Λαγκάρντ, ΔΝΤ. χρεος,

«Η συνάντηση Μέρκελ - Λαγκάρντ αποσκοπεί στο να τους "ξεγελάσει" ότι στην Ελλάδα πάνε όλα σύμφωνα με το σχεδιασμό» σημείωσε βουλευτής του FDP στην εφημερίδα.

Οι δύο «σιδηρές κυρίες» βρίσκονται μπροστά στην αβεβαιότητα που προκαλεί στις σχέσεις ΔΝΤ - Ευρωζώνης ο Αμερικανός πρόεδρος και στις ανησυχίες για τις ομοσπονδιακές εκλογές της Γερμανίας το Σεπτέμβριο.

Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει τη στήριξη του προέδρου της Κομισιόν κατά τη διάρκεια των επαφών που θα έχει στο Βερολίνο με Μέρκελ - Λαγκάρντ.

Με διαδικασίες εξπρές αναμένεται να ολοκληρωθεί το σημερινό Eurogroup, καθώς παρά τις υψηλές προσδοκίες που καλλιεργούσε η ελληνική κυβέρνηση ακόμα και στο παρά πέντε των διεργασιών στις Βρυξέλλες, εντούτοις σύσσωμοι οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν αναμένεται καμία συμφωνία, καμία λύση στο συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης την Δευτέρα.

Μέχρι πριν λίγες ημέρες το καλύτερο που μπορούσε να αναμένει η κυβέρνηση από το σημερινό Eurogroup ήταν αυτό να δρομολογήσει την έλευση των θεσμών στην Αθήνα. Όμως λίγες ώρες πριν το Eurogroup ούτε και αυτό πλέον είναι ορατό.

Παρέμβαση υπέρ της Αθήνας έκανε ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί μόλις λίγα 24ωρα πριν το κρίσιμο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, ενώ για πρώτη φορά Ευρωπαίος αξιωματούχος υποστηρίζει ότι πρέπει να ρυθμιστούν τώρα τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος και όχι μόνο τα βραχυπρόθεσμα, όπως επιμένει το Βερολίνο.

Στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου δεν πρόκειται να υπάρξει λύση, που θα "κλείσει" την αξιολόγηση, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος τόνισε μάλιστα ότι «δεν έχει γίνει επαρκής πρόοδος για την επίτευξη συμφωνίας».

Εάν υπάρξει σήμερα η πολυπόθητη συμφωνία, τότε όλα παίρνουν το δρόμο τους, καθώς με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα θα δρομολογηθούν και τα τεχνικά ζητήματα. Τίποτα όμως δεν είναι δεδομένο.

«Θα χρειαστούν χρόνια για να διορθωθούν κάποιες από τις δυσκολίες της Ελληνικής οικονομίας» τόνισε ο πρώην επικεφαλής του IIF.

Με τη δέσμευση της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα για λήψη μέτρων για το 2019, επιστρέφουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα, προκειμένου να "ξεπαγώσει" η διαπραγμάτευση, έτσι ώστε η αξιολόγηση να κλείσει το συντομότερο δυνατό, ενόψει και των εκλογικών αναμετρήσεων που ξεκινούν από την Ολλανδία τον ερχόμενο Μάρτιο και αναμένεται να κορυφωθούν, όταν ανοίξουν οι κάλπες στο Βερολίνο, το Σεπτέμβριο.

Στα 326,358 δισ. ευρώ διαμορφωνόταν το χρέος κεντρικής διοίκησης στις 31 Δεκεμβρίου του 2016, έναντι 323,7 δισ. ευρώ στις 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το δελτίο Δημόσιου Χρέους του ΥΠΟΙΚ.

Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης συνέρχονται για να συζητήσουν για το πρόγραμμα της Ελλάδας, με μια συμδφωνία να μοιάζει δύσκολη αλλά όχι ανέφικτη.

Η Άγκελα Μέρκελ και η Κριστίν Λαγκάρντ έχουν έρθει σε συμφωνία για να μην ασχοληθούν με το ζήτημα του ελληνικού χρέους μέχρι το 2018, αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt.

Άρθρα
Produced by