επιτοκια τραπεζων

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών υποχώρησαν στα 122,2 δισ. ευρώ από 129,918 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Ιουνίου.

Στα 15,9 δισ. ευρώ υπολογίζει τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch, υπό τις πλέον ακραίες συνθήκες. Συνακόλουθα όπως εκτιμά σε σημερινή του ανακοίνωση τα 25 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί για τις τράπεζες στο τρίτο πακέτο βοήθειας, είναι υπέρ αρκετά για να καλύψουν τις όποιες κεφαλαιακές τους ανάγκες.

Τη μεταφορά των αποφάσεων για έγκριση των εισαγωγών, στις εμπορικές τράπεζες, προκειμένου να εξομαλυνθούν οι εισαγωγές πρώτων υλών και αγαθών, εξετάζει η κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής.

Ερωτηματικά εγείρονται, για το αν θα ανοίξουν οι τράπεζες την ερχόμενη Δευτέρα, όπως προανήγγειλε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μαρδάς.

Με το «βλέμμα» στο «ναι» της ελληνικής Βουλής ως προς τη συμφωνία, που επετεύχθη στην τελευταία μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι αύξησε σήμερα, Πέμπτη το όριο δανεισμού του ELA για τις εγχώριες τράπεζες.

Σε αύξηση του ELA για τις εγχώριες τράπεζες ελπίζει η Αθήνα, αφού ικανοποιήθηκε ο όρος της ΕΚΤ για επανάληψη της έκτακτης χρηματοδότησης, εάν και εφόσον η ελληνική Βουλή ψηφίσει το πρώτο "πακέτο" των προαπαιτούμενων για τη συμφωνία.

Οι τράπεζες θα ανοίξουν μόλις επανέλθει η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ μέσω του μηχανισμού ELA, «το οποίο θα συμβεί, μόλις τα κοινοβούλια στην Ελλάδα, τη Γερμανία και αλλού ψηφίσουν τη νέα συμφωνία» της Ελλάδας με τους θεσμούς, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg.

Δεν αύξησε το όριο του δανεισμού του ELA για τις εγχώριες τράπεζες ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, διατηρώντας το «μαξιλάρι ρευστότητας» στα 89 δισ. ευρώ, παρά τη συμφωνία που επετεύχθη στη Σύνοδο στις Βρυξέλλες, μετά από 17 ώρες σκληρών διαβουλεύσεων.

Αμετάβλητο άφησε η ΕΚΤ το όριο χρήσης του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) για τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Για απόδειξη του τυχοδιωκτισμού και της ανευθυνότητας των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ κάνει λόγο το Ποτάμι, με αφορμή την «αποκάλυψη του Γιάννη Πανούση ότι «η κυβέρνηση γνώριζε ότι θα κλείσουν οι τράπεζες, αν προχωρούσε σε δημοψήφισμα».

«Μια πρώτη ένεση κεφαλαίου» στις ελληνικές τράπεζες «θα ήταν επιθυμητή για τη σταθεροποίηση του κλάδου», χωρίς να περιμένει κανείς τα αποτελέσματα των τεστ που θα κάνει η ΕΚΤ το φθινόπωρο, για να προσδιορίσει τις ακριβείς τους ανάγκες, εκτίμησε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστιάν Νουαγιέ.

Εκ νέου αποφάσεις για το αν θα αυξήσει το όριο δανεισμού του ELA για τις εγχώριες τράπεζες καλείται να λάβει σήμερα, Τετάρτη το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ελεύθερη και χωρίς περιορισμούς θα είναι η πρόσβαση στις τραπεζικές θυρίδες όλων των υποκαταστημάτων των τραπεζών από Δευτέρα.

Σε 11 συνεδριάσεις της, η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών που λειτουργεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, μετά την επιβολή των Capital Controls στις τράπεζες, εξέτασε 2.639 αιτήματα από τα 3.243 που υποβλήθηκαν συνολικά (κάποια από αυτά για περισσότερες από δύο φορές). Με βάση τα αιτήματα που εγκρίθηκαν, απελευθερώθηκαν συναλλαγές ύψους 819,9 εκατ. ευρώ.

Αμετάβλητα στα ιστορικά χαμηλά επίπεδά τους αποφάσισε να διατηρήσει, όπως αναμενόταν, τα κυριότερα επιτόκια αναφοράς του ευρώ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), κατά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου.

Για κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, εάν η χώρα δεν εξασφαλίσει ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, προειδοποιεί ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, εξηγώντας ότι αυτό θα έχει συνέπειες για ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Αμετάβλητη, στα 89 δισ. ευρώ διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τη ρευστότητα που χορηγεί στις ελληνικές τράπεζες μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA). Σύμφωνα με...

Μία χρηματοδότηση-γέφυρα για την Ελλάδα θα αναζητήσουν σε συνεδρίαση τους το απόγευμα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, ανακοίνωσε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν σε δηλώσεις του πριν από το μεσημέρι, επισημαίνοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούσαν να παραμένουν κλειστές μέχρι την επεξεργασία ενός νέου προγράμματος βοήθειας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

Άρθρα
Produced by