επιτοκια τραπεζων

Τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, επανέλαβε, μετά τη συνάντησή του νωρίτερα σήμερα με το προεδρείο της ΟΤΟΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης.

«Φως» στην υπόθεση με τη μεταφορά καταθέσεων δισεκατομμυρίων ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες στις ελβετικές επιχειρεί να «ρίξει» η κυβέρνηση, στη συνάντηση που έχουν αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης με αντιπροσωπεία του πουργείου Οικονομικών της Ελβετίας, με επικεφαλής τον υφυπουργό για διεθνή Οικονομικά θέματα Dr. Jacques de Watteville.

Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρίσκονται οι τιμές των μετοχών, με τις τράπεζες να βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων.

Διπλό θα είναι το όφελος εάν σημειωθεί πρόοδος στις διαβουλεύσεις Αθήνας- Θεσμών. Πέρα απο το προφανές, σε περίπτωση που οι συζητήσεις πάνε καλά, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναλάβει "δράση" για τις ελληνικές τράπεζες.

Σε πέντε φάσεις σκοπεύει να διαχειριστεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας τα "κόκκινα" δάνεια φυσικών και νομικών προσώπων.

Το πράσινο φως στη συνέχιση της χρήσης του Μηχανισμού Εκτακτης Ρευστότητας από τις ελληνικές τράπεζες εκτιμάται οτι θα δώσει την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με το Reuters.

Ο δανεισμός των επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τις τράπεζες της Ευρωζώνης αυξήθηκε τον Φεβρουάριο κατά 0,2% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, υποδηλώνοντας ότι η νομισματική στήριξη - ρεκόρ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φθάνει τελικά στην πραγματική οικονομία, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg που επικαλείται στοιχεία της ΕΚΤ.

Μειωμένες κατά 7,8 δισ. ευρώ ήταν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες το Φεβρουάριο, διαμορφούμενες στα 147,52 δισ., όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Το μόνο που ζητάμε από την Ευρώπη είναι να δώσει μια ευκαιρία στην Ελλάδα», (All we ask is that Europe give Greece a chance) είναι ο τίτλος άρθρου του αντιπροέδρου της Ελληνικής κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη που φιλοξενεί η βρετανική οικονομική εφημερίδα Financial Times.

Κατά σχεδόν 600 εκατ. ευρώ αύξησε αυτή τη φορά (κατά 500 εκατ. ευρώ ήταν η αύξηση που αποφασίστηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση στη Λευκωσία) το όριο του έκτακτου μηχανισμού του ELA της ΤτΕ για τις ελληνικές τράπεζες η ΕΚΤ, η οποία δεν έχει ωστόσο συμπεριλάβει στο QE τα ελληνικά ομόλογα.

Αμετάβλητα αποφάσισε να διατηρήσει τα επιτόκια αναφοράς της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, (ΕΚΤ), κατά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου στη Λευκωσία.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «θα ήταν πιο ήσυχη», αν η Ελλάδα εισήγαγε ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, για να αντιμετωπίσει τη φυγή καταθέσεων από τις τράπεζες της χώρας, γράφει σήμερα η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), επικαλούμενη πηγές της ΕΚΤ.

Τον περιορισμό της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την Τράπεζα της Ελλάδος στα 42 δισ. ευρώ αντί των 65 δισ. ευρώ που ισχύει σήμερα (με απόφαση της ΕΚΤ) και την επιβολή από την κυβέρνηση περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, ώστε να σταματήσει η εκροή κεφαλαίων από τη χώρα και να διατηρηθούν φερέγγυες οι τράπεζες, ζητά ο Χανς - Βέρνερ Ζιν, ο πρόεδρος του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo, με άρθρο του στους Financial Times.

Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, Μπούντσεμπανκ, παροτρύνει τις ελληνικές τράπεζες που λαμβάνουν έκτακτη χρηματοδότηση να βελτιώσουν τη ρευστότητά τους και να απόσχουν από αγορές βραχυπρόθεσμου ελληνικού κρατικού χρέους, σε μηνιαία έκθεση που δημοσιεύει, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.

Άρθρα
Produced by