Ευκλείδης Τσακαλώτος

"Κοινός μας στόχος είναι να κλείσει η β’ αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν", τόνισε ο ευρωπαίος Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, σε κοινές δηλώσεις του με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, από τις οποίες σαφέστατα προκύπτει πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Σχεδόν αδύνατο να υπάρξει λύση με τους δανειστές εντός του Ιανουαρίου, "αγκάθι" το αφορολόγητο και οι περικοπές στις συντάξεις.

Η κυβέρνηση αναζητά συμμάχους σε Γαλλία και Βρυξέλλες που θα βοηθήσουν την Αθήνα να έρθει σε συμβιβασμό με τους δανειστές.

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι πρέπει να κλείσει την αξιολόγηση τον Φεβρουάριο, ή έστω τον Μάρτιο, διαφορετικά το σκηνικό της «περήφανης διαπραγμάτευσης» του 2015 κινδυνεύει να επαναληφθεί, με το σενάριο των πρόωρων εκλογών να επανέρχεται στο προσκήνιο.

Μια ακόμα επίθεση κατά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και των πολιτικών λιτότητας που προτάσσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κάνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μέσω άρθρου του που δημοσιεύει το βρετανικό Open Democracy, στο οποίο ο Έλληνας υπουργός χαρακτηρίζει ως "μόνιμο ζουρλομανδύα" το Σύμφωνο Σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαψεύδει τις πληροφορίες, που θέλουν τους δανειστές να ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση τη λήψη ισοδύναμων μέτρων για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Θα συνεχιστούν και την Πέμπτη οι διαβουλεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών, όσον αφορά το θέμα που έχει προκύψει με το πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

Έγγραφο, με βάση το οποίο η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει συμφωνήσει σε πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για τα επόμενα δέκα χρόνια μετά το 2018, αποκαλύπτει ο Γιάννης Βρούτσης, με ανάρτησή του στο twitter.

Όπως εκτιμούν έγκυροι πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές, ότι η κυβέρνηση θα υποχωρήσει στις απαιτήσεις των δανειστών και προσπαθεί να βρει τον τρόπο για να… περάσει τα μέτρα.

Για ένα "τίμιο συμβιβασμό" μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης - δανειστών προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση έκανε λόγο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε δηλώσεις του τη Δευτέρα στο Reuters, όπου σημείωσε αναμένει μία συμφωνία, η οποία θα συνεπάγεται την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) έως την άνοιξη του 2017.

Η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. Σε αυτό φέρονται να συμφώνησαν ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν στο Παρίσι.

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι πρέπει να κλείσει την αξιολόγηση τον Φεβρουάριο ή έστω τον Μάρτιο, διαφορετικά το σκηνικό της «περήφανης διαπραγμάτευσης» του 2015 κινδυνεύει να επαναληφθεί, με το σενάριο των πρόωρων εκλογών να επανέρχεται στο προσκήνιο.

Όταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε δηλώσει από το βήμα της Βουλής, σχεδόν στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, ότι ο Δεκέμβριος, που μόλις μας πέρασε, θα είναι καθοριστικός μήνας για την πορεία της χώρας, ήξερε καλά ότι η αξιολόγηση θα «τραβήξει» πέρα από το χρονικό περιθώριο, που είχε θέσει η κυβέρνηση της Αριστεράς για τα μάτια του κόσμου.

"Βολές" κατά της κυβέρνησης εξαπολύει η Δημοκρατική Συμπαράταξη/ΠΑΣΟΚ για το περιέχομενο της επιστολής που έστειλε στους θεσμούς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στο ίδιο πλαίσιο με το οποίο Αλέξης Τσίπρας άφησε σαφείς αιχμές προς τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κινήθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που με τη σειρά του "κούνησε το δάχτυλο" προς τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, λέγοντας έμμεσα πως αν η Ευρωζώνη απειλείται από κάποιον, απειλείται από τη στάση του Βερολίνου.

Μέχρι και γραπτή... εγγύηση ότι ο "μποναμάς" του Αλέξη Τσίπρα προς συνταξιούχους και νησιώτες έχει έκτακτο χαρακτήρα, έστειλε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στους θεσμούς το πρωί της Τετάρτης, αποδεχόμενος πλήρως τον όρο, που έθεσαν στην Αθήνα οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης και τα τεχνικά κλιμάκια κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του EWG, προκειμένου να "ξεπαγώσουν" την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Σκληρή απάντηση στον Πόλ Τόμσεν δίνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με δηλώσεις του στο Guardian Κινούμενος στο ίδιο μοτίβο με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε το ΔΝΤ για ψέματα, τονίζοντας πως η Αθήνα δεν έχει συμφωνήσει για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μετά το τέλος του προγράμματος και επισημαίνοντας για ακόμη μία φορά ότι η κυβέρνηση δεν θα λάβει και νέα μέτρα.

"Με έχει απογοητεύσει η στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου", τονίζει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην εφημερίδα RealNews .

Άρθρα
Produced by