εφαπαξ

Σε αφαίμαξη 8,2 δισ. ευρώ από τους νέους και παλιούς συνταξιούχους την περίοδο 2016-2019 προχωρεί η κυβέρνηση!

Απάντηση στα περί κρυφών χρεών του δημοσίου προς τους ιδιώτες, ύψους 3 δις- όπως αυτά προκύπτουν από την έκθεση συμμόρφωσης των θεσμών- δίνει το υπουργείο Οικονομικών.

"Προσγειώνει" το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 η ΕΛΣΤΑΤ, το οποίο ωστόσο παραμένει υψηλότερο του στόχου του προγράμματος. Ειδικότερα, στην β' κοινοποίηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού, που τον Απρίλιο υπολογιζόταν σε έλλειμμα 3,4% του ΑΕΠ, αναθεωρείται σε 3,9% του ΑΕΠ ή 0,5% υψηλότερα.

Κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Τουρισμού πραγματοποιούν το πρωί της Τετάρτης οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, με το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού - Ξενοδοχείων να απαιτεί να μην πειραχτεί το εφάπαξ, αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές, δουλειά με δικαιώματα για όλους.

"Ξεπαγώνουν" τα εφάπαξ 28.000 συνταξιούχων του δημόσιου τομέα, οι οποίοι περιμένουν εδώ και πάνω από δύο χρόνια να λάβουν τα χρήματα, που δικαιούνται.

Νέα επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποίησε ο Ταγί Ερντογάν τη Δευτέρα, χρεώνοντας στην ΕΕ πως δεν έχει τηρήσει τη συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό και πως δεν έχει καταβάλει τα 3 δισ. ευρώ που όριζε η συμφωνία για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών.

Με ένα από τα πιο «καυτά» ζητήματα, αυτό των ομαδικών απολύσεων, να μετατίθεται προς διαπραγμάτευση για τον Οκτώβριο, ρίχνουν «αυλαία» οι διαβουλεύσεις των εκπροσώπων του κουαρτέτου με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας την Πέμπτη.

Μεγάλο ψαλίδι έρχεται στο εφάπαξ του Δημοσίου. Μέσα σε μια δεκαετία (2010-2020) θα χαθεί το 50% του εφάπαξ και έπεται συνέχεια, καθώς αυτό για το οποίο για το οποίο δεν είναι πλήρως ενημερωμένοι και δεν γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι είναι ότι το εφάπαξ έχει στην ουσία καταργηθεί με το νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016).

Στον «πάγο» μπαίνει η καταβολή του εφάπαξ για όσους αποχώρησαν από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά, ενώ έρχεται και νέο ψαλίδι 1,25% με 2% ετησίως για τα έτη ασφάλισης που διανύουν οι ασφαλισμένοι από το 2014 και μετά.

Κρυφός κόφτης απειλεί με νέες περικοπές τις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες οδηγούνται σε εξαΰλωση αφού λόγω των Μνημονίων έχουν περικοπεί ήδη συνολικά έως 80%.

Το δρόμο της Δικαιοσύνης θα πάρουν οι ασφαλισμένοι του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ) μετά την απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει τα αποθεματικά 700 εκατ. ευρώ του ταμείου τους στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης.

Εγκύκλιο με την οποία αποφεύγεται η περαιτέρω χρονοτριβή στην έκδοση των εφάπαξ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων εξέδωσε το Υπουργείο Εργασίας, καθώς τουλάχιστον 28.000 δημόσιοι υπάλληλοι που συνταξιοδοτήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2014 και περιμένουν τουλάχιστον 2,5 χρόνια το εφάπαξ τους, κινδύνευαν να δουν τον χρόνο αναμονής να αυξάνεται κατά τουλάχιστον ένα χρόνο.

"Σοκ" για τους αγρότες και τους νέους επαγγελματίες από την αύξηση των εισφορών υγείας, που συμφωνήθηκε στο τρίτο Μνημόνιο, καθώς αντί για το 2019 θα κληθούν να πληρώσουν τις εισφορές τους με αύξηση κατα 6,95% από το 2017.

Άρθρα
Produced by