επιτοκια τραπεζων

Το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δάνειων αποτελεί σήμερα μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες και η αντιμετώπιση του θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα που θα τους επιτρέψει να συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις στην εθνική προσπάθεια επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη.

Την αύξηση του ορίου χρήσης του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες κατά 1,1 δισ. ευρώ θα ζητήσει η Τράπεζα της Ελλάδος από την ΕΚΤ, όπως αναφέρει το Bloomberg σε δημοσίευμά του, επικαλούμενο πηγές με γνώση των συζητήσεων.

Ιδιαίτερα «καυτό» είναι το διήμερο αυτό τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την εγχώρια τραπεζική αγορά. Σήμερα, Πέμπτη ξεκινούν και πάλι οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Brussels Group στις Βρυξέλλες, με φυσική παρουσία των δύο πλευρών. Στόχος είναι να υπάρξει σύγκλιση απόψεων και επίτευξη μιας πρώτης μεταβατικής συμφωνίας το αργότερο έως τις αρχές Ιουνίου, όπως υποστηρίζει το Μέγαρο Μαξίμου.

Να μην γίνεται κατάχρηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ως διασώστη της Ελλάδας, ζητά ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν, προειδοποιώντας ότι «η απόφαση για το μέλλον της Ελλάδας στη Νομισματική Ένωση βρίσκεται ξεκάθαρα στην πολιτική».

Αυξάνει κατά 1,1 δισ. ευρώ το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ το όριο για τη χορήγηση έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA.

Υψηλά κέρδη κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Υψηλά κέρδη καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου. Η σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, της κυβέρνησης και των θεσμών, που αποτυπώνουν οι τελευταίες εξελίξεις μετά τον νέο γύρο συνομιλιών κορυφής του πρωθυπουργού με τους Ευρωπαίους ηγέτες και τον πρόεδρο της Κομισιόν, τις επαφές με την ηγεσία της ΕΚΤ και τις συζητήσεις στο επίπεδο του Brussels Group ,δημιουργεί θετικό κλίμα στη χρηματιστηριακή αγορά.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφασίζει σήμερα για το ύψος της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την Τράπεζα της Ελλάδος, μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας. Η...

Κώδωνα κινδύνου να ξεμείνουν οι ελληνικές τράπεζες από εχέγγυα, για να λάβουν έκτακτη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εάν "η κατάσταση δεν βελτιωθεί σύντομα", έκρουσε ο Κριστιάν Νουαγιέ.

Ηχηρό μήνυμα προς την εγχώρια τραπεζική αγορά έστειλε χθες ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, προχωρώντας σε οριακή αύξηση ύψους 200 εκατ. ευρώ του ορίου δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του έκτακτου μηχανισμού στήριξης της ΤτΕ, ELA.

«Καμπανάκι» για την εγχώρια τραπεζική αγορά χτυπά ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s, τη ώρα που ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι καλείται να πάρει αποφάσεις για την άντληση ρευστότητας από τον έκτακτο μηχανισμό της ΤτΕ, ELA.

Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ Federal Reserve θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης επιτοκίων τον Ιούνιο, εάν η οικονομία είναι αρκετά ισχυρή, δήλωσε σήμερα από τη Στοκχόλμη ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σικάγο Τσαρλς Έβανς.

«Η Ελλάδα έδωσε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τη δικαιολογία, για να διατηρήσει τη συνέχιση της ρευστότητας στο τραπεζικό της σύστημα, πείθοντας τους πιστωτές της ότι σκοπεύει να εφαρμόσει τις αναγκαίες πολιτικές για να αποφύγει μία ενδεχόμενη χρεοκοπία», αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup.

Οι τράπεζες θα πρέπει να αναδιαρθρώσουν τις δομές των bonus και των πληρωμών τους, ώστε να σταματήσουν να ανταμείβουν ή να ενθαρρύνουν την υπέρ του δέοντος ανάληψη βραχυπρόθεσμων κινδύνων, διαμήνυσε χτες η Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του ΔΝΤ, σε ομιλία στην Ουάσιγκτον.

Αύξησε το όριο της έκτακτης ρευστότητας (ELA) για τις ελληνικές τράπεζες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κατά δύο δισ. ευρώ στα 78,9 δισ. ευρώ.

Μικρή διεύρυνση παρουσίασε το επιτοκιακό περιθώριο τον Μάρτιο, καθώς τα επιτόκια καταθέσεων έμειναν αμετάβλητα, ενώ των χορηγήσεων σημείωσαν μικρή άνοδο.

Με ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της αρμόδιας επιτροπής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) , με την κεντρική τράπεζα να βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα κρίσιμο εγχείρημα: να προσπαθήσει να γεφυρώσει τη διαφορά απόψεων μεταξύ των δικών της αξιωματούχων και της αγοράς για την πορεία των επιτοκίων.

Άρθρα
Produced by