επιτοκια τραπεζων

"Πράσινο φως" υπό τον αστερίσκο των μεταρρυθμίσεων άναψε στα βραχυπόθεσμα μέτρα για το χρέος άναψε ο ESM κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ.

Εν αναμονή των δύο εκθέσεων του ΔΝΤ για την Ελλάδα, η μία για την πορεία της οικονομίας και η άλλη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο Μάριο Ντράγκι πήρε έμμεσα θέση στην ανοιχτή κόντρα του Ταμείου με το Βερολίνο για τα πλεονάσματα και για τα περί ελάφρυνσης, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία χώρα, το χρέος της οποίας να μην είναι βιώσιμο.

Οι τράπεζες της ευρωζώνης αναμένεται να χαλαρώσουν τα πιστωτικά κριτήρια στο α΄ τρίμηνο, μετά από μια μέτρια σύσφιξη των όρων χορήγησης δανείων στους τρεις τελευταίους μήνες του 2016, αναφέρει τριμηνιαία έρευνα της ΕΚΤ.

Σήμερα είναι η τελευταία μέρα για την προθεσμία που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας με στελέχη του ΥΠΟΙΚ να τονίζουν πως δεν πρόκειται να υπάρξει νέα παράταση, καλώντας τους οδηγούς να διευθετήσουν τις πληρωμές τους εντός της ημέρας.

Στα 124,8 δισ. ευρώ ανέρχονται οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες για το Νοέμβριο, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ακόμα πιο "μαύρες" γιορτές θα κάνουν οι πάνω από 10.000 εργαζόμενοι της εταιρίας σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος, καθώς όπως έγινε γνωστό εξαντλήθηκε η έκτακτη ρευστότητα της εταιρίας που είχε προβλεφθεί στη συμφωνία με τις τράπεζες για το deal με την Σκλαβενίτης και έτσι η Μαρινόπουλος δεν έχει τα χρήματα για την καταβολή του μισθού του Δεκεμβρίου.

Μεγάλη κίνηση από την προσέλευση των συνταξιούχων που πηγαίνουν στις τράπεζες προκειμένου να λάβουν το ΕΚΑΣ και το έκτακτο βοήθημα της κυβέρνησης σημειώνεται από το πρωί της Πέμπτης.

Διευκρινίσεις σχετικά με το νέο δάνειο ύψους 200 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει αιτηθεί από τις ελληνικές τράπεζες και για το οποίο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις, προσέφερε η ΔΕΗ με ανακοίνωσή της.

Όπως αναμενόταν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της, αφήνοντας στο 0% το βασικό επιτόκιο, όπως ανακοινώθηκε από τη Φρανκφούρτη το μεσημέρι της Πέμπτης.

Πρόταση για ολιγόωρη αναβολή στην ΓΣ της ΔΕΗ, με κύριο αντικείμενο τις αποφάσεις για τον ΑΔΜΗΕ, κατέθεσε το ΤΑΙΠΕΔ, ο βασικός μέτοχος της εισηγμένης, με ποσοστό 51%.

Οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζονται να είναι στην καλύτερη κατάσταση των τελευταίων ετών. Ωστόσο, ξένοι επενδυτικοί οίκοι, όπως η Fitch, δεν αποκλείουν μία νέα ανακεφαλαιοποίηση, την τέταρτη στη σειρά.

To τρίτο τρίμηνο του 2016, το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) διαμορφώθηκε σε 107,6 δισ., ήτοι 45,2%, σε σύνολο 238 δισ. δανείων.

Σχεδόν αμετάβλητο παρέμεινε, τον Νοέμβριο του 2016, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων, ενώ το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων δανείων μειώθηκε, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ. Το περιθώριο επιτοκίου μειώθηκε στις 4,48 εκατοστιαίες μονάδες, έναντι 4,64 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.

Ακόμα ένα βήμα πιο κοντά στο bail - in είναι η Monte dei Paschi, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το σχέδιο της ιταλικής κυβέρνησης για το έκτακτο ταμείο βοήθειας προς τις τράπεζες της χώρας. συνολικού ύψους 20 δισ. ευρώ.

Περισσότερα χρήματα έφυγαν από τις χρηματαγορές της ευρωζώνης φέτος απ’ ό,τι οποιαδήποτε άλλη φορά στην ιστορία της νομισματικής ένωσης, με αποτέλεσμα το ευρώ να υποχωρεί προς ισοτιμία ένα προς ένα έναντι του δολαρίου για πρώτη φορά μέσα σε 14 χρόνια.

Άρθρα
Produced by