επιτοκια τραπεζων

Τα "μαξιλάρια" ρευστότητας των πορτογαλικών τραπεζών δεν είναι αρκετά μεγάλα ούτως ώστε να μπορέσουν τα ιδρύματα να χειριστούν τα τοξικά τους δάνεια, προειδοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καλώντας τις τράπεζες να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους για να βοηθήσουν τη χώρα να αναπτυχθεί και να μειώσει το φορτίο του χρέους.

Οι επενδυτές αποσύρουν κεφάλαια από στοιχεία ενεργητικού της ευρωζώνης, παρά την ανάκαμψη της οικονομίας της νομισματικής ένωσης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πέρα από τις εκροές καταθέσεων και τον «πονοκέφαλο» των «κόκκινων» δανείων, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα μπορούσαν να οδηγηθούν και σε νέα ανακεφαλαιοποίηση τις τράπεζες λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Άκρον άωτον της ανευθυνότητας χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης τις αναφορές του Πολ Τόμσεν περί αλλαγής των εκτιμήσεων του ΔΝΤ για την κατάσταση στην Ελλάδα, σε περίπτωση που πειστεί από τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία.

Οι εργαζόμενοι με προσφυγή τους ζήτησαν ανάκληση της πρόσφατης απόφασης που «παγώνει» όλους τους λογαριασμούς της επιχείρησης, διατάσσοντας «μη μεταβολή» της περιουσιακής κατάστασης.

Την αποχή των συμβολαιογράφων από τη διενέργεια πλειστηριασμών κατοικίας με επισπεύδοντες τις Τράπεζες, το Ελληνικό Δημόσιο, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τους ΟΤΑ, όσον αφορά την κατοικία του οφειλέτη – φυσικού προσώπου, αποφάσισε η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος και για αυτή την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017.

Υποχώρηση σημειώνουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται σε μελέτη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ).

Με μικτά πρόσημα τερμάτισαν οι ευρωαγορές, με την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια και να αυξήσει τις προβλέψεις της για την πορεία της οικονομίας το 2017.

Η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης εντείνει και πάλι τον προβληματισμό για τις τράπεζες. Το πρόσφατο Eurogroup δεν άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει μια γρήγορη συμφωνία στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα.

Ανήσυχος για τα σχέδια της νέας κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ όσον αφορά στις ρυθμίσεις για τις τράπεζες δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) συμφώνησε να χορηγήσει δάνειο 50 εκατ. ευρώ για να στηρίξει την παροχή χρηματοδοτήσεων από την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα σε επιλέξιμα επενδυτικά σχέδια μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) και επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης στην Ελλάδα.

"Καμπανάκι" χτυπά για την ελληνική οικονομία η μαζική "φυγή" καταθέσεων κατά τους πρώτους μήνες του τρέχοντος ετους, την ώρα που η αξιολόγηση "σέρνεται" από μήνα σε μήνα, ξυπνώντας μνήμες από το "θρίλερ" του 2015, όταν η χώρα βρέθηκε μπροστά στον κίνδυνο της πιστωτικής "ασφυξίας".

H «bad bank» που εγκαθιδρύθηκε μετά από το κραχ στην αγορά κατοικιών έχει ανακτήσει το 95% των χρημάτων που δαπάνησε για να διασώσει τις τράπεζες της Ιρλανδίας, σε μια ακόμα ένδειξη ότι η ιρλανδική οικονομία έχει μετατραπεί σε μια από τις πιο ισχυρές της ευρωζώνης.

Μειώθηκαν τα επιτόκια καταθέσεων των τραπεζών το Δεκέμβριο, ενώ έμειναν σχεδόν αμετάβλητα τα επιτόκια χορηγήσεων.

Άρθρα
Produced by