19
ΑΠΡ

Ν.Δ.: Σε «μοναχικό» δρόμο έως τις εκλογές


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΛΙΑΡΟΥ
(yiannis.liaros@xrimatriti.gr)

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΧΡΗΜΑ ΤΡΙΤΗ

Αποφασισμένος να επιμείνει στη σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή, απορρίπτοντας κάθε περίπτωση συνεννόησης με την κυβέρνηση, ακόμα κι αν με αυτό τον τρόπο χρεωθεί την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, εμφανίζεται ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς

Απαντώντας ουσιαστικά στη συζήτηση που γίνεται τις τελευταίες ημέρες, σχετικά με το ενδεχόμενο να ζητήσει η κυβέρνηση αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών για την έγκριση από τη Βουλή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ο πρόεδρος της Ν.Δ., με συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» λέει ξεκάθαρα «όχι» σε οποιαδήποτε μορφή στήριξης των κυβερνητικών σχεδίων, ακόμα κι αν έτσι προκαλέσει εκλογές .

Σημειώνει, δε, ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «πρωτάκουστο», αφού όπως λέει, η κυβέρνηση δεν ζήτησε ανάλογη πλειοψηφία ούτε καν για την έγκριση του Mνημονίου. Κάνει, μάλιστα, λόγο για «εκβιασμό», στον οποίο ο ίδιος και το κόμμα του δεν πρόκειται να υποκύψουν, ενώ σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο, εκτιμά ότι ο κ. Παπανδρέου προσπάθησε απλώς να κερδίσει χρόνο μεταθέτοντας τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων, ώστε «να μπορέσουν να κάνουν οι βουλευτές του Πάσχα στις περιφέρειές τους»…

Παράλληλα, εκτός από τους υψηλούς τόνους και την πόλωση, ο κ. Σαμαράς επιλέγει να συντηρήσει το προεκλογικό κλίμα, πυκνώνοντας τις περιοδείες του σε όλη την Ελλάδα. Την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο, βρέθηκε στη Θράκη, απ’ όπου εξαπέλυσε εφ’ όλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση, όχι μόνο για το Mνημόνιο και την ύφεση, αλλά και για τις αδυναμίες του «Καλλικράτη», το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης και την εγκατάλειψη της περιφέρειας. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα συνεχίσει και μετά το Πάσχα τις περιοδείες του, κυρίως σε περιοχές όπου κρίνεται ότι το κόμμα αντιμετωπίζει πρόβλημα με τη συσπείρωση των ψηφοφόρων του. Ειδικό σχέδιο, μάλιστα, εκπονείται για περιοδεία του κ. Σαμαρά στην Κρήτη , η οποία θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη περιφέρεια για τη Ν.Δ., ιδιαίτερα μετά τη δημιουργία της Δημοκρατικής Συμμαχίας από τη Ντόρα Μπακογιάννη.

Εξ οικείων τα βέλη…

Ωστόσο, παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις του, ο κ. Σαμαράς γνωρίζει ότι ο μεγαλύτερος σκόπελος που θα πρέπει να ξεπεράσει βρίσκεται στο εσωτερικό της Ν.Δ., καθώς είναι αρκετοί οι βουλευτές και τα στελέχη που αντιτίθενται στη σκληρή γραμμή και ζητούν να στηρίξει το κόμμα το «Σύμφωνο για το ευρώ». Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε προς την κατεύθυνση αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δήλωσε ότι «παρά τις επιφυλάξεις που μπορεί να έχουμε για το Σύμφωνο για το ευρώ, δυσκολεύομαι να δω τη Ν.Δ. να μην το ψηφίζει. Εξάλλου, το Σύμφωνο για το ευρώ τυγχάνει και της ομόφωνης στήριξης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος». Με τον κ. Μητσοτάκη συμφωνούν αρκετά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που τονίζουν ότι οι περιστάσεις απαιτούν από ένα κόμμα εξουσίας, όπως η Ν.Δ., να επιδείξει πνεύμα συνεννόησης και συνεργασίας.

