28
ΑΠΡ

"Ναι" σε προανακριτική για τα υποβρύχια, κατέληξε η Βουλή


Με 226 ψήφους υπέρ και 9 κατά έγινε δεκτή από την ολομέλεια της Βουλής η πρόταση 112 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιιτροπής για το σκάνδαλο των υποβρυχίων.

Η απόφαση ελήφθη μετά από μυστική ψηφοφορία στην οποία ψήφισαν 250 βουλευτές, ενώ δεν συμμετείχε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΛΑΟΣ (15 βουλευτές), η οποία είχε αποχωρήσει νωρίτερα από την διαδικασία, καθώς και οι πέντε βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας.


Νωρίτερα, με μία σκληρή επίθεση κατά των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που πρότειναν τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της εμπλοκής του στην υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων, ο Άκης Τσοχατζόπουλος δήλωσε έτοιμος να υπερασπιστεί την πολιτική του προσφορά και το «ιστορικό αποτύπωμά» του στο ΠΑΣΟΚ, στέλνοντας μήνυμα ότι «όφειλαν να διερευνήσουν το θέμα στο σύνολό του. Αλήθεια με δόσεις και μάλιστα άτοκες δεν υπάρχει», αλλά και ότι «όσοι νόμισαν ότι θα κατασκευάσουν έναν βολικό ένοχο για να ξεγελάσουν για μία ακόμη φορά το λαό έκαναν λάθος».

Ο πρώην υπουργός έκανε λόγο για «λάσπη και συκοφαντίες» εναντίον του, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι με την πρόταση που κατέθεσε «η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ οδηγήθηκε από κάποιους σε μία ενέργεια πολιτικά, ηθικά, ακόμη και νομικά απαράδεκτη». «Νοιώθω οργή, αλλά περισσότερο λύπη», είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος, τονίζοντας ότι εκτός από τα κόμματα της αντιπολίτευσης «βλέπω και την αγωνιώδη προσπάθεια κάποιων να εμφανίσουν απέναντί μου και το κόμμα μου, το ΠΑΣΟΚ».

Όπως είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος, κάποιοι φίλοι τον συμβούλευσαν να μην παραστεί στη Βουλή «νομιμοποιώντας μία διαδικασία που έχει προηλειμμένη απόφαση». Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι «δεν φυγομαχώ, δεν απολογούμαι, είμαι ως μάρτυρας εδώ να δώσω τη δική μου αλήθεια», ενώ συμπλήρωσε: «Η συνείδηση μου η ιστορία μου και ο σεβασμός μου προς το Κοινοβούλιο δεν θα μου επέτρεπαν άλλη στάση. Είμαι εδώ γιατί σε όλη μου την πολιτική διαδρομή ήμουν πάντα παρών και όχι απών».

«Κανένα παρασκήνιο δεν θα μείνει για πάντα στο σκοτάδι, κανένα κέντρο και παράκεντρο εξουσίας δεν μένει στο απυρόβλητο», είπε ο πρώην υπουργός, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν έχει να κάνει αποκαλύψεις και ότι τελικά η «αλήθεια θα διαλύσει αυτή τη σκευωρία και θα κάψει τους σκευωρούς».
Τόνισε, δε, ότι «είναι χρέος μου να υπερασπιστώ τις προοδευτικές πολιτικές, το έργο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, αλλά και τις ιδεολογικές στρατηγικές προσεγγίσεις, στις οποίες οι αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις έπαιζαν καθοριστικό ρόλο πάντοτε» και έκανε λόγο για «μεθοδεύσεις, προκειμένου να αποπροσανατολιστούν οι Αρχές και οι ένοχοι να κρύψουν τα ίχνη τους».Produced by