«Φίλτρο» και «κόφτης» για τα επόμενα μέτρα στήριξης

«Φίλτρο» και «κόφτης» για τα επόμενα μέτρα στήριξης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:44 Δημιουργία 05/03/21, 08:11
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Δύο λέξεις, το «φίλτρο» και ο «κόφτης», θα προέχουν πλέον στην πολιτική του οικονομικού επιτελείου για τα επόμενα μέτρα στήριξης.

Με δεδομένο ότι, όπως αναφέρει αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου, «τα λεφτά είναι μετρημένα και δεν πρέπει για κανέναν λόγο τα ταμειακά διαθέσιμα να πέσουν κάτω από τα 30 δισ. ευρώ γιατί θα μας βάλουν στο μάτι οι αγορές», ό,τι μέτρο λαμβάνεται εφεξής θα είναι στοχευμένο και εξατομικευμένο.

Άλλωστε, «πρόγευση» δόθηκε με την «επιστρεπτέα προκαταβολή 6» και τις αναστολές συμβάσεων για τον Μάρτιο, όπου και στις δύο περιπτώσεις μπήκαν «κόφτες». Εκτός από τον τζίρο, βαρόμετρο θα αποτελέσει και ο Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας (ΚΑΔ), δεδομένου ότι υπάρχουν κλάδοι, όπως η εστίαση, ο τουρισμός και το λιανεμπόριο, που ενώ θεωρούνται «κομβικοί» για τη σταθεροποίηση και την αύξηση του ΑΕΠ, παραμένουν κλειστοί εδώ και πολλούς μήνες σηκώνοντας έτσι και τα μεγαλύτερα βάρη της υγειονομικής κρίσης. Το νέο «μοντέλο» θα «σφραγίσει» το επόμενο πακέτο των μέτρων και το οποίο περιλαμβάνει την «επιστρεπτέα προκαταβολή 7», την επιδότηση των παγίων δαπανών των επιχειρήσεων και το ποσό που θα διαγραφεί από τα δάνεια των τριών πρώτων κύκλων της «επιστρεπτέας προκαταβολής».

Με βάση και τα στοιχεία από τις δηλώσεις που υπάρχουν στην ΑΑΔΕ για τον τζίρο κατά την πανδημία, θα «χτιστεί» το συνολικό οικονομικό προφίλ, το μερίδιο συμμετοχής στο ΑΕΠ και η δυναμική στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Όσο υψηλότερος είναι ο βαθμός για επιχειρήσεις και επαγγελματίες, τόσο ισχυρότερη θα είναι η στήριξη τους.

Έτσι, στην «επιστρεπτέα προκαταβολή 7» (ύψους 1 δισ. ευρώ) ο κύριος όγκος των φθηνών κρατικών δανείων (που το 50% θα είναι μη επιστρεπτέο) θα χορηγηθεί σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις του τουρισμού, της εστίασης και των μεταφορών, ενώ στο λιανεμπόριο και στην παροχή υπηρεσιών προτεραιότητα θα δοθεί σε όσους εμφάνισαν συγκριτικά τη μεγαλύτερη μείωση τζίρου. Ενώ, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου συζητούν ακόμη και την αύξηση πάνω από 50% του ποσού της διαγραφής για συγκεκριμένες κατηγορίες.

Το οικονομικό προφίλ και η έκταση της ζημίας θα αποτελέσουν τον οδηγό για το «κούρεμα» των δανείων των τριών πρώτων κύκλων της επιστρεπτέας και το οποίο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα είναι κλιμακωτό. Με βάση αυτές τις πληροφορίες, η αναδρομική διαγραφή του 50% θα ισχύσει για συγκεκριμένες κατηγορίες και όχι για όλους τους δικαιούχους, καθώς μια οριζόντια διαγραφή θα είχε κόστος 1,7 δισ. ευρώ για τα δημόσια ταμεία.

Τέλος, με «φίλτρα» αναμένεται να γίνει και η επιδότηση των παγίων δαπανών ύψους 500 εκατ. ευρώ στη βάση του ευέλικτου κοινοτικού προγράμματος για τις κρατικές ενισχύσεις.

Την ίδια ώρα, μια μελέτη του ΔΝΤ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την «επόμενη ημέρα» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη. Αλλά είναι προφανές, ότι το «σήμα κινδύνου» είναι πιο ηχηρό για την Ελλάδα, ο παραγωγικός ιστός της οποίας αποτελείται από μικρές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τη μελέτη, «τα μαζικά πακέτα στήριξης έσωσαν εκατομμύρια επιχειρήσεις στην Ευρώπη και πάνω από 30 εκατομμύρια θέσεις εργασίας», αλλά όσο επιμένει η πανδημία και τα μέτρα στήριξης θα εκπνέουν (όπως π.χ. οι αναστολές πληρωμές δανείων), θα αυξάνονται οι χρεοκοπίες και θα εντείνεται ο κίνδυνος της εκτίναξης της ανεργίας και των «κόκκινων» δανείων. Χωρίς πρόσθετες κεφαλαιακές «ενέσεις», αναφέρει το Ταμείο, περίπου 15 εκατομμύρια θέσεις κινδυνεύουν και η όποια στήριξη θα πρέπει διοχετεύεται μόνο στις βιώσιμες επιχειρήσεις.

Αν σου άρεσε κάνε