Η αλήθεια (του) για το «ντου» στο Νομισματοκοπείο

Η αλήθεια (του) για το «ντου» στο Νομισματοκοπείο

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ UPD 13:31 Δημιουργία 29/03/19, 13:15

Το «σχέδιο» που είχε προτείνει στον πρωθυπουργό το μαύρο καλοκαίρι του 2015, το οποίο περιελάμβανε ριφιφί στο Νομισματοκοπείο της χώρας και επιστροφή στη δραχμή, αποκάλυψε ο πρώην υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας σήμερα σε τηλεοπτική εκπομπή.

Η γνωστή υπόθεση που ονομάστηκε «ριφιφί στο Νομισματοκοπείο» και που για τον επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας ήταν μια διαρροή του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα για να χτυπήσει τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Μιλώντας στο Action 24 ο κ. Λαφαζάνης εξήγησε ότι η δική του πρόταση ήταν για «δανεισμό» των 22 δισ. ευρώ που είχε η Τράπεζα της Ελλάδας από το Ελληνικό Δημόσιο» και όχι για ριφιφί.

Η πρόταση αφορούσε τα ακυκλοφόρητα χαρτονομίσματα που είχε στην κατοχή της η ΤτΕ της Ελλάδας και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Π. Λαφαζάνης ήταν η μόνη λύση που υπήρχε σαν δυνατότητα, όταν η χώρα βρέθηκε στο κενό με την πολιτική του Γιάννη Βαρουφάκη. Δηλαδή με τις τράπεζες να κλείνουν και τον Αλ. Τσίπρα να επιλέγει τη λύση του δημοψηφίσματος για να ξεφύγει από τις συμπληγάδες.

«Είχα πει στον Τσίπρα να μην υπογράψουμε. Ότι υπάρχει λύση» δήλωσε, διευκρινίζοντας πως επρόκειτο για «22 δισ. ευρώ που βρίσκονταν στο δίκτυο της ΤτΕ». «Απ' αυτά θα παίρναμε ένα δάνειο το οποίο θα αποφάσιζε το Υπουργικό Συμβούλιο. Τα λεφτά αυτά θα λειτουργούσαν ως δάνειο που θα παίρναμε και θα λειτουργούσαν ως γέφυρα μέχρι τη μετάβαση στο εθνικό νόμισμα. Ήταν τυποποιημένο χρήμα από την ΕΚΤ, θα παίρναμε μέρος του χωρίς να τους ρωτήσουμε με υπουργική απόφαση».

«Αυτή ήταν η πρότασή μου» είπε για να προσθέσει οτι τα περί «ριφιφί στο Νομισματοκοπείο μου τα χρέωσε ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας».

Ο γενικός γραμματέας της ΛΑΕ αποκάλυψε ακόμη ότι ο Αλ. Τσίπρας είχε συμβιβαστεί και είχε επιλέξει το δρόμο που ακολούθησε μετά το δημοψήφισμα πολύ πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Μάλιστα υποστήριξε πως όλα είχαν κλείσει σχετικά με όσα ακολούθησαν το φθινόπωρο του 2013 και το φθινόπωρο του 2014 κατά τη διάρκεια δύο ταξιδιών του τότε αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο Όστιν και το Κόμο.

Ανέφερε δε πως στο ταξίδι στο Όστιν οι πληροφορίες ανέφεραν πως ο Αλ. Τσίπρας είχε έρθει σε επαφή και με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα συζητώντας το θέμα της ελληνικής κρίσης.

«Ο Αλέξης Τσίπρας είχε κάνει τη στροφή πριν γίνουμε κυβέρνηση, στην επίσκεψή του στο Τέξας, όπου - όπως έχω μάθει - είδε και τον Μπάρακ Ομπάμα, τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ» είπε για το θέμα αυτό τονίζοντας μάλιστα πως τόσο στο Όστιν όσο και στο Κόμο «Του έταξαν προστασία για να βγει η Ελλάδα από την κρίση».

Συνεχίζοντας τις αποκαλύψεις δήλωσε πως «έδωσε μεγάλες υποσχέσεις» στο Κόμο υπογραμμίζοντας ότι εκεί «είδε όλη την ευρωπαική ελίτ. Άπειρος έβλεπε με δέος όλα αυτά που έγιναν εκεί και αυτό επέδρασε καταλυτικά» καταλήγοντας πως και ως πρωθυπουργός «δεν ήταν προετοιμασμένος ούτε ψυχολογικά ούτε ιδεολογικά για όλα όσα ακολούθησαν




Αν σου άρεσε κάνε