Οι ένοχες αιτίες που πιθανώς αγνοείται

ΥΓΕΙΑ Δημιουργία 02/11/17, 05:17

[ad_1]



Οι μυϊκοί σπασμοί συμβαίνουν απότομα, είναι επώδυνοι και διαρκούν λίγο.


Οι μυϊκοί σπασμοί μπορεί να συμβούν, όταν ένας μυς έχει καταπονηθεί υπερβολικά, ή εάν έχει παραμείνει στην ίδια θέση για παρατεταμένη χρονική περίοδο.

Οι πιο κοινές και λιγότερο σοβαρές αιτίες της σύσπασης των μυών περιλαμβάνουν:

Κόπωση των μυών μετά από έντονη γυμναστική
Στρες και άγχος
Υπερβολική λήψη καφεΐνης και άλλων διεγερτικών (πχ ενεργειακά ποτά) στον οργανισμό
Κάπνισμα
Παρενέργεια σε κάποιες φαρμακευτικές ουσίες, όπως τα κορτικοστεροειδή, τα διεγερτικά, και τα οιστρογόνα

Άλλη ένοχη αιτία για την εκδήλωση των μυικών σπασμών είναι η αφυδάτωση και η εξάντληση των ηλεκτρολυτών στον οργανισμό.

Επίσης η αθηροσκλήρωση, ή στένωση των αρτηριών (περιφερική αρτηριακή νόσος) μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκό σπασμό και κράμπες εξαιτίας ανεπαρκούς παροχής αίματος και θρεπτικών ουσιών στον μυ.

Επιστημονικές έρευνες που έγιναν έδειξαν ότι και οι νυχτερινές κράμπες στα πόδια και το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών σχετίζονται με τους μυϊκούς σπασμούς.

Παράλληλα κάποιες ασθένειες όπως ο διαβήτης, η αναιμία (χαμηλά ερυθρά αιμοσφαίρια), η νεφρική νόσος, τα προβλήματα του θυρεοειδούς και άλλα ορμονικά είναι επίσης πιθανές αιτίες μυϊκών σπασμών.

‘Αλλες παθήσεις του νευρικού συστήματος, όπως η πλάγια αμυοτροφική σκλήρυνση, η σκλήρυνση κατά πλάκας και κάποια βλάβη του νωτιαίου μυελού, μπορεί να προκαλέσουν μυϊκό σπασμό.

Σε κάθε περίπτωση, αν έχετε πολύ συχνά μυικούς σπασμούς, ή έχετε μυικούς σπασμούς που δεν περνάνε μετά από 1-2 ημέρες το πολύ, επικοινωνήστε με τον θεράποντα γιατρό για να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις.


Αν σου άρεσε κάνε