Σε περιδήνηση η τουρκική λίρα

Σε περιδήνηση η τουρκική λίρα

ΑΓΟΡΕΣ UPD 15:54 Δημιουργία 27/03/19, 15:50

«Θα πληρώσουν βαρύ τίμημα όσοι κερδοσκοπούν με τη λίρα», απειλεί ο Ταγίπ Ερντογάν λίγες ημέρες πριν εκλογές, τη στιγμή που αναζοπυρώνονται οι πιέσεις γύρω από το νόμισμα, ενώ το περασμένο διήμερο καταγράφτηκε βελτίωση από τη «βουτιά» της περασμένης Παρασκευής.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι Financial Times, το κόστος δανεισμού της τουρκικής λίρας με τη χρήση συμφωνιών ανταλλαγής (swap) εκτινάχθηκε την Τετάρτη, «σκαρφαλώνοντας» στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 ετών την προηγούμενη μέρα.

Μάλιστα, το κόστος που καλούνται να πληρώσουν οι επενδυτές για να ανταλλάξουν συνάλλαγμα με λίρες εκτοξεύτηκε στο 700%, αφού ανήλθε στο 325% χθες.

Την ίδια ώρα, το τουρκικό ομόλογο σε δολάρια λήξης τον Οκτώβριο του 2028, έκανε πράξεις την Τετάρτη με απόδοση στο 7,54%, τη στιγμή που στις αρχές της περασμένης εβδομάδας η απόδοσή του έφτανε μετά βίας το 7%.

Σε υψηλότερα επίπεδα κινούνται και οι αποδόσεις των τουρκικών ομολόγων που έχουν εκδοθεί σε τουρκική λίρα, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου αναφοράς να βρίσκεται στο 17,2% την Τετάρτη, ενώ είχε φτάσει να υποχωρεί στο 13,8% στα τέλη του Ιανουαρίου.

Αν σου άρεσε κάνε