12
ΑΠΡ

Κυβέρνηση: Επιχείρηση κατευνασμού με απειλή εκλογών


ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ
(k.xristofilopoulos@xrimatriti.gr)

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΧΡΗΜΑ ΤΡΙΤΗ

Η βίαιη αντίδραση των βουλευτών του ΚΤΕ Oικονομίας του ΠΑΣΟΚ , κατά του Γ. Παπακωνσταντίνου με αφορμή το νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια, η συνεχώς αυξανόμενη αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας του Μνημονίου, οι πιέσεις της Τρόικας με την απειλή διακοπής της δανειακής ροής και τα διαρκώς εντεινόμενα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, σε συνδυασμό με τη στασιμότητα που παρατηρείται τελευταία στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα αδιεξόδου, που αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, πυροδοτώντας πολιτικές εξελίξεις.

Το ήδη βαρύ κλίμα που είχε διαμορφωθεί στην Κ.Ο. του Κινήματος για τον υπουργό Οικονομικών, λόγω της εκτροπής των δημοσιονομικών κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους αλλά και η κατά μία μονάδα απόκλιση του προϋπολογισθέντος ελλείμματος, βρήκε αφορμή να εκδηλωθεί εκ μέρους των βουλευτών του κόμματος κατά τη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομίας που συζητήθηκε το νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια, το οποίο μάλιστα έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ιδιαίτερα επικριτική ήταν η Βάσω Παπανδρέου η οποία απευθυνόμενη στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου είπε σε έντονο ύφος: «Δεν το ψηφίζω». Το χαρακτήρισε στυγνό εισπρακτικό μέτρο και τόνισε: «Αν είναι έτσι να νομιμοποιήσουμε τα ναρκωτικά και την πορνεία για να έχει έσοδα το κράτος». Ο Γιάννης Αμοιρίδης είπε ότι: «Δεν είναι ηθικό», το εν λόγο νομοσχέδιο, ενώ ο Γιώργος Φλωρίδης σε ήπιους τόνους άσκησε κριτική για το πώς χειρίζεται η κυβέρνηση τους βουλευτές λέγοντας: «Η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι σημαντικό κομμάτι της διαβούλευσης. Γιατί μας ξεχνάτε;». Στις αιτιάσεις των συναδέλφων του, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου απάντησε: «Ο τζόγος υπάρχει. Γιατί να μην εισπράττει το κράτος 700 εκατ. ευρώ ετησίως; Τί θέλουμε να γίνουμε Βόρεια Κορέα, να τα απαγορεύσουμε όλα;».

Ο Δημήτρης Λιτζέρης, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέβασε τους τόνους και απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών είπε: «Μας κοροϊδεύετε όταν λέτε ότι θα εισπράξετε 700 εκατομμύρια ευρώ, όταν μόνο το πηγαινέλα για τις διατυπώσεις στις Βρυξέλλες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μας πάρει ένα χρόνο.

Σε μια χώρα που μπαινοβγαίνει ο Χριστοφοράκος και ο Καραβέλας, μας λες ότι θα ελέγξεις τον τζόγο χωρίς ρυθμιστική αρχή; Είσαι σίγουρος ότι θα είσαι υπουργός του χρόνου όταν θα ρέει το χρήμα;». Σύμφωνα με πληροφορίες και διαρροές, η ένταση έφθασε στα ύψη, ακούστηκαν βαριές εκφράσεις μεταξύ υπουργού και βουλευτών, που ανάγκασαν τον κ. Παπακωνσταντίνου να παραπέμψει το θέμα προς επίλυση στον πρωθυπουργό, ο οποίος βρισκόταν για επίσημη επίσκεψη στην Πολωνία.

Μάλιστα ο Γ. Παπακωνσταντίνου φέρεται να είπε στον πρωθυπουργό, πως δεν αντέχει άλλο, και ή να τον αλλάξει ή να κάνει εκλογές . Όπως ήταν φυσικό, η δραματική επιδείνωση του εσωκομματικού κλίματος, σήμανε συναγερμό, με δεδομένο μάλιστα ότι σε σύντομο διάστημα η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ θα κληθεί να ψηφίσει στη Βουλή το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2012-2015, με το οποίο προβλέπονται νέες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και φυσικά νέα σαρωτικά μέτρα που θα πρέπει να υπερασπιστούν κατόπιν στις εκλογικές τους περιφέρειες.

Ο Γ. Παπανδρέου, αμέσως μετά την επιστροφή του από την Βαρσοβία, μάλιστα σύμφωνα με κάποια πληροφορία, γύρισε μια μέρα νωρίτερα από το προγραμματισμένο, άρχισε σειρά επαφών με κορυφαία στελέχη, και βουλευτές σε μια προσπάθεια κατευνασμού αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, είτε για σαρωτικό ανασχηματισμό είτε ακόμη και για προσφυγή στις κάλπες σε περίπτωση που η Βουλή καταψηφίσει μείζον για την κυβέρνηση νομοσχέδιο.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου συμμετείχαν σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο υπουργός Επικρατείας κ. Χάρης Παμπούκης, ο υπουργός Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος αλλά και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος φέρεται να επέστρεψε επίσης νωρίτερα από την Βουδαπέστη, όπου έλαβαν χώρα οι συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο πρωθυπουργός ξεκινά άμεσα επαφές με βουλευτές όπως η Βάσω Παπανδρέου, ο Γιώργος Φλωρίδης κ.ά., οι οποίοι εξέφρασαν έντονες αντιδράσεις στο ΚΤΕ, στη διάρκεια της παρουσίασης του νομοσχεδίου για τον τζόγο.

