οαεε

Ελλειμματικό κατά σχεδόν 3 δισ. Ευρώ θα είναι το υπερταμείο της Κοινωνικής Ασφάλισης, ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), που ξενικά τη λειτουργία τους το 2017 και στο οποίο θα μεταφερθούν ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΝΑΤ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

Μετά το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ θα υποβάλει αίτηση για επιχορήγηση ύψους 150 εκατ. ευρώ από τον «κουμπαρά» του ΑΚΑΓΕ (ο λογαριασμός αλληλεγγύης των επόμενων γενεών), σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα».

Στις 21 Σεπτεμβρίου η ΕΣΕΕ θα συζητήσει με το ΔΝΤ τις προτάσεις της για τη θέσπιση «ειδικού επιχειρηματικού λογαριασμού» και το «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών στον ΟΑΕΕ.

Με ένα από τα πιο «καυτά» ζητήματα, αυτό των ομαδικών απολύσεων, να μετατίθεται προς διαπραγμάτευση για τον Οκτώβριο, ρίχνουν «αυλαία» οι διαβουλεύσεις των εκπροσώπων του κουαρτέτου με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας την Πέμπτη.

Στο «τραπέζι» της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές βάζει η Αθήνα την έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας στους οφειλέτες των Ταμείων, υπό την προϋπόθεση να καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις τρέχουσες εισφορές, από 1ης Ιανουαρίου 2017.

«Δεν μπορούμε να έχουμε συνέχεια ρύθμιση για 100 δόσεις για χρέη στις εφορίες», ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να ζητήσει νέα ενιαία ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών από τους εκπροσώπους των δανειστών, άφησε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στον Realfm 97,8.

Η ημερομηνία διακοπής της επαγγελματικής δραστηριότητας αποτελεί το «κλειδί» για τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης των ελευθέρων επαγγελματιών, σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΟΑΕΕ.

Πρόσβαση στο μητρώο τραπεζικών λογαριασμών απέκτησε το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ), προκειμένου να βάλει στο στόχαστρο τους συστηματικόύς κακοπληρωτές.

Στα βήματα του ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ, ο οποίος βρίσκει καταφύγιο στον ΑΚΑΓΕ, επιδιώκοντας χρηματοδότηση ύψους 150 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που το Ταμείο είναι μείον, με τα χρέη στον ΕΟΠΠΥ ότι εκτιμάται ότι φέτος ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ.

Στις 22 Σεπτεμβρίου, όπως κάθε χρόνο θα γιορταστεί και εφέτος από την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, η "Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου".

Για τους οφειλέτες των Ταμείων, οι οποίοι θα πληρώνουν στην ώρα τις εισφορές, "κλειδώνει" το "πάγωμα" των χρεών, σχέδιο, το οποίο έχει λάβει την έγκριση των δανειστών και το οποίο ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το Βελλίδειο. Στόχος του σχεδίου αυτού είναι να ενισχυθούν τα έσοδα των Ταμείων και να πάρουν "ανάσα" οι ασφαλισμένοι, που χρωστούν.

Δεύτερη ευκαιρία δίνει ο ΟΑΕΕ σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες που διέκοψαν τη ρύθμιση, για να ξαναμπούν στις 100 δόσεις.

Χωρίς προσωρινή σύνταξη μένουν αναγκαστικά όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν στον ΟΑΕΕ ληξιπρόθεσμες οφειλές πάνω από 20.000 ευρώ (15.000 ευρώ κύρια οφειλή + 5.000 ευρώ προσαυξήσεις) ακόμη κι αν έχουν θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί τις ακριβείς ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων, εξέδωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Άρθρα
Produced by