Ο Αντώνης Σαμαράς και η ηγετική του ομάδα παρακολουθούν με προσοχή τις εσωκομματικές αντιδράσεις και προς το παρόν αποφεύγουν να ανεβάσουν τους τόνους. Θεωρείται, ωστόσο, βέβαιο πως όταν φτάσει η κρίσιμη ώρα, θα απαιτήσει πειθαρχία των βουλευτών στην κομματική γραμμή, με τις ανάλογες συνέπειες που αυτό θα έχει για όσους επιλέξουν να διαφοροποιηθούν. Άλλωστε, βασικό σημείο της κριτικής του προέδρου της Ν.Δ. προς την κυβέρνηση είναι ότι η οικονομική της πολιτική είναι λάθος και επομένως δεν είναι δυνατό να συνηγορήσει στην άσκηση αυτής της πολιτικής. Για το λόγο αυτό, εξάλλου, κατηγορεί τα άλλα κόμματα της Κεντροδεξιάς, ΛΑ.Ο.Σ. και Δημοκρατική Συμμαχία, ενώ απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας μαζί τους, τονίζοντας ότι η Ν.Δ. ζητά από τους πολίτες καθαρή εντολή, ώστε να εφαρμόσει ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την «επανεκκίνηση της Ελλάδας».

Η επανεκκίνηση…

Η οικονομία παραμένει το βασικό πεδίο μάχης στο πολιτικό σκηνικό, το οποίο θα κρίνει και το αποτέλεσμα των εκλογών, όποτε κι αν γίνουν αυτές. Αυτό το γνωρίζει καλά ο κ. Σαμαράς και γι’ αυτό ρίχνει όλο το βάρος στην οικονομία και επενδύει ιδιαίτερα στην παρουσίαση του επικαιροποιημένου σχεδίου του για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Η Ν.Δ. επικεντρώνει την κριτική της στις «άστοχες» προβλέψεις της κυβέρνησης τόσο για το έλλειμμα και τον προϋπολογισμό όσο και για τα νέα μέτρα, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει λάβει διπλάσια μέτρα απ’ ό,τι αρχικά προέβλεπε το μνημόνιο και κάνοντας λόγο για χαμένες θυσίες των πολιτών.

Το «Ζάππειο ΙΙ» αναμένεται να παρουσιαστεί στις αρχές Μαΐου και στόχος του προέδρου της Ν.Δ. είναι να στείλει το μήνυμα ότι μπορεί να αποτελέσει σημείο «επανεκκίνησης» για τη χώρα. Ο κ. Σαμαράς απορρίπτει τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, χαρακτηρίζοντάς τα «καταστροφολογίες» που κάνουν κακό στην οικονομία, ενώ εστιάζει στην ανάγκη ανάκαμψης και ανάπτυξης. Μία πρώτη γεύση των όσων θα περιλαμβάνει το «Ζάππειο ΙΙ» έδωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. με την ομιλία του στην Κομοτηνή.

Η πρόταση του κ. Σαμαρά θέτει ως προτεραιότητα την ανάκαμψη της οικονομίας, μέσα από την αλλαγή των όρων του μνημονίου. Ειδικότερα, προτείνει εξυγίανση του δημόσιου τομέα, περιορισμό της δημόσιας σπατάλης, πάταξη της φοροδιαφυγής, περιορισμό του ελλείμματος και έλεγχο του χρέους με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Ωστόσο, σημειώνει ότι τα παραπάνω δεν είναι δυνατό να συνδυάζονται με οριζόντιες περικοπές στις αποδοχές των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, ούτε με αύξηση των φορολογικών συντελεστών, που οδηγούν σε ασφυξία τις επιχειρήσεις. «Οτιδήποτε αυξάνει την ύφεση, οτιδήποτε σκοτώνει την ανάπτυξη, μεγαλώνει το πρόβλημα της χώρας», είναι το μότο του κ. Σαμαρά, ο οποίος μιλά για δικαίωση των θέσεων της Ν.Δ., παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση τον κατηγορεί για «μαγικές λύσεις»…

Produced by