επιτοκια τραπεζων

Κατά 200 εκατ. ευρώ μειώθηκε εκ νέου η έκτακτη χρηματοδότηση της ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες, ανερχόμενη στα 50,7 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η ΤτΕ.

Για μια ακόμα Τετάρτη οι συμβολαιογράφοι απέχουν από τους πλειστηριασμούς για ακίνητα πρώτης κατοικίας, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της συντονιστικής επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος.

"Άνθρακες ο θησαυρός" από τα βραχυπρόθεσμη μέτρα που έχει επεξεργαστεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) για το χρέος; Για κάποιους αναλυτές, ναι, καθώς αυτά θα έχουν πραγματική επίπτωση στα δημοσιονομικά μεγέθη το 2060!

Την επομένη του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος και της παραίτησης του Ματέο Ρέντσι, τα "βλέμματα" είναι στραμμένα στο ήδη εύθραυστο τραπεζικό σύστημα της χώρας και στις πολιτικές εξελίξεις..., οι οποίες συγκλίνουν στο σενάριο σχηματισμού κυβέρνησης τεχνοκρατών, υπό την πρωθυπουργία του Πιερ Κάρλο Παντοάν.

Ως φιλόδοξο και θετικό χαρακτηρίζει ο Moody's το σχέδιο των ελληνικών τραπεζών για μείωση των επισφαλών δανείων τους έως και 20% μέχρι το 2019, αναφέροντας πως η εν λόγω πρόβλεψη είναι credit positive για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας.

Την ανεπαρκή εφαρμογή του κώδικα δεοντολογίας και το καθεστώς αδιαφάνειας των τραπεζών, καταγγέλλει η καταναλωτική οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ, επικαλούμενη καταγγελίες δανειοληπτών σύμφωνα με τις οποίες οι προτάσεις για διευθέτηση του χρέους τους, που λαμβάνουν από τις τράπεζες, είναι αόριστες, αδιαφανείς, συχνά προσωρινές, μη ρεαλιστικές και βιώσιμες για τον οφειλέτη.

Σε νέα συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) για την παροχή πιστωτικής γραμμής ύψους 50 εκατ. ευρώ προχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς, στο πλαίσιο συμμετοχής της στο Trade Facilitation Programme της EBRD.

Εάν δεν ανακάμψει η ελληνική οικονομίας δεν θα λυθεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις ελληνικές τράπεζες, τόνισε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Χατζηνικολάου, μιλώντας στο αφιέρωμα του Bloomberg για την Ελλάδα.

Σε ακόμη χαμηλότερα εδάφη βρέθηκε η τουρκική λίρα, η οποία έχει υποχωρήσει σήμερα πάνω από 0,5% σε 3,40 ανά δολάριο, ενώ τον τελευταίο χρόνο έχει εμφανίζει πτώση άνω του 18%.

Λίγο πριν τη λήξη του 2016, όπως είχαν προεξοφλήσει και οι αναλυτές, η ΕΚΤ ανακοινώνει την Πέμπτη πως επεκτείνει το QE μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο, στέλνοντας δε ηχηρό μήνυμα στις αγορές πως αυτό το deadline μπορεί να παραταθεί και περαιτέρω, αν χρειαστεί, μέχρι δηλαδή η Τράπεζα να διαπιστώσει μια διατηρήσιμη προσαρμογή του πληθωρισμού, η οποία θα είναι εντός στόχου.

Στην κυβέρνηση «πανηγυρίζουν», γιατί δανειζόμασταν με 0,5% και τώρα, με το «πακέτο» των βραχυπρόθεσμων, θα δανειζόμαστε με 1,5%. Αυτό σημαίνει ότι το 2017, μαζί με το δημοσιονομικό κενό του 1 δισ., οι Έλληνες φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν άλλα 400 εκατ. ευρώ !

Την επομένη του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος και της παραίτησης του Ματέο Ρέντσι, τα "βλέμματα" είναι στραμμένα στο ήδη εύθραυστο τραπεζικό σύστημα της χώρας και στις πολιτικές εξελίξεις..., οι οποίες συγκλίνουν στο σενάριο σχηματισμού κυβέρνησης τεχνοκρατών, υπό την πρωθυπουργία του Πιερ Κάρλο Παντοάν.

Σε κατάσταση πανικού βρίσκεται το Χρηματιστήριο στο Μιλάνο, την επομένη του αποτελέσματος του ιταλικού δημοψηφίσματος. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών "καταρρέουν" κατά 3,9%, ενώ την ίδια ώρα με πτώση της τάξεως του 2,8% "ανοίγει" την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας και ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης.

Kατοικίες, αγροτεμάχια, οικόπεδα, Ι.Χ. αυτοκίνητα και λοιπά οχήματα, σκάφη αναψυχής και αεροσκάφη, μεγάλα χρηματικά ποσά που φυλάσσονται σε σπίτια, καταθέσεις σε τράπεζες, χρυσές λίρες, πλάκες χρυσού, μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, συμμετοχές σε πάσης μορφής επιχειρήσεις, εταιρικά μερίδια, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, ακόμη και… άλογα ιπποδρόμου θα πρέπει να δηλώνουν οι φορολογούμενοι στο νέο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο.

"Έφτασαν" το στόχο που είχαν θέσει οι εγχώριες τράπεζες για την 30/9/2016 όσον αφορά στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα τους, όπως προκύπτει από την έκθεση της ΤτΕ για τα "κόκκινα" δάνεια, που σημαίνει πως τα business plans των συστημικών επιβεβαιώθηκαν.

Οι τράπεζες προτείνουν τη φορολόγηση των αναλήψεων μετρητών, ως ένα μέτρο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής! Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή» σύμφωνα με το σκεπτικό των τραπεζών, «τα μετρητά διοχετεύονται σε μεγάλο βαθμό ή μπορούν να διοχετευθούν εύκολα, στη «μαύρη» οικονομία.Με το φόρο, θα μειωθούν οι αναλήψεις”.

Κόντρα στις εκκλήσεις του Ταγίπ Ερντογάν για φθηνότερη πίστη κινήθηκε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, η οποία αύξηση για πρώτη φορά ύστερα από τρία χρόνια τα επιτόκια, με στόχο την τόνωση τς τουρκικής λίρας, η οποία όλο και διολισθαίνει χαμηλότερα.

Τρόπους διευκόλυνσης των τραπεζών, ώστε να μπορούν να δανείζονται μεγαλύτερο μέρος των κρατικών ομολόγων, που η ίδια κατέχει, αναζητεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Άρθρα
Produced by