λαθρεμπόριο

Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας σε ολόκληρη τη χώρα, με σκοπό, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, την επίτευξη της μέγιστης δυνατής ανταπόκρισης στις αυξημένες απαιτήσεις της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων.

Πρόσθετο αφορολόγητο ποσό για όσους πραγματοποιούν δαπάνες πάνω από το 80% του εισοδήματός τους με τη χρήση πλαστικού χρήματος, προβλέπεται στο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Μειώθηκαν οι έλεγχοι για λαθρεμπόριο, παρά το γεγονός ότι οι αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα και τα τσιγάρα, ενισχύουν το κίνητρο για παράνομη διακίνηση, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστιες απώλειες για το Δημόσιο.

Μήνυμα ότι δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να συμβιβαστεί ή να εφησυχάσει με τα φαινόμενα φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου ή διαφθοράς, έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

Οι συλλήψεις και οι κατασχέσεις για λαθρεμπόριο ναρκωτικών, έχουν αυξηθεί στο Περού, λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργανώνει η γειτονική Βραζιλία. Όπως...

Το νομοσχέδιο με τροποποιήσεις του Τελωνειακού Κώδικα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων, κινείται στην σωστή κατεύθυνση, αλλά υπήρχαν οι ενστάσεις και αντιρρήσεις για ορισμένες διατάξεις του, και επισημάνσεις για άδικες υπερφορολογήσεις, όπως προέκυψε απο τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών όπου είχαν κληθεί και εξέφρασαν τις απόψεις τους αρμόδιοι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς.

Προσπάθεια να εκκαθαριστούν οι δηλώσεις του ΕΝΦΙΑ εντός του Ιουλίου και να πληρωθεί η πρώτη δόση τον Αύγουστο, καταβάλλουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών,Τρυφωνας Αλεξιάδης στο Mega.

Στο διαδίκτυο θα δημοσιεύονται τα ονόματα όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, είτε προς τα ασφαλιστικά ταμεία άνω των 300.000 ευρώ.

Μέτρα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα καπνικά προϊόντα και ενισχυμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας προβλέπει το νομοσχέδιο "Για την καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας καπνού και βιομηχανοποιημένων καπνών και την ίδρυση Συντονιστικού Κέντρου για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου", που αναρτήθηκε στην Ανοικτή Διακυβέρνηση για διαβούλευση, προκειμένου να προωθηθεί, στη συνέχεια, στη Βουλή.

Στα 10 με 16 δισ. ευρώ ή στο 6-9% του ΑΕΠ ανέρχεται ετησίως η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε η εταιρεία Ernst & Young, η οποία παρουσιάσθηκε σε συνέδριο στη Θεσσαλονίκη.

«Μία ελάφρυνση του χρέους είναι απαραίτητη και θα περίμενα να τη δω να πραγματοποιείται πολύ σύντομα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συμπρόεδρος της ομάδας των Ευρωπαίων Πρασίνων στο ευρωκοινοβούλιο Σκα Κέλερ, η οποία πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

Μία στις έξι αντλίες (14,5%) παραδίδουν λιγότερο καύσιμο από αυτό που πληρώνουν οι καταναλωτές, με την… ψαλίδα να φτάνει έως και στο 9,5 %, σύμφωνα με έρευνα του Πολυτεχνείου.

Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ (πρώτη δόση τον Σεπτέμβριο, εξαίρεση αγροτεμαχίων από τον συμπληρωματικό φόρο) έγιναν προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες από τα λάθη που έχουν κάνει στη συμπλήρωση του Ε9, επανάλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Ολοκληρώθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών «τροποποιήσεις Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, Ίδρυση Συντονιστικού Κέντρου Καταπολέμησης Λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων και άλλες διατάξεις».

Με τη συναίνεση όλων των κομμάτων στην ανάγκη πάταξης του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων και την αντιπολίτευση να εκφράζει ορισμένες επιφυλάξεις σε άρθρα για τα οποία ζητά αποσαφηνίσεις, άρχισε στην Επιτροπή Οικονομικών, η επεξεργασία του νομοσχεδίου, για την «τροποποίηση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, προς ενίσχυση της καταπολέμησης της παράνομης εμπορίας καπνού και βιομηχανοποιημένων καπνών και την Ίδρυση Συντονιστικού Κέντρου για την Καταπολέμηση του Λαθρεμπορίου, καθώς και την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή».

Όλο προς τη Βουλή «πηγαίνουν» κι όμως ποτέ στη Βουλή δεν φτάνουν τα τρία νομοσχέδια για το «πλαστικό» χρήμα, τα αδήλωτα κεφάλαια και το λαθρεμπόριο στα καπνικά προϊόντα. Για πρώτη φορά η κατάθεσή τους αποκτά χρονοδιάγραμμα. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, και τα τρία νομοθετήματα θα έχουν «καταφτάσει» έως τις 5 Αυγούστου, γεγονός που σηματοδοτεί και νέα καθυστέρηση εν μέσω θέρους.

Επικροτεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων την προσπάθεια της κυβέρνησης για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων, με την ανάρτηση σχετικού νομοσχέδιου για δημόσια διαβούλευση και δηλώνει ότι αναμένει σύντομα την έναρξη της αντίστοιχης διαδικασίας που θα αφορά την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πετρελαιοειδών προϊόντων λαθρεμπόριο καυσίμων, κ.λπ.).

Ο αριθμός των αστυνομικών, που φυλάσσουν πρόσωπα υψηλής ασφαλείας, θα μειωθεί, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι βασική αρχή ειναι να έχουν δίπλα τους οι αστυνομικοί τους πολίτες και να υπάρχουν καλές σχέσεις με την κοινωνία, αναγνωρίζοντας, όμως, ότι υπάρχουν και περιπτώσεις ενστόλων που έχουν παραβατική συμπεριφορά.

Άρθρα
Produced by