δάνεια σε ξένο νόμισμα

«Πάρτι» με τα χαριστικά δάνεια της τράπεζας Αττικής, αποκαλύπτει η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η Τράπεζα της Ελλάδας, στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Στα 326,358 δισ. ευρώ διαμορφωνόταν το χρέος κεντρικής διοίκησης στις 31 Δεκεμβρίου του 2016, έναντι 323,7 δισ. ευρώ στις 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το δελτίο Δημόσιου Χρέους του ΥΠΟΙΚ.

Μειώθηκαν τα επιτόκια καταθέσεων των τραπεζών το Δεκέμβριο, ενώ έμειναν σχεδόν αμετάβλητα τα επιτόκια χορηγήσεων.

H Γερμανία δεν βλέπει κάποιο όφελος από τη δημιουργία μίας ευρωπαϊκής «κακής τράπεζας», που θα βοηθήσει τις αδύναμες τράπεζες κάποιων χωρών της ΕΕ να ξεφορτωθούν τα «κόκκινα» δάνειά τους, τόνισε Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος.

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση της αιφνιδιαστικής αλλαγής στο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, μετά από συνέντευξη του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Δημήτρη Καμμένου.

Οι τράπεζες της ευρωζώνης αναμένεται να χαλαρώσουν τα πιστωτικά κριτήρια στο α΄ τρίμηνο, μετά από μια μέτρια σύσφιξη των όρων χορήγησης δανείων στους τρεις τελευταίους μήνες του 2016, αναφέρει τριμηνιαία έρευνα της ΕΚΤ.

Τη δυνατότητα να μετατρέψει το δάνειό του από ξένο στο δικό του νόμισμα (πχ. από ελβετικό φράγκο σε ευρώ) δίνει κοινοτική οδηγία που ενσωματώνεται με καθυστέρηση στην εθνική νομοθεσία.

Μειώθηκαν, το Σεπτέμβριο του 2016, τα μέσα σταθμισμένα επιτόκια του συνόλου των νέων καταθέσεων και των νέων δανείων.

Ο πρώην επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo Χανς Βέρνερ Ζιν μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Welt και δηλώνει ότι η Γερμανία έπρεπει να…χαρίσει λεφτά στην Ελλάδα, αφού έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να επιστραφούν τα δανεικά.

Τα "μαξιλάρια" ρευστότητας των πορτογαλικών τραπεζών δεν είναι αρκετά μεγάλα ούτως ώστε να μπορέσουν τα ιδρύματα να χειριστούν τα τοξικά τους δάνεια, προειδοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καλώντας τις τράπεζες να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους για να βοηθήσουν τη χώρα να αναπτυχθεί και να μειώσει το φορτίο του χρέους.

Το τελευταίο του επίσημο τηλεφώνημα σε ξένο ηγέτη ο απερχόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα το φύλαξε για την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ, την οποία ευχαρίστησε για «την ισχυρή, θαρραλέα και σταθερή ηγετική της στάση».

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της ΤτΕ, με την οποία χορηγείται η πρώτη άδεια για τη διαχείριση απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις στην «Aktua Ελλάς Χρηματοοικονομικές Λύσεις Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις».

Στους δρόμους έχουν κατέβει σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι για τα στεγαστικά δάνεια, που έχουν λάβει από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και τη μη εφαρμογή των ρυθμίσεων, που είχε αποφασίσει το ΚΥΣΟΙΠ τον περασμένο Ιούλιο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατάθεση του Θέμου Αναστασιάδη στην Εξεταστική Επιτροπή για τα ΜΜΕ και τα δάνεια των κομμάτων, με τον εκδότη του ''Πρώτου Θέματος'' να σημειώνει πως έχει δεχτεί τους περισσότερους ελέγχους από κάθε άλλο Μέσο στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα στη Βουλή θα δίνεται δυνατότητα εξαγοράς «κόκκινων» δανείων από τον δανειολήπτη, πριν από την πώληση της οφειλής του σε fund.

Άρθρα
Produced by