εφαπαξ

Κρυφός κόφτης απειλεί με νέες περικοπές τις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες οδηγούνται σε εξαΰλωση αφού λόγω των Μνημονίων έχουν περικοπεί ήδη συνολικά έως 80%.

Το δρόμο της Δικαιοσύνης θα πάρουν οι ασφαλισμένοι του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ) μετά την απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει τα αποθεματικά 700 εκατ. ευρώ του ταμείου τους στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης.

Εγκύκλιο με την οποία αποφεύγεται η περαιτέρω χρονοτριβή στην έκδοση των εφάπαξ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων εξέδωσε το Υπουργείο Εργασίας, καθώς τουλάχιστον 28.000 δημόσιοι υπάλληλοι που συνταξιοδοτήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2014 και περιμένουν τουλάχιστον 2,5 χρόνια το εφάπαξ τους, κινδύνευαν να δουν τον χρόνο αναμονής να αυξάνεται κατά τουλάχιστον ένα χρόνο.

"Σοκ" για τους αγρότες και τους νέους επαγγελματίες από την αύξηση των εισφορών υγείας, που συμφωνήθηκε στο τρίτο Μνημόνιο, καθώς αντί για το 2019 θα κληθούν να πληρώσουν τις εισφορές τους με αύξηση κατα 6,95% από το 2017.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και ζητά να ακυρωθούν ως αντίθετες στις συνταγματικές αρχές και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) οι υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες αφενός αναπροσαρμόζονται οι κύριες συντάξεις και αφετέρου ορίζεται νέος τρόπος υπολογισμού των εφάπαξ παροχών πρόνοιας.

Στην αναμονή για ακόμη ένα μήνα θα χρειαστεί να μείνουν χιλιάδες συνταξιούχοι, οι οποίοι περιμένουν εδώ και τρία χρόνια να λάβουν το ΕΦΑΠΑΞ, το οποίο θα είναι μάλιστα και μειωμένο κατά 18%.

"Προσγειώνει" το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 η ΕΛΣΤΑΤ, το οποίο ωστόσο παραμένει υψηλότερο του στόχου του προγράμματος. Ειδικότερα, στην β' κοινοποίηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού, που τον Απρίλιο υπολογιζόταν σε έλλειμμα 3,4% του ΑΕΠ, αναθεωρείται σε 3,9% του ΑΕΠ ή 0,5% υψηλότερα.

Κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Τουρισμού πραγματοποιούν το πρωί της Τετάρτης οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, με το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού - Ξενοδοχείων να απαιτεί να μην πειραχτεί το εφάπαξ, αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές, δουλειά με δικαιώματα για όλους.

"Ξεπαγώνουν" τα εφάπαξ 28.000 συνταξιούχων του δημόσιου τομέα, οι οποίοι περιμένουν εδώ και πάνω από δύο χρόνια να λάβουν τα χρήματα, που δικαιούνται.

Νέα επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποίησε ο Ταγί Ερντογάν τη Δευτέρα, χρεώνοντας στην ΕΕ πως δεν έχει τηρήσει τη συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό και πως δεν έχει καταβάλει τα 3 δισ. ευρώ που όριζε η συμφωνία για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών.

Με ένα από τα πιο «καυτά» ζητήματα, αυτό των ομαδικών απολύσεων, να μετατίθεται προς διαπραγμάτευση για τον Οκτώβριο, ρίχνουν «αυλαία» οι διαβουλεύσεις των εκπροσώπων του κουαρτέτου με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας την Πέμπτη.

Μόλις 56.321 ασφαλισμένοι από τους 136.642 που είχαν αρχικά υπαχθεί, παραμένουν στη ρύθμιση οφειλών στο ΙΚΑ. Αυτό σημαίνει ότι από τις αρχικά ενταγμένες οφειλές ύψους 3,9 δισ ευρώ προς το Ταμείο μόλις τα 2 δισ ευρώ παραμένουν σε ρύθμιση.

Δεν θα προχωρήσει σε καμία αύξηση τιμολογίων, ανακοίνωσε η ΔΕΗ, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα ύστερα από την ψήφιση του νόμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Την προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των εφαρμοστικών αποφάσεων του νόμου για το ασφαλιστικό, που αφορούν τη σύνταξη και το εφάπαξ, αποφάσισε μεταξύ άλλων το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

Άρθρα
Produced by