05
ΑΠΡ

Τα ενεργειακά στο επίκεντρο της επίσκεψης Παπούλια στο Αζερμπαϊτζάν


Η σύσφιξη των σχέσεων και των συνεργασιών στον τομέα της ενέργειας μεταξύ Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια και του υπουργικού κλιμακίου που τον συνοδεύει με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ και την κυβέρνηση της χώρας στο Μπακού.

"Διαπιστώσαμε, όμως ότι οι διμερείς μας σχέσεις μπορούν και πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω ιδίως στον εμπορικό και οικονομικό τομέα", δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και υπογράμμισε: "Με τον πρόεδρο Αλίγιεφ είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον τομέα της ενεργειακής συνεργασίας. Η Ελλάδα έχει καταστεί σημαντικός ενεργειακός κόμβος προς τη νότια και κεντρική Ευρώπη. Μέσα σ΄αυτό το πλαίσιο συμμετέχουμε και στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ITGI, που θα συνδέει το Αζερμπαϊτζάν με την Ιταλία, μέσω Τουρκίας και Ελλάδας".

Από την πλευρά του ο κ. Αλίγιεφ μίλησε για τις "λαμπρές προοπτικές στις σχέσεις των δύο χωρών, όπως αποδεικνύει και η επίσκεψή σας" και τόνισε ότι "το Αζερμπαϊτζάν θέλει να αυξηθεί ο όγκος εξαγωγής του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και μας ενδιαφέρει ο νότιος διάδρομος".

Οι δύο πλευρές συζήτησαν ακόμη την πρόοδο στις σχέσεις του Αζερμπαϊτζάν με την Ε.Ε. και την προοπτική υπογραφής συμφωνίας σύνδεσης με τον κ. Αλίγιεφ να ευχαριστεί την Ελλάδα για τον ρόλο που παίζει στο ζήτημα αυτό.

Ο Έλληνας Πρόεδρος επεσήμανε στον ομόλογό του ότι "η χώρα του μπορεί να υπολογίζει στην απτή ελληνική υποστήριξη".

Οι κ. Παπούλιας και Αλίγιεφ συζήτησαν, επίσης, τις εξελίξεις στη Λιβύη και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή, ενώ ο ένας ενημέρωσε τον άλλο για το Κυπριακό και το ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, στα οποία τάχθηκαν υπέρ της εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών υπογράφηκαν τρεις συμφωνίες. Ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας με τον Αζέρο ομόλογό του Ελμάρ Μαμαντιάρωφ για την ανάπτυξη των πολιτιστικών σχέσεων, ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας Γιάννης Διαμαντίδης με τον κ. Μαμαντιάρωφ για τη συνεργασία και τις διευκολύνσεις στις Θαλάσσιες Μεταφορές και ο υφυπουργός ΥΠΕΚΑ , Γιάννης Μανιάτης, με τον υπουργό Περιβάλλοντος του Αζερμπαϊτζάν, Χουσεϊν Μπακίρωφ, για την Προστασία του Περιβάλλοντος. Ακόμη υπογράφηκε Μνημόνιο Κατανόησης και συνέχισης της συνεργασίας ανάμεσα στην ΔΕΠΑ και την αζερική αντίστοιχη εταιρεία φυσικού αερίου SOCAR.

Το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας περιηγήθηκε την διατηρητέα παλιά πόλη του Μπακού, ενώ το απόγευμα συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της χώρας Αρτούρ Ρασιζάντε και παρακάθισε σε επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του ο Ιλχάμ Αλίγιεφ.
Produced by