Λαγκάρντ, ΔΝΤ. χρεος,

Κυβερνητικά στελέχη, αξιωματούχοι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ , χωρίς σκέψη και ελαφρά την καρδία, τονίζουν ότι θα ήταν καλύτερα να αποχωρήσει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.

Απόφαση – σταθμό χαρακτηρίζει η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης απόφαση του Ειρηνοδικείου Χανίων με την οποία τρίτεκνη οικογένεια στα Χανιά κατάφερε με τη συνδρομή της Ένωσης να «κουρέψει» το χρέος της κατά 90% και να σώσει την περιουσία της.

Το Euroworking Group Πέμπτης 12ης Ιανουαρίου θα δείξει, αν θα επανέλθει το κλίμα συναίνεσης ανάμεσα στους θεσμούς και την κυβέρνηση και αν θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις για την ολοκλήρωσή της αξιολόγησης.

Όταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε δηλώσει από το βήμα της Βουλής, σχεδόν στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, ότι ο Δεκέμβριος, που μόλις μας πέρασε, θα είναι καθοριστικός μήνας για την πορεία της χώρας, ήξερε καλά ότι η αξιολόγηση θα «τραβήξει» πέρα από το χρονικό περιθώριο, που είχε θέσει η κυβέρνηση της Αριστεράς για τα μάτια του κόσμου.

Δεν θα αποσταλεί ούτε αύριο η επιστολή Τσακαλώτου προς τους εταίρους για τις πρόσφατες εξαγγελίες Τσίπρα, παρά τις υπάρχουσες προσδοκίες.

Μέχρι και γραπτή... εγγύηση ότι ο "μποναμάς" του Αλέξη Τσίπρα προς συνταξιούχους και νησιώτες έχει έκτακτο χαρακτήρα, έστειλε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στους θεσμούς το πρωί της Τετάρτης, αποδεχόμενος πλήρως τον όρο, που έθεσαν στην Αθήνα οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης και τα τεχνικά κλιμάκια κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του EWG, προκειμένου να "ξεπαγώσουν" την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Την άποψη ότι ισχύουν οι αποφάσεις του Eurogroup και δεν τίθεται θέμα αλλαγής τους εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. Οι δηλώσεις του Φρανσουά Ολάντ κινούνται στο ίδιο μήκος με εκείνες του Μισέλ Σαπέν, ο οποίος τόνισε πως είναι αντίθετος με το "πάγωμα" των μέτρων για το χρέος.

Τη στήριξη του στην Ελλάδα εξέφρασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί σε δηλώσεις του σχετικά με την απόφαση της Ευρωζώνης να "παγώσει" τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα.

Εντείνεται το αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα ενόψει των επαφών που θα έχει αύριο ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, καθώς μετά από τις διαρροές ανώτατου κοινοτικού αξιωματούχου στο πρακτορείο ειδήσεων MNI περί πολιτικού αδιεξόδου για την Ελλάδα, ήρθε η σειρά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Στα 2,229 τρισ. ευρώ ανήλθε το δημόσιο χρέος της Ιταλίας για το Νοέμβριο, αυξημένο από τα 2,223 τρισ. ευρώ που ήταν τον Οκτώβριο, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Στα τέλη του μήνα περιμένει και επίσημα ο ESM το «πράσινο φως» για να προχωρήσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, όπως δήλωσε το μέλος του ΔΣ Kalin Anev Janse σε συνέντευξή του στο Dow Jones.

Το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε υπερβαίνοντας το 325% του παγκόσμιου ΑΕΠ (Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος) πέρυσι, καθώς το δημόσιο χρέος σημείωσε μεγάλη άνοδο, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (Institute for International Finance).

"Είμαστε κοντά στο κλείσιμο της αξιολόγησης", τόνισε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, μετά την παράδοση τμήματος της Ιονίας oδού.

Θα συνεχιστούν και την Πέμπτη οι διαβουλεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών, όσον αφορά το θέμα που έχει προκύψει με το πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

Οι κατά καιρούς κόντρες των δύο μεγάλων δυνάμεων της Ε.Ε έχουν ως βαθύτερο αίτιο την σκληρή δημοσιονομική πολιτική που ασκείται στην Ευρωζώνη. Η Γαλλία θέλει πιο χαλαρές καταστάσεις σε αντίθεση με τη Γερμανία, της οποίας η επιθυμία περάσει σχεδόν πάντα στο τέλος.

Γραμμή υπέρ της Ελλάδας παίρνει ο Μισέλ Σαπέν για το θέμα του "παγώματος" των διαβουλεύσεων για το χρέος της Ελλάδας που ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) και τόνισε επίσης ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup.

Μεγάλες πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών, με την αγορά να υποχωρεί κάτω και από τις 620 μονάδες , αποτυπώνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ενώ οι διαρροές ότι ο ESM «παγώνει» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, επιδείνωσαν το κλίμα.

Πριν τα Χριστούγεννα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναμένεται να δημοσιεύσει την έκθεσή του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Άρθρα
Produced by