prigioin.jpg

Η Μπασκόνια ποντάρει στον Μαρτίνεθ - Μπασκόνια

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ Δημιουργία 02/11/17, 11:05

[ad_1]


Ο δημοσιογράφος της "El Mundo", Sergio Vinas, εξηγεί στο Sport24.gr πως "η Μπασκόνια πήρε ένα ρίσκο, έβαλε ένα στοίχημα: αυτό του προπονητή. Ο Πάμπλο Πριτζιόνι βρέθηκε για πρώτη φορά σε αυτή τη θέση και δεν ήταν εύκολο. Δεν είχε εμπειρία από αυτό το επίπεδο, κι αυτό αποδείχθηκε μοιραίο. Τον συνεπήρε ψυχολογικά όλο αυτό, το να καθίσει στον πάγκο της Μπασκόνια", για να προσθέσει:


"Μέσα σε όλα ήταν άτυχος, με τον τραυματισμό του Τζόρνταν ΜακΡέι και εκείνον του Τόρνικε Σενγκέλια στην αρχή της σεζόν. Επηρέασαν πολύ τη χημεία της ομάδας, τον τρόπο με τον οποίο ήθελε να λειτουργήσει ο Πάμπλο Πριτζιόνι. Μέσα σε όλα, παίκτες όπως ο Γιάνις Τίμα και ο Βενσάν Πουαριέ δεν έχουν φτάσει ακόμη στο επίπεδο που περίμεναν όλοι".


Γιατί επέλεξε να ανακοινώσει την αποχώρησή του από τον πάγκο της Μπασκόνια στη Συνέντευξη Τύπου; "Είχε πάρει την απόφασή του από πριν, δεν ήταν κάτι που έγινε εν θερμώ. Το γιατί ανακοινώθηκε όλο αυτό στη Συνέντευξη Τύπου είναι ξεκάθαρο: δεν ήθελε να το συζητήσει με κάποιον, δεν ήθελε να αλλάξει απόφαση. Για εκείνον όλα είχαν τελειώσει. Την επόμενη μέρα, οι παίκτες πήγαν στο σπίτι του, για να τον κάνουν να ανακαλέσει. Όλος ο κόσμος είδε τη φωτογραφία με τους παίκτες να είναι σπίτι του το επόμενο πρωί, αλλά υπήρχαν κάποιοι που πήγαν ήδη από εκείνο το βράδυ, μετά τον αγώνα με τη Βαλένθια. Δεν κατάφεραν κάτι όμως. Ξέρεις γιατί; Ένιωθαν όλοι συνυπεύθυνοι. Δεν είναι κάτι που το έλεγαν μόνο μεταξύ τους, αλλά και δημόσια", επεσήμανε ο Sergio Vinas.




Κι από τον Πάμπλο Πριτζιόνι, φτάσαμε στον Πέδρο Μαρτίνεθ. Έναν πολύ πιο "περπατημένο" προπονητή, με μεγάλο βιογραφικό στην Ισπανία. Το παράδοξο της αποχώρησής του από τη Βαλένθια, παρότι κατέκτησε τον τίτλο στη Liga Endesa, λειτούργησε υπέρ της Μπασκόνια στην προκειμένη περίπτωση. Κι αφού πρώτα ο πολύπειρος τεχνικός είχε πει "όχι" στην πρόταση της Ούνικς Καζάν, πολύ απλά γιατί δεν ήθελε να κάνει το βήμα για τη Ρωσία, παρά να περιμένει την κατάλληλη ευκαιρία εντός των συνόρων. Ενδεχομένως βέβαια να μην περίμενε ούτε ο ίδιος πως αυτή θα προκύψει τόσο σύντομα και δη από μια ομάδα που αγωνίζεται στην EuroLeague κι έχει πρωταγωνιστικό ρόλο εντός κι εκτός της Ισπανίας εδώ και πολλά χρόνια.

