη, έργων ή και μη εκτέλεση αντίστοιχων έργων.

Τις επόμενες ημέρες η Εισαγγελία θα αποστείλει περίπου δέκα κλήσεις σε ανωμοτί κατάθεση προς εμπλεκόμενους στην πρώτη φάση (1998-2002) της προμήθειας των όπλων για το Πολεμικό Ναυτικό. Τα νέα πρόσωπα θα προστεθούν στη λίστα των 37 που έχουν ήδη κληθεί με την ιδιότητα των υπόπτου για τη διάπραξη των αδικημάτων της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου, δωροδοκίας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.


Νωρίτερα, η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε πρωτοβουλίες για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης αγοράς από τη χώρα μας των τεσσάρων γερμανικών υποβρυχίων, όπως έκανε γνωστό ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης.

Συγκεκριμένα, σε σχετική δήλωσή του ο κ. Μιχελάκης αναφέρει:

«Λόγω της σοβαρότητας του σκανδάλου των υποβρυχίων, του αριθμού των εμπλεκομένων προσώπων, της πιθανότητας ανάμειξης πρώην Υπουργών του κυβερνώντος κόμματος στο σκάνδαλο αυτό και ανεξάρτητα από την οποιαδήποτε, τυχόν, ενασχόληση επιτροπών της Βουλής με τη συγκεκριμένη υπόθεση:

1. Η Νέα Δημοκρατία υποβάλλει αίτημα προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την ταχύτερη δυνατή περάτωση της προκαταρκτικής εξέτασης που ήδη διεξάγεται.

2. Εάν ασκηθούν ποινικές διώξεις κατά μη πολιτικών προσώπων και κατά πολιτικών προσώπων για αδικήματα που δεν υπάγονται στην αρμοδιότητα της Βουλής, η Νέα Δημοκρατία προτίθεται να υποβάλει αίτημα προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την κίνηση της διαδικασίας ορισμού Εφέτη – Ανακριτή».
Produced by