επιτοκια τραπεζων

Οι καθαρές υποχρεώσεις της Ελλάδας προς το σύστημα πληρωμών της Ευρωζώνης, Target 2, μειώθηκαν τον Αύγουστο στα 101,6 δισ. ευρώ από 106,1 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Σχεδόν όλες οι τράπεζες που τελούν υπό την άμεση εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν περισσότερα κεφάλαια απ’ όσα απαιτούνται βάσει της διαρκούς αξιολόγησής τους, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΚΤ.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) των ευρωπαϊκών τραπεζών έχουν υπερδιπλασιαστεί από το 2009 και η αξία τους έφθανε σχεδόν το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ στα τέλη του 2014, σύμφωνα με ένα έγγραφο διαβούλευσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Οι πρόσφατες μακροοικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα έχουν, μεταξύ άλλων, επιφέρει σημαντικές τροποποιήσεις στον τρόπο με τον οποίο οι Ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ αξιολογούν το βαθμό βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους, εκτιμά η Εurobank σε ειδική μελέτη, με τίτλο «Δημόσιο χρέος & στρατηγικές αναδιάρθρωσης».

Η ΕΚΤ πρέπει να «προστατεύει την ευρωζώνη από τους εξωτερικούς χρηματοοικονομικούς κραδασμούς» δήλωσε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ),, μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ Federal Reserve να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Στα 88,9 δισ. ευρώ μείωσε τον ELA για τις ελληνικές τράπεζες η ΕΚΤ, από 89,1 πριν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

"Καμπανάκι" για επιδείνωση της κατάστασης στην Ελλάδα κρούει ο βραβευμένος με Νόμπελ Αμερικανός οικονομολόγος, Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο οποίος τονίζει δε ότι δεν έχει ξεπεραστεί η οικονομική κρίση στην ευρωζώνη.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να υποχρεώσει τις ελληνικές τράπεζες να "παγώσουν" καταθέσεις και ομόλογα, προκειμένου να "κουρευτούν" εν συνεχεία στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής τους (το περίφημο bail in), εφόσον αυτή ολοκληρωθεί εντός του 2015, όπως προκύπτει από απαντητική επιστολή της Τράπεζας προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που έχει στη διαθέσή του το ΑΠΕ.

Μεγάλες πιέσεις ασκεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας, προκειμένου να μειώσουν και άλλο το ελληνικό χρέος, αναφέρει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Rheinische Post.

Γιάννης Βαρδής: Έγινε έξαλλος με τις τράπεζες Έξαλλος με τις τράπεζες έγινε ο Γιάννης Βαρδής. Τι συνέβη;  «Αυτό το μαγικό σύστημα στις τράπεζες που τους πας...

Σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους μεγάλων διεθνών επενδυτικών οίκων και διεθνών επενδυτών, που ήδη κατέχουν μέρος του μετοχικού χαρτοφυλακίου ελληνικών συστημικών τραπεζών, ξεκινούν επιτελικά στελέχη αυτών των των πιστωτικών ιδρυμάτων, ενόψει της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους.

Σε δύο υποδόσεις, που θα συνδέονται με την υλοποίηση προαπαιτούμενων μέτρων, θα δοθούν στην Ελλάδα τα 3 δισ. ευρώ που απομένουν από την πρώτη δόση του νέου προγράμματος, δήλωσε ο επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ, σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg.

Οι ελληνικές τράπεζες ενδέχεται να χρειαστούν λιγότερα από τα 25 δισ. ευρώ που υπολογίζονται για την ανακεφαλαιοποίησή τους, σύμφωνα με ανώτατους Ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλείται το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο MNI.

Να μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους στο 15% του ΑΕΠ, εξετάζει η ευρωζώνη, στο πλαίσιο των κινήσεων για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο αξιωματούχους της ευρωζώνης.

Τα κρατικά μέτρα στήριξης των τραπεζών της Ευρωζώνης μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση επιβάρυναν περισσότερο το δημόσιο χρέος της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που δημοσιεύεται στο μηνιαίο δελτίο της.

Η επικείμενη διάσωση των ελληνικών τραπεζών, που σε μεγάλο βαθμό αναμένεται να χρηματοδοτηθεί με δημόσια κεφάλαια, δεν θα πρέπει να θεωρείται πρότυπο για το μέλλον καθώς οι ελληνικές τράπεζες έγιναν «όμηροι» της υπερχρεωμένης κυβέρνησης, δήλωσε σήμερα η Έλκε Κένινγκ, επικεφαλής του Ενιαίου Συμβουλίου Εκκαθάρισης (Single Resolution Board), της ευρωπαϊκής αρχής για την εκκαθάριση τραπεζών.

Άρθρα
Produced by