Μπορεί το ντεμπούτο του στον πάγκο των Βάσκων να συνδυάστηκε με εντός έδρας ήττα από τη Σαραγόσα, αλλά αυτός ο αγώνας θεωρείται εν πολλοίς ως... μη γενόμενος. Από την άποψη πως είχε προλάβει να κάνει όλη κι όλη μια προπόνηση με τους νέους του παίκτες, πριν καθίσει στον πάγκο. Μοιραία δεν γνώριζε καλά τα εσωτερικά της Μπασκόνια, κάτι που θα έχει καταφέρει σε πολύ καλύτερο βαθμό όταν θα βρει απέναντί του τον Παναθηναϊκό Superfoods (2/11, 21:00).


Η βελτίωση της ψυχολογίας, η αύρα του νέου προπονητή και ο αέρας του πρωταθλητή που κουβαλάει είναι τρία βασικά στοιχεία για την ισπανική ομάδα εν όψει της μονομαχίας με το "τριφύλλι". Σαν να ξεκινούν όλα από το "μηδέν", σαν να είναι μη γενόμενα όσα προηγήθηκαν. Έστω κι αν ο Τζόρνταν ΜακΡέι επέστρεψε στην injury list της ομάδας, άπαντες βλέπουν το αποψινό παιχνίδι σαν κάτι το διαφορετικό. Κι αυτό δεν είναι θεωρία, αλλά ουσία, που αποτυπώνεται από το season high που θα καταγράψει η Fernando Buesa Arena, όπως έχει ανακοινωθεί εδώ και μερικές ημέρες.


Ο Sergio Vinas είχε να προσθέσει επ αυτού πως "ο Πέδρο Μαρτίνεθ είναι μια πιο ασφαλής επιλογή, γιατί έχει μεγάλη εμπειρία από τους πάγκους. Πέρσι έκανε την καλύτερη σεζόν της καριέρας του. Είναι σαν να παίρνει το πρωτάθλημα στην Ελλάδα μια ομάδα, πέραν του Ολυμπιακού ή του Παναθηναϊκού. Τόσο μεγάλο το κατόρθωμά του. Έφυγε από τη Βαλένθια λόγω κάποιων θεμάτων επικοινωνίας με τη διοίκηση".


Με τον Τόρνικε Σενγκέλια και τον Μαρσελίνιο Χουέρτας ως οδηγούς, η Μπασκόνια θα μπει στο παρκέ για να φτιάξει την ψυχολογία της, να ξεκινήσει την προσπάθεια για κάλυψη του χαμένου εδάφους. Ο αντίπαλος είναι ιδανικός, μια ομάδα με ιστορία, με καλό προπονητή και με γεμάτο ρόστερ. Ό,τι χρειάζεται δηλαδή για να... πάρουν τα πάνω τους άπαντες, σε περίπτωση νίκης.


Τι μπορεί να αλλάξει ο νέος προπονητής της ισπανικής ομάδας μέσα σε πέντε μέρες; Επί της ουσίας όχι πολλά, δεν προλαβαίνει. Έχει όμως τη δυνατότητα να ανακατέψει την τράπουλα, να δώσει έξτρα κίνητρο σε κάθε έναν από τους παίκτες του και να τους πείσει για τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν, αυτόν της σκληρής άμυνας.


"Το είπε από την πρώτη στιγμή, αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η αμυντική συμπεριφορά. Παίζει σκληρές άμυνες και έχει ένα καλό: προσαρμόζεται στα χαρακτηριστικά των παικτών του, δεν είναι δογματικός. Αυτό που χαρακτηρίζει τις ομάδες του είναι ότι λειτουργούν βάσει του συνόλου, όχι ενός παίκτη ή δύο. Η ήττα από τη Σαραγόσα δεν είναι δείγμα γραφής, όλοι βλέπουν το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό ως το πρώτο ουσιαστικό παιχνίδι του στον πάγκο της Μπασκόνια", κατέληξε ο δημοσιογράφος της "El Mundo".


Οι απαντήσεις θα δοθούν σε μερικές ώρες στη Fernando Buesa Arena, εκεί όπου μία νίκη μπορεί να επαναφέρει το χαμόγελο και την αισιοδοξία στο στρατόπεδο της ισπανικής ομάδας. Για να... γυρίσει οριστικά όμως ο ήλιος στη Βιτόρια, θέλει δουλειά πολλή, κι όχι απλά μια νίκη επί του Παναθηναϊκού Superfoods.



Αν σου άρεσε κάνε