Ζαν Άσελμπορν

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας επέκρινε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν επιβάλλει κυρώσεις σε χώρες που έχουν ελλείμματα, όπως προβλέπει η συνθήκη του...

Την επομένη του δημοψηφίσματος, η Βρετανία είναι πιο διχασμένη από ποτέ και η Ευρώπη πιέζει ασφυκτικά για άμεση έναρξη των διαδικασιών, ώστε να τεθεί σε ισχύ το "διαζύγιο" με το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την επικρ΄τηση του Brexit.

«Το προσφυγικό μπορεί να διαλύσει την ΕΕ» λέει ο ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου Γιαν Άσελμπορν,την ώρα που οι υπουργοί των «28» προσέρχονται στις Βρυξέλλες πριν τη Σύνοδο της Βαλέτας.

Σχεδόν 15 ημέρες πριν την επίσκεψή του πρωθυπουργού στην Τουρκία, ύστερα από πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του, ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχεται στο Μέγαρο Μαξίμου Ευρωπαίους και εγχώριους πολιτικούς παράγοντες, για να συζητήσουν την "καυτή πατάτα" του προσφυγικού.

Ξεκάθαρο μήνυμα σε Γιουνκέρ και Μέρκελ έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος- μια μέρα μετά τις σχετικές δηλώσεις Γιουνκέρ- υπογραμμίζοντας ότι η συνεργασία για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης των προσφύγων πολέμου σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σημαίνει εκπτώσεις ή υποχωρήσεις σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών, κατά την τελετή απονομής του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Φοίνικος, στον υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ασύλου του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου Ζαν 'Ασελμπορν, που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο.

Τη μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα, την πρώτη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υιοθέτησαν οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Εγκρίθηκε, αλλά όχι ολόκληρη, η δόση των 5,2 δις ευρώ προς την Ελλάδα. Το διοικητικό συμβούλιο του EFSF αποφάσισε η δόση των 5,2 δισ. Ευρώ να δοθεί σε δόσεις.

Η απαίτηση της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ να αναθεωρηθούν ορισμένες ευρωπαϊκές συνθήκες για να ενισχυθεί η δημοσιονομική πειθαρχία θέτει σε κίνδυνο την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτιμά σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του ...

Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι από τα πρώτα θέματα της επικαιρότητας στη Γερμανία. Σήμερα το πρωί ο Λουξεμβούργιος υπ. Εξωτερικών Ζαν Άσελμπορν παραχώρησε συνέντευξη στο γερμανικό ραδιόφωνο DLF με θέμα ...

Στο Παρίσι φθάνει το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για να συμμετάσχει στη συνάντηση των σοσιαλιστών, αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων την Πέμπτη.

Σε πολύ αυστηρό τόνο και με πολύ σκληρό ύφος ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας επιτίθεται στην Κομισιόν, κατηγορώντας την για επιείκεια σε σχέση με τις χώρες που έχουν ελλείμματα. «Υπεύθυνη είναι η Κομισιόν και πρέπει, διάβολε, επιτέλους να εφαρμόσει τις συνθήκες», δήλωσε ο Σόιμπλε χθες βράδυ στο Βερολίνο σε συζήτηση στρoγγυλής τραπέζης, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν.

Η συνοριακή υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε χώρες, που δεν είναι μέλη της ΕΕ, όπως η Σερβία και η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, ενώ ο ίδιος είπε ότι τα κράτη-μέλη που δεν έχουν εξωτερικά σύνορα, θα πρέπει να παράσχουν μεγαλύτερη βοήθεια σε εκείνα, που έχουν εξωτερικά σύνορα.

Η "καυτή πατάτα" του μετανατευτικού, την ώρα που ο αριθμός προσφύγων, οι οποίοι καταφτάνουν στην Ελλάδα, τρομάζει, βρίσκεται στο επίκεντρο της συνάντησης, που έχουν αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Πρόκειται, σημείωσε, για ένα σημαντικό ξεκίνημα, αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε για την εφαρμογή hot spots και σε άλλες περιοχές, για την έναρξη των μετεγκαταστάσεων και τη βελτίωση των επιστροφών των παράτυπων μεταναστών».

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχουν λάβει οι μεταναστευτικές ροές, που καταγράφονται κυρίως σε ανατολική Μεσόγειο και δυτικά Βαλκάνια. Το επίμαχο ζήτημα του προσφυγικού έχει θέσει σε επιφυλακή πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και τη δική μας, που "πρωταγωνιστεί" στην προσφυγική κρίση, οι οποίες ζητούν να ληφθούν άμεσα μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος, την ώρα που απειλείται και η δημόσια υγεία.

Η Ελλάδα θα λάβει αύριο Πέμπτη, όπως είναι προγραμματισμένο, μια δόση 5,2 δισεκ. ευρώ από τους πιστωτές της, παρά την πολιτική αβεβαιότητα που υπάρχει στη χώρα, αλλά η καταβολή...

Η απαίτηση της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ να αναθεωρηθούν ορισμένες ευρωπαϊκές συνθήκες για να ενισχυθεί η δημοσιονομική πειθαρχία θέτει σε κίνδυνο την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτιμά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Λουξεμβούργου σε μια γερμανική εφημερίδα.

Τη δημιουργία του μόνιμου μηχανισμού στήριξης θα συζητήσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες αυτή την εβδομάδα στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών στις 16 και 17 Δεκεμβρίου, τη στιγμή που η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης των μέτρων στήριξης των ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Άρθρα
Produced by