13
ΑΠΡ

Νέα παρέμβαση-βόμβα από τη Βάσω Παπανδρέου


Έντονες συζητήσεις εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ και προβληματισμό στην κυβέρνηση έχει προκαλέσει η συνέντευξη της Βάσως Παπανδρέου στην ιστοσελίδα του ΒΗΜΑΤΟΣ, με την οποία αποκαλύπτει ότι είχε σκεφτεί να παραιτηθεί πριν από την ψηφοφορία στη Βουλή για την έγκριση του μνημονίου, ωστόσο επέλεξε να μείνει και να στηρίξει την κυβέρνηση «διότι εκείνη τη στιγμή, όπως είχαν διαμορφωθεί τα πράγματα, δεν υπήρχε άλλη λύση πέραν του μνημονίου για τη χώρα».

Η πρώην υπουργός επισημαίνει ότι «όταν είπα ότι ο λογαριασμός δεν βγαίνει, εννοούσα το θέμα της αποπληρωμής του χρέους. Ακόμα και μετά από την επιμήκυνση που πετύχαμε, χρειαζόμαστε ρυθμούς ανάπτυξης υψηλούς και πολύ μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια για να κάνουμε το χρέος μας βιώσιμο. Κάτι που δεν μπορεί να επιτευχθεί», ενώ επανέρχεται στην πρότασή της για αναδιάρθρωση του χρέους, τονίζοντας: «Όχι ότι θα είναι εύκολα τα πράγματα. Δεν υπάρχει πλέον τίποτε εύκολο. Αλλά κατά τη γνώμη μου είναι ο μόνος δρόμος».

Όπως λέει η βουλευτής, «χρειαζόμαστε μία οριστική λύση για το θέμα του χρέους. Δεν χρειαζόμαστε “ανάσες”, όπως έγινε την 11η Μαρτίου. Δεν μπαίνει έτσι το θέμα σε τροχιά οριστικής λύσης. Και μας το δείχνουν με κάθε τρόπο οι αγορές». Εξηγεί, δε, ότι «δεν συζητούμε για μονομερή αναδιάρθρωση. Αυτό θα σήμαινε στάση πληρωμών και θα ήταν ανεπίτρεπτο για τη χώρα, αφού θα πλούτιζαν όλοι εκείνοι που έχουν επενδύσει στη χρεοκοπία μας, με τα λεγόμενα CDS, ενώ η Ελλάδα θα γυρνούσε δεκαετίες πίσω. Μιλώ για μία συνεννόηση με τους βασικούς δανειστές μας – για το σύνολο του χρέους μας, εννοείται. Μία τέτοια διαδικασία θα μπορούσε να οδηγήσει κατά περίπτωση, είτε σε μία μεγάλη επιμήκυνση της αποπληρωμής του, είτε στο λεγόμενο “κούρεμα” των ομολόγων μας. Σε όλες τις περιπτώσεις, αυτό που πρέπει να μας απασχολεί είναι να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος». Επισημαίνει, μάλιστα, ότι «από το 2013, όταν θα αρχίσει η λειτουργία του μόνιμου μηχανισμού στήριξης, η αναδιάρθρωση θα είναι –περίπου– προαπαιτούμενο. Λέω λοιπόν: Γιατί τότε και όχι από τώρα; Όσο χάνουμε χρόνο οδηγούμαστε σε φαύλο κύκλο νέων δανείων και νέων μνημονίων».

Η κα Παπανδρέου αναφέρεται και στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και στην «κόντρα» που μαίνεται μεταξύ τους, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν είναι προσωπικό το πρόβλημα. Και τα ΜΜΕ κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσουν και να μας πουν τι πιστεύουν: Θέλουμε βουλευτές με γνώμη, ή βουλευτές που απλώς σηκώνουν το χέρι κατά παραγγελία;».

Σε ό,τι αφορά τη «συνταγή» εξόδου από την κρίση, εκφράζει την εκτίμηση ότι «θα μπορούσαμε να είμαστε πιο ευέλικτοι στην οικονομική πολιτική . Για παράδειγμα, η μεγάλη αύξηση του φόρου στα καύσιμα, όχι μόνον παγώνει την Οικονομία, αλλά τελικά μειώνει και τα ίδια τα έσοδα του Δημοσίου. Δεν πρέπει να το ξαναδούμε;

Επίσης, το ΕΣΠΑ “τρέχει” ακόμα με ρυθμό απορρόφησης 25%. Στην αμυντική βιομηχανία, δεν έχουν οριστεί όλες οι Διοικήσεις. Στις Εφορίες τα πράγματα είναι χειρότερα κι από το 2009, που ήταν μία προεκλογική χρονιά. Η ύφεση στην οποία έχει μπει η οικονομία μας πρέπει να μας ανησυχεί όλους μας».

Τέλος, τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών, τονίζοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ νίκησε με 10 μονάδες διαφορά το 2009 και έχει ακόμα χρόνο. Αρκεί να κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε».
Produced by