πακετο μετρων ελλαδα

Η κυβέρνηση στο πρώτο πράγμα που στρέφεται όταν της ζητηθούν από τους εταίρους μειώσεις και περικοπές είναι, το «πετσόκομμα» συντάξεων και παροχών.

Στην κυβέρνηση… φαίνεται πως έχουν χαθεί στη μετάφραση. Από τη μία στελέχη της δηλώνουν πως βρισκόμαστε πολύ κοντά στην λήξη του πολύμηνου «θρίλερ» της αξιολόγησης. Από την άλλη υπουργοί της, που είναι και πιστοί «σύντροφοι» του ΣΥΡΙΖΑ, διαμηνύουν πως η λήψη των μέτρων (όλων ή ορισμένων) αποτελούν απόφαση, η οποία εναντιώνεται στο λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς». Μα αν δεν ψηφιστεί το πακέτο Τόμσεν, συμφωνία δεν θα υπάρξει και κατά συνέπεια ούτε χρηματοδότηση.

Το «αντάρτικο», που έχει σηκωθεί σε Κουμουνδούρου και Ηρώδου Αττικού για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, προκαλεί μεγάλο «πονοκέφαλο» στον πρωθυπουργό, ο οποίος πρέπει πάση θυσία να κρατήσει σε ήσυχους τόνους τους «153». Διαφορετικά, κινδυνεύει να «καταρρεύσει» η κυβερνητική πλειοψηφία και κατά συνέπεια και η δική του «καρέκλα».

Η αντιπρόεδρος της Βουλής άφησε... ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές. Αρνητική στο ενδεχόμενο πώλησης μονάδων της ΔΕΗ.

Ερωτηματικά για το κατά πόσο συμπαγής είναι η κυβερνητική πλειοψηφία προκαλεί η δήλωση του Δημήτρη Καμμένου ότι αφορολόγητο κάτω από τα 8.600 ευρώ δύσκολα θα περάσει από τη Βουλή, την ώρα που κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν με βεβαιότητα ότι το πακέτο Τόμσεν θα εγκριθεί και από τους «153».

Ούτε ναι ούτε και όχι απαντά το ΔΝΤ στα περί διευρυμένης κυβερνητικής πλειοψηφίας για το πακέτο Τόμσεν, ανοίγοντας «παράθυρο» και στη δέσμευση της αντιπολίτευσης, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα αξιωματούχος του Ταμείου είχε διαψεύσει τη σχετική δήλωση-«βόμβα» του Μισέλ Σαπέν και την αντίστοιχη τοποθέτηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Πάντοτε προσπαθούν οι δανειστές να εξασφαλίσουν τα νώτα τους. Πάντοτε το έκαναν και πάντα θα το κάνουν», τονίζει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις Σαπέν, ότι το ΔΝΤ ζητεί και τη συναίνεση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ως προς το πακέτο Τόμσεν.

Διαψεύδει το ΔΝΤ ότι ζητεί εγγυήσεις και από την αντιπολίτευση ως προς το πακέτο Τόμσεν, «αδειάζοντας» τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να «διασκεδάσει τις εντυπώσεις» για τους δραματικούς συμβιβασμούς, στους οποίους έχει προχωρήσει ως προς τις «σκληρές» απαιτήσεις του ΔΝΤ, ωστόσο όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι και στο Eurogroup της 7ης Απριλίου, η Αθήνα θα δώσει «γη και ύδωρ», προκειμένου να κερδίσει το ελάχιστο των αξιώσεων της σχετικά με το μεγάλο «αγκάθι» των εργασιακών.

Την ώρα που στην Κουμουνδούρου μυρίζει «μπαρούτι» για το πακέτο Τόμσεν και στην Ηρώδου Αττικού ενισχύεται το «αντάρτικο» κατά της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ, στη Βουλή ψηφίζουν επί της πρότασης του πρωθυπουργού για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία θα βάλει στο «στόχαστρο» τα εξοπλιστικά προγράμματα του Γιάννου Παπαντωνίου.

«Θέλουμε μία Ευρώπη με ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποβάλλονται μέλη που δεν τηρούν αυστηρά τα κριτήρια» και «να μην δοθεί κανένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα».

Η μεταφορά από τα Hilton Groups στα Brussels Groups σίγουρα δεν κρύβει «θαύματα», παρόλο που η κυβέρνηση ελπίζει σε αυτά. Τη δεδομένη χρονική στιγμή με όλα τα ζητήματα «ανοιχτά»-εργασιακά, ενεργειακά, δημοσιονομικά, μέτρα και αντίμετρα-οι αξιώσεις του Μεγάρου Μαξίμου για την επίτευξη συμφωνίας και μάλιστα πολιτικής, κάθε άλλο παρά ρεαλιστικές μοιάζουν.

Εδώ και μέρες κυκλοφορούσε η πληροφορία ότι το ΔΝΤ ζητεί τη συναίνεση όλων των κομμάτων στη Βουλή για το πακέτο Τόμσεν. Πάνω σε αυτή την απαίτηση φαίνεται πως στηρίχτηκε και η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, για τα περί διευρυμένης κυβερνητικής πλειοψηφίας, την οποία στη συνέχεια «ασπάστηκαν» και οι κκ. Φίλης και Φάμελλος.

Άρθρα
Produced by