επιτοκια τραπεζων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «θα ήταν πιο ήσυχη», αν η Ελλάδα εισήγαγε ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, για να αντιμετωπίσει τη φυγή καταθέσεων από τις τράπεζες της χώρας, γράφει σήμερα η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), επικαλούμενη πηγές της ΕΚΤ.

Τον περιορισμό της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την Τράπεζα της Ελλάδος στα 42 δισ. ευρώ αντί των 65 δισ. ευρώ που ισχύει σήμερα (με απόφαση της ΕΚΤ) και την επιβολή από την κυβέρνηση περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, ώστε να σταματήσει η εκροή κεφαλαίων από τη χώρα και να διατηρηθούν φερέγγυες οι τράπεζες, ζητά ο Χανς - Βέρνερ Ζιν, ο πρόεδρος του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo, με άρθρο του στους Financial Times.

Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, Μπούντσεμπανκ, παροτρύνει τις ελληνικές τράπεζες που λαμβάνουν έκτακτη χρηματοδότηση να βελτιώσουν τη ρευστότητά τους και να απόσχουν από αγορές βραχυπρόθεσμου ελληνικού κρατικού χρέους, σε μηνιαία έκθεση που δημοσιεύει, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.

Η συνέχιση της στήριξης της ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες εξαρτάται από τις πολιτικές διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της χώρας, διαμηνύει η Τράπεζα, στέλοντας μήνυμα στους Ευρωπαίους ηγέτες, να μην αναγκάσουν το Ντράγκι να τραβήξει τη «σκανδάλη» στα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Επεκτείνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το όριο χρήσης του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) κατά 5 δισ. ευρώ, όπως μετέδωσε η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Απορρίφθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για διεύρυνση του ορίου κατοχής εντόκων γραμματίων από τις εγχώριες τράπεζες.

Μεγάλες απώλειες καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, στον απόηχο της απόφασης της ΕΚΤ να μην αποδέχεται κατ΄ εξαίρεση τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες.

Η συνολική έκθεση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων στο δημόσιο χρέος της χώρας τους ανέρχεται μόνον σε περίπου 21 δισ. ευρώ, επισημαίνει το οικονομικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg αναφορικά με τις επιπτώσεις της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να άρει την εξαίρεση την οποία έχαιραν τα ελληνικά ομόλογα από τους κανόνες πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Σε πέντε φάσεις σκοπεύει να διαχειριστεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας τα "κόκκινα" δάνεια φυσικών και νομικών προσώπων.

Το πράσινο φως στη συνέχιση της χρήσης του Μηχανισμού Εκτακτης Ρευστότητας από τις ελληνικές τράπεζες εκτιμάται οτι θα δώσει την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με το Reuters.

Σε έναν έστω κοινό βηματισμό στο σημερινό Eurogroup και σε μία συμφωνία έως τα τέλη του τρέχοντος μηνός ελπίζουν οι διοικήσεις των εγχώριων τραπεζών, οι οποίες χτυπούν «καμπανάκια» για κινδύνους, που αφορούν τόσο μία ενδεχόμενη αύξηση των «κόκκινων» δανείων όσο και μία πιθανή διακοπή της πρόσβασης ακόμα και στον ELA της ΤτΕ.

Ολοκληρώθηκε, στις 11/02/2015, η κάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Σελόντα, ποσού 50.400.000 ευρώ, με κεφαλαιοποίηση από τις Τράπεζες δανείων προς την εταιρεία, σε εκτέλεση των αποφάσεων της από 11/09/2014 έκτακτης γενικής συνέλευσης της Σελόντα ΑΕ.

Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να έχουν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που η χώρα επιστρέψει στη δραχμή, σύμφωνα με την πρόεδρο της ευρωπαϊκής τραπεζικής αρχής εκκαθάρισης Elke Koenig.

Ισχυρές απώλειες κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση, στον απόηχο της απόφασης της ΕΚΤ να μην αποδέχεται κατ΄ εξαίρεση τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες.

Μεγάλες απώλειες καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, στον απόηχο της απόφασης της ΕΚΤ να μην αποδέχεται κατ΄ εξαίρεση τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες.

Αυστηρότερα μέτρα από την ΕΚΤ για την Ελλάδα ζητεί ο Γερμανός τραπεζίτης και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Τράπεζας, λίγες ώρες αφότου ανακοινώθηκε η απόφαση κόλαφος του Μάριο Ντράγκι.

Άρθρα
Produced by