06
ΑΠΡ

Άρχισε το «κάστινγκ» για υπουργούς ο Γιώργος


Τις διαδικασίες για ένα ριζικό –και πιθανότατα δομικό– ανασχηματισμό της κυβέρνησης έχει βάλει μπροστά, όπως όλα δείχνουν, ο πρωθυπουργός, υπό το βάρος της ανάγκης για λήψη νέων μέτρων στην οικονομία αλλά και των εσωκομματικών αντιδράσεων στο κυβερνών κόμμα. Οι συνθήκες πιέζουν τον Γιώργο Παπανδρέου για πολιτικές πρωτοβουλίες, που θα αλλάξουν το κλίμα τόσο μέσα στο ΠΑΣΟΚ όσο και στην κοινωνία.

Το εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί τους τελευταίους μήνες σε κόμμα και κυβέρνηση, με βουλευτές από τη μία πλευρά να «καρφώνουν» υπουργούς με κάθε ευκαιρία και να απειλούν με «ανταρσία» αν ληφθούν νέα μέτρα, και από την άλλη με υπουργούς να εμφανίζονται απρόθυμοι να δεχθούν τις περικοπές δαπανών και την ιδιωτικοποίηση εποπτευόμενων από το υπουργείο τους δημόσιων οργανισμών, είναι ξεκάθαρο για το Μαξίμου ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί, καθώς θέτει σε κίνδυνο την υλοποίηση του Μνημονίου και άρα τη σταθερή ροή της χρηματοδότησης της χώρας από την Τρόικα.

Ξεκάθαρο είναι, όμως, και το γεγονός ότι το σημερινό κυβερνητικό σχήμα έχει φτάσει στα όρια του και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες. Αυτό το γνωρίζει καλά ο πρωθυπουργός, ο οποίος παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις ότι δεν επίκεινται αλλαγές στην κυβέρνηση, εργάζεται ήδη για την αναμόρφωση του κυβερνητικού σχήματος.

Ο σχεδιασμός του κ. Παπανδρέου κινείται προς δύο κατευθύνσεις: η πρώτη και κύρια είναι το άνοιγμα σε χώρους έξω από τα στενά κομματικά όρια του ΠΑΣΟΚ, ώστε στην κυβέρνηση να συμμετέχουν προσωπικότητες ευρύτερης αποδοχής, που θα της δώσουν νέα ώθηση. Μάλιστα ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει κουβεντιάσει ήδη το θέμα με αρκετά πρόσωπα που «παίζουν» για το νέο σχήμα. Όπως λένε στενοί συνεργάτες του, ο κ. Παπανδρέου στοχεύει σε επιλογές ουσίας, με απήχηση στην κοινωνία, και όχι σε λύσεις που μπορεί να χαρακτηριστούν νεοφιλελεύθερες ή ακόμα και ακραίες –όπως π.χ. ο Στέφανος Μάνος– προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερες αντιδράσεις από αυτές που καταγράφονται σήμερα.

Αν δεν του βγει αυτή η προσπάθεια, ο πρωθυπουργός εξετάζει το ενδεχόμενο κυβέρνησης τεχνοκρατών, κατεύθυνση προς την οποία πιέζουν και παράγοντες των επιχειρήσεων και των τραπεζών, που εκτιμούν ότι το σημερινό κυβερνητικό σχήμα δεν… τραβάει.

Υπέρ ενός ριζικού ανασχηματισμού φαίνεται πως τάσσονται και οι Ευρωπαίοι, που βλέπουν ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης για νέα μέτρα έχουν «κολλήσει» στις αντιδράσεις των βουλευτών και στην κόπωση ή την απροθυμία κάποιων υπουργών και κρίνουν ότι ένα νέο σχήμα, με ισχυρή δυναμική και απήχηση στην κοινωνία, μπορεί να συμβάλει στην επιτάχυνση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

Η ονοματολογία για όσους έρχονται ή φεύγουν από την κυβέρνηση δίνει και παίρνει τα τελευταία 24ωρα, ενώ όπως είναι φυσικό πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το «θρίλερ» έχει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, και παρά τις αντιδράσεις πολλών βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ για το πρόσωπό του, είναι εξαιρετικά πιθανό ο κ. Παπακωνσταντίνου να παραμείνει στη θέση του, αν και φέρεται να έχει συναινέσει στην τοποθέτηση δύο αναπληρωτών υπουργών, που θα είναι υπεύθυνοι για τα έσοδα και τις αποκρατικοποιήσεις , αντίστοιχα. Όπως σημειώνουν αρκετές πλευρές, αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, θα έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με πιέσεις των Ευρωπαίων, που στο πρόσωπο του κ. Παπακωνσταντίνου βλέπουν έναν αξιόπιστο συνομιλητή, ενώ θεωρούν ότι μία ριζική αλλαγή στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αυτή τη στιγμή, θα δημιουργούσε προβλήματα, καθώς θα απαιτούνταν σημαντικός χρόνος προσαρμογής του νέου υπουργού. Και χρόνος δεν υπάρχει!

Κάτι ψήνεται…

Το σίγουρο είναι ότι κάτι… ψήνεται στο πολιτικό σκηνικό, ενώ πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι ετοιμάζονται λύσεις πέρα από τα σημερινά κομματικά πλαίσια. Όσοι «βλέπουν» ότι κυοφορείται ένα νέο σκηνικό, βασίζουν την εκτίμησή τους στο γεγονός ότι στελέχη από όλους τους πολιτικούς χώρους, ιδιαίτερα οι παλιοί και έμπειροι από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., παίζουν στο παρασκήνιο το χαρτί της συνεννόησης, πέρα από τις κομματικές γραμμές και την αντιπαράθεση που σημειώνεται δημόσια. Προς αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, κινήθηκε και η πρόσφατη παρέμβαση του πρώην υπουργού Αλέκου Παπαδόπουλου, στελέχους που τυγχάνει σημαντικής αποδοχής και εκτός ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή είναι αρκετά αργή, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι μία «ανατροπή» της κυβέρνησης, ως αποτέλεσμα των έντονων εσωκομματικών αντιδράσεων στο κυβερνών κόμμα, θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Οι φόβοι αυτοί εντείνονται από τα συνεχόμενα κρούσματα «ανταρσιών» κυβερνητικών βουλευτών, που αντιτίθενται στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική και καταγγέλλουν τη στάση πολλών υπουργών.

Για όσους επενδύουν σε ένα νέο πολιτικό σκηνικό, το βασικό ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι να μην γίνουν εκλογές . Κατά των εκλογών φαίνεται ότι είναι αυτή τη στιγμή και ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί αν συναντήσει εμπόδια στην προσπάθεια για αναμόρφωση του κυβερνητικού σχήματος. Κι αν αυτή τη στιγμή οι πρόωρες εκλογές ακούγονται μόνο ως απειλή προς τους απείθαρχους, το κλίμα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού σε κανέναν. Το ΠΑΣΟΚ μοιάζει να βρίσκεται σε… παράκρουση, καθώς οι διαφορετικές «φυλές» στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δείχνουν να μην μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους, ενώ μοναδικό κοινό σημείο για τους περισσότερους είναι η άρνηση να δεχτούν νέα μέτρα. Μέσα σε αυτό το κλίμα, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τελείως μία –αναγκαστική ίσως– προσφυγή στις κάλπες, με απρόβλεπτες συνέπειες σε όλα τα επίπεδα…

Produced by