Νέα «βουτιά» για την τουρκική λίρα, εκτίναξη ομολόγων και CDS

Νέα «βουτιά» για την τουρκική λίρα, εκτίναξη ομολόγων και CDS

ΑΓΟΡΕΣ UPD 16:16 Δημιουργία 28/03/19, 16:13

Νέα «βουτιά» σημειώνει η τουρκική λίρα την Πέμπτη, «γράφοντας» νωρίτερα χασούρα έως και 5% έναντι του δολαρίου, τη στιγμή που εντείνονται οι ανησυχίες στον απόηχο των κινήσεων των τουρκικών Αρχών για τον περιορισμό της ρευστότητας στις ξένες αγορές.

Μάλιστα, όπως μεταδίδει το Reuters, η κεντρική τράπεζα της χώρας προχώρησε σήμερα σε μία νέα κίνηση, αυξάνοντας το όριο στα swap sale της λίρας στο 30% από 20% για συναλλαγές που δεν έχουν ωριμάσει.

Ειδικότερα, το νόμισμα υποχωρεί την Πέμπτη στα 5,57 έναντι του δολαρίου από 5,33 την Τετάρτη, ενώ χάνει έδαφος και έναντι του ευρώ στο 6,255.

Την ίδια ώρα, το overnight κόστος δανεισμού της λίρας (swap rate) στο Λονδίνο διολίσθησε στο 180% την Πέμπτη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv Eikon, μετά το χθεσινό του ράλι μέχρι το ιστορικό ρεκόρ του 1.200%, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, τα επίπεδα αυτά αποτελούν ένα τεράστιο εμπόδιο για τους ξένους επενδυτές, που επιδιώκουν να τοποθετηθούν κατά της λίρας, να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο ή να κλείσουν τις θέσεις τους. Σε αυτό το πλαίσιο, οι επενδυτές προχωρούν σε ρευστοποιήσεις θέσεων σε τουρκικές μετοχές ή ομόλογα, που έχουν βρεθεί να γνωρίζουν τεράστια πίεση αυτή την εβδομάδα.

Στο μεταξύ, η απόδοση στο διετές ενισχύεται στο 20,5% από 18,58% την προηγούμενη Παρασκευή, ενώ τα πενταετή συμβόλαια αντιστάθμισης κινδύνου (cds) έχουν σκαρφαλώσει στις 453 μονάδες βάσης από 312 μονάδες βάσης πριν από μια εβδομάδα, αναφέρει η SocGen.

Τέλος, η απόδοση στο 10ετές παράλληλα σκαρφαλώνει στο 19,12% από 18,21% την Τετάρτη.

Αν σου άρεσε κάνε