17
ΑΠΡ

Υπέρ της αναδιάρθρωσης ο Κ. Σημίτης


Υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους τάσσεται ο Κώστας Σημίτης σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», όπου κάνει σαφές πως «η αναδιάρθρωση του χρέους ξεκαθαρίζοντας το τοπίο, θα απελευθερώσει δυνάμεις».
Ο κ. Σημίτης υποστηρίζει πως η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους το συντομότερο δυνατόν σε συνεννόηση με τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Καταρρίπτοντας τις φήμες περί τραπεζικών κλυδωνισμών, ξεκαθαρίζει πως από την αναδιάρθρωση δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις των πολιτών στις τράπεζες και εκτιμά πως ακόμα και αν η Ελλάδα υποστεί μία 20ετή δοκιμασία σκληρής λιτότητας για να αποφύγει την αναδιάρθρωση, τίποτα δεν εγγυάται ότι θα επιτύχει την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους, αφού, όπως τονίζει, «είναι επιπόλαιο να ελπίζουμε ότι τα επόμενα 20 χρόνια δεν θα προκύψουν οικονομικές αναταραχές, νομισματικές κρίσεις, ανατιμήσεις του πετρελαίου», που θα έχουν ως αποτέλεσμα να αναπαράγονται οι κρίσεις.

"Η δημόσια συζήτηση για το θέμα αυτό (αναδιάρθρωση) δεν βοηθά τη χώρα" δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, υπέρ της άμεσης αναδιάρθρωσης του χρέους. Μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, ο κ. Παπακωνσταντίνου διέψευσε κατηγορηματικά όλες τις εικασίες περί αναδιάρθρωσης του χρέους, τονίζοντας ότι το κόστος μιας τέτοιας κίνησης είναι πολύ μεγαλύτερο από το όποιο όφελος θα μπορούσε να υπάρξει, και υπογράμμισε ότι και το ΔΝΤ έχει διαψεύσει πως συζητείται ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Αναφέρθηκε εκτενώς στις χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2012-2015, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα, ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη, ενώ στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι "δημόσια περιουσία που δεν αξιοποιείται αποτελεί σπατάλη όταν ζητάμε τόσες θυσίες από τον ελληνικό λαό".

Ο υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε όσους ασκούν κριτική στα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση, τόνισε την αναγκαιότητα του περιορισμού του ελλείμματος, και ζήτησε "να μάς πουν με ποιο άλλο τρόπο θα σταματήσει η χώρα να ξοδεύει περισσότερα από όσα εισπράττει".

Produced by