Ανατροπή κλίματος με «εθνικό σχέδιο»

Το κλίμα αμφισβήτησης του σχεδίου διάσωσης που έχει δημιουργηθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα αλλά και σε κάποιους υπουργούς, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου σύμφωνα με πληροφορίες θα επιχειρήσει να το ανατρέψει με σειρά παρεμβάσεων του το αμέσως προσεχές διάστημα, όπου θα παρουσιάσει το «εθνικό σχέδιο» για την πορεία της χώρας για τα επόμενα δύο χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό, θα συγκληθούν το Υπουργικό Συμβούλιο, τόσο σε άτυπη συνεδρίαση, όσο και σε τακτική, όπως και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, χωρίς να αποκλείεται και η σύγκληση κομματικών οργάνων. Στη διάρκεια αυτών των δημόσιων εμφανίσεων ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε τέσσερα επίπεδα, ώστε, να επανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε πολιτικό επίπεδο. Τα επίπεδα που θα κινηθεί η παρέμβαση του Γ. Παπανδρέου είναι: Τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Οι αποκρατικοποιήσεις ∆ΕΚΟ και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Μέτρα για την ανάπτυξη και την εξ αυτής ανάκαμψη της οικονομίας, για την έλλειψη των οποίων η κυβέρνηση δέχεται ισχυρή κριτική όχι µόνο από την αντιπολίτευση, αλλά και από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Μέτρα κοινωνικής προστασίας περιορισμένης κλίμακας για κοινωνικές ομάδες οι οποίες έχουν πληγεί από τα όσα μέτρα ελήφθησαν πέρυσι και κινούνται στα όρια της φτώχειας (συνταξιούχοι, χαμηλόμισθοι κ.λπ.). Το εθνικό σχέδιο για την πορεία της χώρας, που σκοπεύει να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός, την προσεχή εβδομάδα, θα αποτελέσει το πολιτικό πλαίσιο για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Σταθερότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν εισηγήσεις συνεργατών του πρωθυπουργού να μετατραπεί η έγκριση του προγράμματος σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται να απορρίπτει τις εισηγήσεις αυτές.

Αντίθετος με την πρόταση αυτή, την οποία χαρακτήρισε «λάθος κίνηση», εμφανίστηκε την Τετάρτη και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής υπογράμμισε: «Πρώτα απ’ όλα, δεν έχουμε ανάγκη από καμία ψήφο εμπιστοσύνης. Λαμβάνουμε καθημερινά από τους βουλευτές της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ την ψήφο εμπιστοσύνης, με τη λειτουργία μας. Καταφέραμε να σώσουμε τη χώρα από το χείλος της χρεοκοπίας, όπως μας την παρέδωσε η Ν.Δ. και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Και μόνο η διάσωση είναι μια σαφής ψήφος εμπιστοσύνης των πολιτών προς την κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα, δεν μας ενδιαφέρουν όλα τα άλλα. Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να δηλώσω ρητά -επειδή διαβάζω και ακούω σενάρια για ψήφιση του μεσοπρόθεσμου στρατηγικού σχεδίου με 180 ψήφους κ.λπ.- ότι δεν τέθηκε ποτέ κάτι τέτοιο, ούτε ως θέμα συζήτησης, αλλά ούτε και ως σκέψη».

Διαψεύσεις και ζυμώσεις περί αναδιάρθρωσης

Το νέο σενάριο που ανατροφοδοτείται από δηλώσεις δημοσιεύματα και διαψεύσεις είναι αυτό της αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας το οποίο άλλοι το παρουσιάζουν ως θέσφατο και άλλοι ως καταστροφικό, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο ότι όλοι μιλούν για το ίδιο πράγμα. Σύμφωνα πάντως με οικονομικούς αναλυτές το πιο ανώδυνο σενάριο για όλους, δανειστές και δανειζόμενους, είναι να γίνει κάποια στιγμή με συμφωνία όλων των ενδιαφερομένων μια συνολική επιμήκυνση όλων των δανείων της χώρας με παράλληλη μείωση του επιτοκίου που μπορεί να μη λύνει οριστικά το πρόβλημα, δίνει ωστόσο την αναγκαία ανάσα στην οικονομία ώστε να επενδύσει σημαντικά κεφάλαια προς μια νέα υγιή ανάπτυξη. Πάντως η κυβέρνηση σε όλους τους τόνους επιχειρεί να κλείσει αυτή τη συζήτηση καθώς επιτείνει τη ρευστότητα και την ανασφάλεια στις αγορές, αλλά και η Ε.Ε. αφού η ΕΚΤ , κατέχει το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών ομολόγων.
Produced by