Λαγκάρντ, ΔΝΤ. χρεος,

Η κυβέρνηση προσδοκά ότι θα πάρει …κάτι για το χρέος, σε αυτή τη φάση ώστε να περάσει πιο εύκολα τα σκληρά μέτρα. Όμως αυτό είναι δύσκολο, αφού όλα εξαρτώνται από τις επιθυμίες του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ο οποίος και ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου κάθε άλλο παρά βιάζεται να δώσει λύση στο πρόβλημα του χρέους.

Τα κλιμάκια των δανειστών επέστρεψαν στην Αθήνα, αλλά τίποτε δεν εγγυάται ότι η αξιολόγηση θα έχει κλείσει έως το Eurogroup της 22ας Μαϊου.

Εγκλωβισμένη στην κόντρα Σόιμπλε – ΔΝΤ παραμένει η Ελλάδα, με την β’ αξιολόγηση να καθυστερεί περαιτέρω και να απειλείται και το ορόσημο της 22ας Μαϊου. Επιμένει ο Σόιμπλε, αμετακίνητη και η Λαγκάρντ για πλεόνασμα και χρέος.

Το ζήτημα του χρέους, το SLA, η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, καθώς και το κείμενο της συμφωνίας με το ΔΝΤ βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων του Ευκλείδη Τσακαλώτου με την Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον, στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ.

Στην κρίσιμη εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η οποία θα διεξαχθεί στις 21 -23 Απρίλη στην Ουάσινγκτον στρέφεται η προσοχή του Μαξίμου και του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης. Το κεντρικότερο ζήτημα που θα απασχολήσει την εαρινή σύνοδο και θα αποτελέσει αντικείμενο παρασκηνιακών διεργασιών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι η διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Μόλις Αθήνα και θεσμοί συμφωνήσουν ως προς όλα τα μέτρα, τότε το Eurogroup θα εξετάσει τα μεσοπρόθεμα για το χρέος, επισημαίνει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στην επιστολή του προς τα μέλη του συμβουλίου, τα οποία ενημερώνει για το τι αποφασίστηκε ανάμεσα στις δύο πλευρές στη συνεδρίαση της 7ης Απριλίου.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι σημερινές προβλέψεις του ΔΝΤ για τα δημοσιονομικά της Ελλάδας, το πρωτογενές πλεόνασμα και το χρέος.

Όπως σημειώνει το ΠΑΣΟΚ: Θα ψηφίσουμε μας είπε τα μέτρα, αλλά αν δεν μας δώσουν λύση στο χρέος, θα τα πάρουμε πίσω(!!).

Μετά και την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, το χρέος παραμένει η βασική αιτία χάσματος ανάμεσα στο Ταμείο και τους ευρωπαίους εταίρους. Υπό αυτό το πρίσμα αναζητείται ένα «μονοπάτι» που θα οδηγήσει στην τελική συμφωνία.

Οι πιστωτές έπρεπε να είχαν αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να φύγει από το ευρώ, υποστηρίζει ο αρθρογράφος του Forbes, Τιμ Γουόρσταλ, ο οποίος προβλέπει «αναταράξεις» για την χώρα, δεδομένου πως η αρχική συμφωνία με το ΔΝΤ ήταν κακή.

«Είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε μονοπάτι ανάπτυξης» αναφέρει ο πρωθυπουργός λίγο πριν από την έναρξη της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ.

Αν και η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα αναχώρησε για την Ουάσινγκτον με ψηλές αξιώσεις, εντούτοις αναμένεται να επιστρέψει στην Αθηνά δίχως να έχει λάβει σαφείς απαντήσεις, χωρίς να έχει αποσπάσει από τους δανειστές συγκεκριμένες δεσμεύσεις, έτσι ώστε ακόμη ένα αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα, αυτό της ρύθμισης του χρέους, να μην ακυρωθεί δια ροπάλου!

Το ζήτημα του ελληνικού χρέους έχει αποτελέσει… ίντριγκες μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών στη διάσωση της χώρας μας. Ενώ όλα τα σενάρια «παίζουν», όσο η αξιολόγηση παραμένει «ανοιχτή», το μόνο σίγουρο, όπως δείχνουν οι εξελίξεις, είναι ότι η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα δεν θα γυρίσει «σοφότερη» σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα από την Ουάσινγκτον, μόλις ολοκληρωθεί η Σύνοδος του Ταμείου, η οποία ξεκινά αύριο, Παρασκευή.

«Σιγή ασυρμάτου» τηρείται στην Ηρώδου Αττικού σχετικά με την προετοιμασία της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας ενόψει ενός «καυτού» τριημέρου στην Ουάσινγκτον, όπου θα πραγματοποιηθεί η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, με την κυβέρνηση να προσβλέπει σε μία σαφή απάντηση από το Ταμείο για τη συμμετοχή του ή μη στο πρόγραμμα της χώρας.

Η Ντέλια Βελκουλέσκου δεν πρόκειται να επιτρέψει στην Αθήνα, εάν η Κριστίν Λαγκάρντ δεν λάβει ισχυρές δεσμεύσεις από την Ευρώπη ότι θα υπάρξει διευθέτηση του χρέους στην εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, την Παρασκευή με Κυριακή.

Άρθρα
Produced by