Έρχεται νέα θεραπεία που «φρενάρει» τη σκλήρυνση!

ΥΓΕΙΑ Δημιουργία 01/11/17, 05:29

[ad_1]

Έρευνες που ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια του Πανευρωπαϊκού Νευρολογικού Συνεδρίου έδειξαν ότι για πρώτη φορά ένα νέο φάρμακο «εμποδίζει» την αργή επιδείνωση της νόσου στην πιο βαριά μορφή της (πρωτοπαθή προϊούσα μορφή).

Οι εξελίξεις αυτές είναι άκρως σημαντικές, καθώς στις κλινικές δοκιμές που έγιναν σε αυτή τη συγκεκριμένη μορφή της νόσου, οι πάσχοντες που έλαβαν τη νέα θεραπεία με την ονομασία Ocrevus (ocrelizumab), που έχει αναπτύξει η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Roche, είχαν 24% μικρότερο κίνδυνο πρόκλησης αναπηρίας σε σύγκριση με ασθενείς που έπαιρναν εικονικό φάρμακο!

Παράλληλα, στις κλινικές δοκιμές όσοι έλαβαν το “Ocrevus” εκδήλωσαν σε ποσοστό έως και 47% μείωση στον ρυθμό υποτροπής τους σε σύγκριση με τους ασθενείς που τους χορηγούνταν η κλασική θεραπεία.

Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία η πρωτοπαθή προϊούσα μορφή της πολλαπλής σκλήρυνσης αντιπροσωπεύει το 10-15% των κρουσμάτων της και χαρακτηρίζεται από σταθερή, προοδευτική επιδείνωση της κατάστασης του ασθενούς από την πρώτη στιγμή που εμφανίζει συμπτώματα.

Το πρώτο φάρμακο

Όπως ανέφερε ο κ. Δήμος-Δημήτριος Μητσικώστας, αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και υπεύθυνος της Μονάδας Πολλαπλής Σκληρύνσεως στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, η οκρελιζουμάμπη είναι το πρώτο μονοκλωνικό αντίσωμα που στοχεύει εκλεκτικά τα Β-λεμφοκύτταρα, για τα οποία πρόσφατα αποκαλύφθηκε ο ρόλος τους στην πολλαπλή σκλήρυνση.

Ήδη το νέο φάρμακο, το οποίο ανοίγει νέους θεραπευτικούς ορίζοντες στη μάχη κατά όλων των μορφών της νόσου καθώς δρα και στην υποτροπιάζουσα μορφή της, εγκρίθηκε σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Ελβετία και Βραζιλία, ενώ αναμένεται να πάρει έγκριση και στην Ε.Ε. Στην Ελλάδα, αναμένεται να είναι διαθέσιμο σε ένα χρόνο.

Μια νόσος με πολλά πρόσωπα

Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια χρόνια αυτοάνοση ασθένεια η οποία χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και εκφύλιση του κεντρικού νευρικού συστήματος και συχνά καταλήγει σε αναπηρία.

Υπολογίζεται ότι 2,3 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση. Στην Ελλάδα ο αριθμός των ασθενών αγγίζει τις 12.000.

Περισσότερο προτιμά τους νέους καθώς η διάγνωση γίνεται μεταξύ 20 και 40 ετών ενώ είναι δυο με τρεις φορές συχνότερη στις γυναίκες.

Οι αιτίες που προκαλούν την πολλαπλή σκλήρυνση είναι άγνωστοι αλλά πιθανοί παράγοντες που την πυροδοτούν είναι μολυσματικοί , περιβαλλοντικοί και η γενετική προδιάθεση.

Υπάρχουν τέσσερις τύποι όπου η εξέλιξη της αναπηρίας καθώς και η εμφάνιση των υποτροπών είναι απρόβλεπτη της νόσου:

• Υποτροπιάζουσα – διαλείπουσα.
• Δευτεροπαθώς προϊούσα
• Πρωτοπαθώς προϊούσα
• Προϊούσα – υποτροπιάζουσα.

Η διάγνωση είναι κλινική και βασίζεται στο ιστορικό και τη νευρολογική εξέταση. Η μαγνητική τομογραφία αποτελεί σημαντικό διαγνωστικό εργαλείο.


Αν σου άρεσε κάνε