01
ΑΠΡ

Κόντρα Παπανδρέου-Σαμαρά στη Βουλή για την οικονομία


Η ανάκαμψη της οικονομίας, είναι «το μεγάλο στοίχημα της χρονιάς» ανέφερε ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, και τα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας, σε σχέση με την κατάσταση στην οποία παραδόθηκε απ’ την κυβέρνηση της ΝΔ , είναι ορατά.

Τα πολύ υψηλά επίπεδα του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή, οφείλονται στους φόρους που μπήκαν για την αντιμετώπιση του χρέους, ωστόσο ο δείκτης παρουσιάζει τον Φεβρουάριο σημαντική υποχώρηση σε 2500 προϊόντα μαζικής κατανάλωσης, είπε ο Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά.

Έντονη ήταν η αντιπαράθεση των δύο πολιτικών ανδρών όταν ο πρωθυπουργός, εκτός των παραπάνω, εγκάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως μένει προσκολλημένος στο παρελθόν και στην υπεράσπιση του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή.

«Για σας όλα πάνε καλά. Είπαμε να τιμήσετε την πρωταπριλιά, αλλά όχι κι έτσι. Χρόνια σας πολλά για την ημέρα, αλλά μιλήσατε για τον προηγούμενο πρωθυπουργό: Εγώ σε σας βλέπω ήδη τον «προηγούμενο πρωθυπουργό». Έχετε χάσει πλήρως την επαφή με την πραγματικότητα. Ξεκολλήστε με το μόνιμο παραμύθι πως για όλα φταίει το χθες…», απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Πέστε μας μια πρόβλεψη που να έχετε πέσει μέσα», προκάλεσε τον πρωθυπουργό ο Αντώνης Σαμαράς και πρόσθεσε: «Κάντε μια βόλτα σε οποιοδήποτε εμπορικό κέντρο οπουδήποτε στην Ελλάδα. Λουκέτα, ανεργία , κατήφεια παντού. Θλιβερή φωτογραφία της οικονομικής σας πολιτικής. Αλλάξτε την επιτέλους!».

«Θλιβερή φωτογραφία κατήφειας, απαισιοδοξίας - αυτήν ακριβώς την Ελλάδα μας παραδώσατε. Εσείς ζείτε την πρωταπριλιά κάθε μέρα» απάντησε ο πρωθυπουργός.

Επί της ουσίας της επίκαιρης ερώτησης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εγκάλεσε την κυβέρνηση για την αδικαιολόγητη ακρίβεια στην αγορά, συνοδευόμενη με έναν πληθωρισμό άνω του 5% και με βαθειά ύφεση. «56.000 επιχειρήσεις έκλεισαν επί των ημερών σας, ενώ προβλέπονται και άλλα 150.000 λουκέτα, με απώλεια 300.000 θέσεων εργασίας. Στην Ελλάδα συντελείται το 20% του παραεμπορίου ολόκληρης της Ευρώπης και το νόμιμο εμπόριο χάνει έτσι 25 δισ. ευρώ σε τζίρο το χρόνο - και το κράτος 6 δισ.».

Οι επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν ΦΠΑ που δεν έχουν πληρωθεί ακόμα και το πρόσφατο φορολογικό νομοσχέδιο, με τα ημίμετρά του, είχε μηδαμινό αποτέλεσμα, ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ. Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων βρίσκεται 70% κάτω έναντι του ετήσιου στόχου, ενώ τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις είναι 13 φορές λιγότερα, με ποσά 20 φορές μικρότερα. Η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ έπεσε - 16 δισ. ευρώ λιμνάζουν και κάνουν τους Ευρωπαίους να απορούν».

Ο κ. Σαμαράς τέλος, πρότεινε περαιτέρω μείωση των συντελεστών φορολόγησης και υπέδειξε ως υπόδειγμα την πρωτοβουλία του Βελγίου να περικόψει δραματικά τον ΦΠΑ, έναντι υποχρέωσης των επιχειρήσεων να προβούν σε μειώσεις των τιμών και σε προσλήψεις .

«Ξεχνάτε πως τις ανάσες στον Βέλγιο επιχειρηματία, είχατε 5 χρόνια να τις δώσετε κι εμείς είμαστε εδώ να απαλλάξουμε τον έλληνα επιχειρηματία από τα βάρη του παρελθόντος» απάντησε ο πρωθυπουργός. «Εμείς βεβαίως θέλουμε να μειώσουμε τους φόρους και έχω ζητήσει από τους κοινωνικούς εταίρους να μου δώσουν την εγγύηση πως θα πληρώσουνε τους φόρους και θα μειώσουν την εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή - και θα δώσω εντολή να μειωθεί στο μισό η φορολογία. Αυτό περιμένω, γιατί και οι ίδιοι ομολογούν πως αυτό είναι το βασικό πρόβλημα».

Ο πρόεδρος της κυβέρνησης, απέδωσε τη σημερινή κατάσταση στην αγορά, στις συνέπειες της διαχείρισης της κυβέρνησης Καραμανλή: «Παραδώσατε το ΕΣΠΑ με συνολική απορρόφηση 700 εκ. ευρώ σε τρία χρόνια - κι εμείς σε 15 μήνες απορροφήσαμε 4,5 δισ. ευρώ. Η χώρα έχασε επί των ημερών σας 36 θέσεις στη διεθνή ανταγωνιστικότητα - τις 32 πριν από την κρίση» ανέφερε.

Σήμερα, «έχουμε τα πρώτα δειλά βήματα ανάκαμψης με αύξηση στις εξαγωγές ύψους 30-40% σε σχέση με πέρσι. Ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης και η μεταβολή της απασχόλησης προβλέπεται οριακά θετική το 2013 και 2014». Μέτρα ανακούφισης των καταναλωτών έχουν ληφθεί, με μειώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που φθάνουν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το 7-8%. Σε σχέση δε, με τα «λουκέτα στην αγορά», ο κ. Παπανδρέου αντέταξε πως «το 2010 έχουν εγγραφεί στα επιμελητήρια 62000 νέες επιχειρήσεις, ενώ έχουν διαγραφεί 56000 - άρα είναι θετικό το καθαρό αποτέλεσμα και η ανάκαμψη της οικονομίας, είναι πλέον και στα δικά μας χέρια. Είναι το μεγάλο στοίχημα της χρονιάς», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός.
Produced by