Τα μηνύματα Ντράγκι πριν παραδώσει τα ηνία της ΕΚΤ

Τα μηνύματα Ντράγκι πριν παραδώσει τα ηνία της ΕΚΤ

ΑΓΟΡΕΣ UPD 12:36 Δημιουργία 27/03/19, 12:32

Το μήνυμα ότι η ΕΚΤ είναι πάντα έτοιμη να δράσει, αν χρειαστεί, «δείχνοντας» ακόμη και σε μεγαλύτερη καθυστέρηση ως προς την αύξηση των επιτοκίων, στέλνει ο Μάριο Ντράγκι λίγο πριν παραδώσει τα ηνία της Τράπεζας.

«Η Ευρωζώνη έρχεται αντιμέτωπη με μία πιο επίμονη, από ό,τι αρχικά υπολογιζόταν επιδείνωση των συνθηκών, κυρίως της αδύναμης εξωτερικής ζήτησης», παραδέχτηκε ο Ιταλός επικεφαλής της ΕΚΤ.

Μιλώντας στο συνέδριο στη Φρανκφούρτη, ο ίδιος τόνισε πως «όπως κάναμε και στη συνεδρίαση του Μαρτίου, μπορούμε ανά πάσα στιγμή να εξασφαλίσουμε με νέα απόφαση ότι η νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να είναι υποστηρικτική για την οικονομία, προσαρμόζοντας τις κατευθυντήριες γραμμές για τα επιτόκια, ώστε αυτές να αντανακλούν τις συνθήκες της οικονομίας και την προοπτική του πληθωρισμού».

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε πως οι όροι για τις νέες στοχευμένες δημοπρασίες φθηνών δανείων (TLTRO) θα καθοριστούν επίσης κατά τρόπο, που να αντανακλά τις οικονομικές συνθήκες.

Ο ίδιος, πάντως, επιχείρησε να κάμψει τις ανησυχίες για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, τονίζοντας πως τα αδύναμα στοιχεία του τελευταίου διαστήματος δεν σημαίνουν απαραίτητα πως έρχεται απότομη επιβράδυνση της Ευρωζώνης.

Αναφερόμενος στις διαμαρτυρίες των τραπεζών ότι τα αρνητικά επιτόκια πλήττουν την κερδοφορία τους, σημείωσε πως θα εξεταστούν μέτρα άμβλυνσης των συνεπειών, προσθέτοντας πάντως ότι τα αδύναμα κέρδη δεν είναι «αυτόματο, αναπόφευκτο αποτέλεσμα» των χαμηλών επιτοκίων, αλλά οφείλεται και σε άλλους παράγοντες, που πρέπει οι ίδιες οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν.

Αν σου άρεσε κάνε